Kerkklok van De Opgang

Osdorp

De kerkklok van de in 2006 gesloopte kerk De Opgang in Amsterdam Osdorp heeft nieuw onderkomen gekregen.

De nieuwe plek Foto: Gert van Delft

De kerkklok van de in 2006 gesloopte protestantse kerk De Opgang aan het Tussenmeer in Amsterdam Osdorp heeft op 22 september 2009, onder belanstelling van een groep gemeenteleden, een nieuw plaatsje gekregen in het nieuwbouwproject De Opgang. Op dezelfde locatie waar het kerkelijk centrum onderdak heeft gekregen in een modern appartementencomplex. De klok hangt nu niet meer in een toren maar is gemonteerd onder de appartementen bij de ingang van het kerkcentrum. Ook zal de klok niet meer bewegen zoals vroeger het geval was maar zal worden geluid door een speciaal aangedreven mechanisme wat tegen de klok slaat.

De sloop van het, als monument te boek staande, multifunctionele kerkgebouw De Opgang betekende gelukkig niet het einde van de kerkgemeente, waarin al een aantal jaren Hervormden (De Uitweg) en Gereformeerden (De Opgang) als SOW gemeente samengingen.. Door de hoge kosten die het beheer van het grote gebouw met zich meebracht en de afname van het aantal gemeenteleden werd besloten dat De Opgang in een nieuw jasje door moest gaan maar dan wel in afgeslankte vorm. Uiteindelijk na veel overleg tussen diverse partijen is dit mooie plan ontstaan, project De Opgang waarin ruimte is voor zowel wonen als woord en gebed.

Waar men in het oude kerkgebouw de eredienst volgde met het hoofd gericht naar het Tussenmeer is dit in het nieuwe onderkomen een kwartslag gedraaid en zitten de kerkgangers met het hoofd gericht naar het Hoekenes.

Eén van de toekomstige bewoners van het appartementencomplex, Gert van Delft, heeft de sloop van de oude Opgang en de bouw van het nieuwe complex op schitterende wijze digitaal vastgelegd. In een achttal diavoorstellingen, verdeeld over een aantal periodes, kun je de treurig stemmende beelden van de sloop bekijken t/m de afmontage van het nieuwe gebouw met als hoogtepunt het monteren van de klok tegen het plafond onder de bovenliggende appartementen. Bovendien is het aanbrengen van de stevige betonconstructie, waarin de kerkzaal wordt gevestigd en waarop vier lagen appartementen komen te rusten, in detail vastgelegd.

De diavoorstellingen zijn te bekijken op de website van de protestantse wijkkerk Osdorp/Sloten:
klik hier.

Erg late reactie voor Gert van Delft

Dag Gert,

Ik las net pas - 11 maanden nadat je het plaatste - je aanbod om een foto van klok 5022 van De Opgang naar mij te mailen. Dat wil ik natuurlijk maar al te graag. Ik neem aan dat de klok naast een numer ook een naam heeft. Daar ben ik ook benieuwd naar, evenals naar de tekst in de rand. Ik mail je mijn e-mailadres wel even privé.

Vast hartelijk dank, en groeten van Channah

gertvandelft

luidklok de opgang

beste Channa.
De klok is gegoten door Petit en Fritzen te Aarle-Rixtel en draagt het nummer 5022. Mocht interesse hebben kan ik een foto naar je mailen

overdreven reaktie

maar meneer Steensma het gaat hier niet om ruzie of oorlog maar om een meningsverschil tussen 2 personen waarvan ik moet zeggen dat Gerrit wel gelijk heeft. Meer een waarschuwing aan het adres van de klokbezitters dat ze op moeten passen dat dat leuke klokje niet gejat gaat worden.

R. Steensma

Laten we 't gezellig houden mensen !

"t gaat hier er niet om, wie het 't beste er van weet, maar volgens mij is dit meer om onze mooie en gezellige herinneringen op te halen en over te lezen. Al die Bijzaken zijn zo betrekkelijk in 't leven. Geniet alleen maar van de mooie dingen, ruzie en oorlog blijft helaas altijd bestaan.

Luidklokken in West

Volgens mij luidden de drie klokken alleen voor de Hoogmis op zondag, en alleen de grootste van de drie voor de andere diensten. Maar dat kan ik mis hebben, het is tenslotte al een tijd geleden.
Leuk dat jij zo goed naar klokken luistert dat dingen als tijdelijke synchroniteit je opvallen. Je zult je dan ongetwijfeld ook verbaasd heben over het grote aantal boventonen dat klokken produceren, zeker als er meer tegelijk luiden.
Ik raad je aan - en dat heeft even helemaal niets met Amsterdam West te maken - volgend jaar in het laatste weekend van augustus naar Utrecht te gaan. Daar luiden aan het begin van het Festival Oude Muziek alle klokken van Utrecht tegelijk. Het was meestalo op de laatste vrijdagavond van augustus, maar dit jaar was het - na een concert op het carillon van de Domkerk - aan het begin van de middag. Ik vind het ieder jaar weer een spectaculaire belevenis. De klokken worden handmatig geluid, dus het duurt even voor ze op gang zijn. Maar dat moment dat ze 'los' gaan.... kippenvel! Komt ook doordat ik - niet in Utrecht, maar in de Amsterdamse Zuiderkerk - de Salvator geluid heb voor mijn overleden moeder. Bloedende handen van het klokkentouw, en daarna door alle emotie nog maar tot weinig in staat.

