Van de Uitweg naar de Opgang

Osdorp

Orgel en naamsteen van het begin jaren 90 afgebroken kerkcentrum de Uitweg in Amsterdam Osdorp hebben een nieuw onderkomen gekregen in de nieuwe Opgang.

De inmiddels omlijste naamsteen als onderdeel van de wand in de Opgang wie, wat, wanneer, waar De inmiddels omlijste naamsteen als onderdeel van de wand

Net zoals de luidklok van het al enige jaren geleden afgebroken kerkcentrum de Opgang, hebben nu ook het orgel en de naamsteen van het begin jaren 90 afgebroken kerkcentrum de Uitweg een nieuw onderkomen gekregen in het nieuw gebouwde en onlangs opgeleverde kerkcentrum de Opgang.

De grijsachtige naamsteen met daarin gegraveerd ‘DE UITWEG’, was oorspronkelijk geplaatst in de wand aan de rechter voorzijde (Tussenmeer-kant) van de Uitweg.

Het nieuwe Opgang-centrum - wat onderdeel uitmaakt van een modern appartementencomplex - heeft afgelopen november voor het eerst haar deuren geopend voor haar gemeente. De bouw van kerk en complex zijn prachtig vastgelegd door Gert van Delft en te bekijken in een aantal diavoorstellingen op de website van SOW Amsterdam Osdorp.

In het januari nummer van de Koerier is tevens een stukje ‘van Uitweg tot Opgang!’ gewijd aan de terugkomst van het orgel in Osdorp.

Zie voor meerdere foto’s en overige berichtgeving: wijk.pga-osdorp-sloten.nl/index.html

Klik hier voor alle verhalen van Okko Steensma.

Aan de plaatsing van het orgel wordt nog hard gewerkt wie, wat, wanneer, waar Foto: Gert van Delft

Aan de plaatsing van het orgel wordt nog hard gewerkt wie, wat, wanneer, waar Foto: Gert van Delft Door: Jan van Zijp

Okko Steensma

RE: Versteeg

Dat klopt Henk. Versteeg was ook de koster van de Opgang. Zie ook mijn verhalen over de 2e Chr. LTS Patrimonium.

Henk

Versteeg

Klopt het dat in de jaren '60 er hier een Hr. Versteeg iets deed. Deze man was leraar bankwerken op de LTS Patrimonium. Henk van Dijk: dank voor de info.

Douwe Zeilmaker

Re: Wiebe Cnossen

Ernst van Olffen:
Ik ben al enige tijd op zoek naar de organist Wiebe Cnossen. In de vijftiger jaren was hij de organist op de Jeugdkerk die ik leidde in de Koepelkerkgemeente in Amsterdam. Mijn mailadres: evanolffen@solcon.nl

Beste Ernst,

De Wiebe Cnossen die u waarschijnlijk bedoeld, is al vele jaren overleden. Hij ligt begraven op Zorgvlied

Re: Re: Bloesem

Bij het doorspitten van oude foto-albums, kwam ik zowaar een prentje tegen van zo'n vakantiereisje. Het precieze jaartal is lastig te bepalen. Foto is gemaakt in de periode 1961 - 1964. De fotograaf is waarschijnlijk de voorzitter van Bloesem (de man links met de hand in de zij), die de foto gemaakt heeft met behulp van een zelfontspanner. Helemaal rechts de secretaris of penningmeester van de vereniging.

Bloesem Vakantiereisje van jeugdvereniging Bloesem.

Bloesem Vakantiereisje van jeugdvereniging Bloesem. Door: Henk van Dijk

Re: Bloesem

>Bloesem
>Hallo, was hier ook niet een jeugdclub of wandelvereniging met de naam
>Bloesem? Mijn vader was in die tijd de penningmeester.

