Foto's Burgemeester Röellstraat

Verteller: Okko Steensma
Geuzenveld Slotermeer

Drie foto's over een verdwenen dijk

Burgemeester Roëllstraat 1958 Zicht op de Burgemeester Röellstraat, genomen in juni 1958, met de nog in aanbouw zijnde flat aan de Nicolaas Ruychaverstraat en rechtsonder de Nolensstraat.
(foto: Gemeentearchief)

Als je heel sterk inzoomt op de bovenstaande foto dan zijn er achter de dijk contouren zichtbaar van het spoortje wat er lag tussen het braakliggend terrein aan de Jan Bongastraat en de Grote Geusplein en waarover een treintje reed welke de bouw voorzag van de noodzakelijke bouwelementen. Nadat het spoor opgeruimd was werd er op deze route over een groot gedeelte een fietspad aangelegd.

Zicht op de Burgemeester Röellstraat in 2005. De dijk is helemaal verdwenen. In de plaats daarvan worden er appartementen gebouwd. (foto: Okko Steensma, Dronten)

De laatste foto geeft het zicht op de Burgemeester Röellstraat, op 5-11-1959, dus ruim een jaar later dan de eerste foto. Met links de Dirk Sonystraat en rechts de Nicolaas Ruychaverstraat. Hier is te zien dat de dijken wat meer contour hebben gekregen

Burgemeester Roëllstraat 1959 Zicht op de Burg. Röellstraat op 5-11-1959

Burgemeester Roëllstraat 2005 Zicht op de Burgemeester Röellstraat in 2005. De dijk is helemaal verdwenen. In de plaats daarvan worden er appartementen gebouwd. (foto: Okko Steensma)

Ronald Sasabone

Sloop

Medio 2024.

De grote flat aan de Burg.Roëlstraat en de 5 flats tussen de Nic.Ruychaverstraat en Jan Abelszstraat worden gesloopt. Men begint aan de grote geusplein.

Helaas weer een stukje geschiedenis/herinnering verdwenen.

1960 komen wonen. Sinds 2009 weer terug.

Rene Rumkorf

Mijn Jeugd

Mijn Jeugd daar doorgebracht. Komende vanuit de Tolstraat uit Amsterdam naar de Burg. Roelstraat 259 4 hoog. 1067NG Amsterdam, met het toemalige tel nr 020-134374. Deze gegevens moest ik van mijn ouders onthouden voor ik buiten ging spelen. De roerdomp mijn kleuterschool en later de PJ troestraschool. Dansen bij Jan Daniels in de Dirk Senoystraat. En spelen langs het spoor van lijn 13. Bij het lambertuszijlplein had je nog een jongeren opvang waar ik ook na school nog wel eens kwam. Ruim 12 jaar gewoont daar, en wat is het veranderd......ongelofelijk! De betonnen overkapping aan de achterkant van de flat is weg, en waar de trap in het midden van het gebouw zit had je rechts ervan een Drogist zitten, (Werner?) en links Dr Lee huisarts. Drik vd Broek kocht rechts de gehele onderkant op en werd een grote supermarkt. 259 was boven de slager en hoobyshop toen, en daartussen nog een platenzaak (disco starr). O de hoek een cafe. tegen over het cafe was een voelbalveld waar we voetbalden en in de winter van de dijk met de slee.

Rob Broekhof

Thuis

Dit was mijn thuis van 1960 tot 1970. Ik ben geboren op 269 huis en kom hier naar toe zolang de flat blijft staan. Wanneer ik weer ff tot mijzelf moet komen dan is het nog steeds thuis.

Raquel

prachtig!

Het is onroerend om deze foto's te zien! Dierbare herinneringen van plekken die nu veranderd zijn.

remko Koopman

roel straat

Hier heb ik jaren gewoond! Was ten geweldig spelen op die dijk! Graven tot je ons woog. wat mossen kinderen nu toch veel!