Henk, ik lees je reactie nu pas.
Begin jaren '60 ben ik enkele jaren lid geweest van deze club. Ze organiseerden jaarlijks ook vakantiereisjes. Ik ben twee keer meegeweest. Ik weet alleen helaas niet meer precies waar die reisjes naartoe gingen (Rhenen of Rheden?).
De voorzitter woonde in de Klaas Katerstraat. Zijn rechterhand (secretaris of penningmeester) woonde ergens op de Ookmeerweg. De club is reeds lang geleden opgedoekt. Ik heb nog wel eens gezocht op Internet, maar er is niets over te vinden. Het was een christelijke vereniging, dus best mogelijk dat de club een kantoortje had in het kerkgebouw. Ik kan mij alleen de vakantiereisjes en een enkele wandeltocht herinneren.
Misschien heb je toch wat aan deze info?

Willem Verbruggen

Dispositie

Beste 'R.B.' (waarom anoniem?),

De dispositie staat vermeld in de reaktie van Jan Luiten dd. 21 januari 2010:

Holpijp 8 b/d, Prestant 4, Gemshoorn 2, Sesquialter II en Mixtuur II/III.

m.j. van baren

Dispositie orgel opgang heeft gestaan in de noorderkerk als koororgel en uitweg, ben helaas de dispositie kwijt.

Ik ben bezig alle orgels in amsterdam te inventariseren, ben haast klaar maar heb helaas de dispositie van dit orgel niet. r b

Henk

Bloesem

Hallo, was hier ook niet een jeugdclub of wandelvereniging met de naam Bloesem? Mijn vader was in die tijd de penningmeester.

Ernst van Olffen

Wiebe Cnossen

Jan Luiten

Organisten

Hallo Okko,
Ik was inderdaad invaller. De heer Steltman woonde bij ons in de straat en wist dat ik orgel speelde. Zodoende heb ik hem hier en daar wel eens vervangen. Hoe ik in de Uitweg terecht ben gekomen, weet ik niet meer, maar in ieder geval heeft Wiebe Cnossen mij daar in het begin op weg geholpen. Jos kende ik al langer, omdat die op dezelfde middelbare school zat (Pascal) als ik. Ds. Roos heb ik ook gekend, ik herinner mij nog goed dat hij altijd keurig de liturgie uittypte. Ik kreeg dan een doordruk in de brievenbus, waarbij hij de te zingen liederen voor mij netjes met rood had onderstreept.
Grappig dat jij ook al deze mensen hebt gekend!
Wij gingen trouwens vroeger naar de vrijgemaakt geref. kerk. In de begintijd van Osdorp zat die in het houten noodgebouwtje aan de Osdorper Ban waar volgens mij later Kwak is gekomen.
Het orgel in de Opgang: daar heb ik 's avonds nog al eens gespeeld. Ik kreeg altijd zo de sleutel mee van koster Versteeg. Waar het orgel gebleven is weet ik niet.

Okko Steensma

Uitweg

Beste Jan,

Leuk dat je reageert. Ik kan me jou niet herinneren als organist in de Uitweg. Ik ken alleen uit die periode Wiebe Cnossen en Jos van der Kooij.
En natuurlijk ook de heer Steltman (organist in de Opgang). Steltman speelde tijdens onze huwelijksvoltrekking in 1975 in de Opgang. We wilden wel in de Uitweg trouwen maar die was om een of andere reden bezet. Omdat ik van huis uit ook wel in de Opgang kerkte hebben we gekozen voor de Opgang met Ds. Roos als voorganger.

Was jij soms een invaller of was jij organist na 1975. Toen ben ik vertrokken uit Osdorp in kerkte ik in de Muiderkerk.

Weet jij trouwens wat er met het Opgang orgel is gebeurd?

Jan Luiten

Orgel

Wat een verrassing, die foto van het orgel! In de jaren 70 heb ik regelmatig op het orgel gespeeld.
Het is een orgel met een uitstekend toucher en de akoestiek in de Uitweg was zonder meer fantastisch.
Op de site van Flentrop, de bouwer van het orgel vond ik het orgel terug. Het heeft al een hele reis achter de rug: 1959 Terneuzen, 1967 De Uitweg, 1992 Zaandam, 1999 Noorderker Amsterdam en nu dus weer terug in de Uitweg/Opgang.
De dispositie: holpijp 8 b/d, prestant 4, gemshoorn 2, sesquialter II en mixtuur II/III.
Fijn dat dit mooie orgel weer een goede bestemming heeft gekregen!