Luidklokken in West

Channah, inderdaad, laten wij het gewoon weer over de luidklokken in Amsterdam West hebben. Wat mij nog te binnen schoot na mijn reactie op jouw opmerking over de luidklokken van de kerk Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten is dat als de drie klokken luidden, meestal aan het begin van een dienst op zaterdag en zondag, de klokken op een bepaald moment een aantal malen synchroon te horen waren. Iedere klok had zijn eigen ritme - ze begonnen onafhankelijk van elkaar - en op een gegeven moment waren ze gelijktijdig te horen. Dit duurde dan een paar tellen en dan gingen ze weer uit elkaar lopen. Ik vond dat vroeger altijd een prachtig gehoor en stond er op te wachten als de klokken luidden. Dit verschijnsel geldt natuurlijk voor iedere luidklok maar bij deze kerk was het mij voor het eerst opgevallen. En als laatste, ieder uur gaf de kleinste klok (van de drie) het hele uur aan.

Beste Channah,
Wel eens gehoord van slijptollen die op accu's lopen?
Daarmee worden die bronsen attributen van hun sokkels of ophangsystemen ontdaan.
En in de 2e wereldoorlog hadden ze die gereedschappen niet maar werden de klokken ook ontvreemd maar dan om de duitse wapenindustrie te supporten. Dus niet zo naief.
Laten we het erop houden dat je de klok hebt horen luiden maar niet weet hoe je de klepel moet demonteren.
En over jouw opmerking dat ik een illegaal geplaatst artikel
hier neerzet. Mensen die dit soort zaken aangeven worden klokkenluiders genoemd.
Einde discussie.

Erg selectief

Gerrit,
U citeert wel érg selectief. In hetzelfde door u aangehaalde en door mij geschreven bericht staat namelijk ook deze zin (ik kopieer): "Klokken worden niet zo gauw gestolen: te zwaar, en te moeilijk te demonteren. "

Okko,
De 'discussie' met dhr. Gerrit laat ik hierbij voor wat het is. Zullen we het gewoon weer over de klokken in west hebben?

Eigenwijs en betweterig

Ha die Channah.
Uw bewering was niet dat klokken niet zo snel gestolen zullen worden maar en ik citeer (bron van het artikel/de bewering):

Gewoon toegeven dat je fout zit en niet flauw gaan doen over
z.g.n illegaal geplaatste artikelen om de aandacht af te leiden.

Hoe is het met je broer Jan , die was vroeger ook al zo eigenwijs , familietrekje ?

Bronvermelding

Dag Gerrit,

Als je verwijst naar een artikel, zoals u doet, is het gebruikelijk, en zelfs wettelijk verplicht om de bron waar je dat artkel vandaan hebt gehaald, te vermelden.
Overigens doet de tekst van het het door u illegaal geplaatste artikel niets af van mijn bewering dat klokken niet zo snel gestolen zullen worden. En de link die ik - legaal, want met bronvermelding - plaatste ook al niet.
Wat onderzoek, en vooral kennis, betreft: waar het klokken - zowel luid- als carillonklokken, en ook nog andere klokken, zoals bijvoorbeeld beestenbellen - betreft, waar het immers in dit onderwerp over gaat, denk ik over een (veel) meer dan middelmatige kennis over dit onderwerp te beschikken. Om daarover van gedachten te wisselen is 'Het Geheugen van West' niet de juise plek, omdat het aantal luid- en carillonklokken in dat gebied te beperkt is.
Wat niet wegneemt dat ik de bijdrage van dhr. Steensma zeer waardeer. En ik hoop ook dat - zonder zijweggetjes over eveneens belangrijke bronzen (kunst)voorwerpen) uit andere delen van het land - het cultureel erfgoed van Amsterdam-West, zoals de luidklokken uit Osdorp en Geuzenveld in de belangstelling blijven.

Eigenwijs

Beste Channah. Ik ben jouw naam hier al ettelijke keren tegengekomen en steeds meen je je een mening te moeten aanmeten zonder gedegen onderzoek gedaan te hebben.
Lees het onderstaande maar eens.

Bij het Singer Museum in Laren zijn zeven kostbare bronzen standbeelden gestolen. De politie vermoedt dat beelden zijn gestolen vanwege de waarde van het brons. De schade loopt in de miljoenen.
Onder de zeven gestolen standbeelden van het Singer is het absolute topstuk van het museum. Het gaat om een afgietsel van het beeld De Denker, ofwel Le Penseur, van Auguste Rodin (1840-1917).
Het wereldberoemde stuk is uiterst waardevol, omdat Rodin slechts enkele afgietsels van De Denker heeft gemaakt en de echtheid van het exemplaar van het Singer Museum volledig is gedocumenteerd. Op internationale veilingen brachten twee andere vergelijkbare vroege afgietsels van De Denker onlangs nog een fortuin op. Ze werden exemplaren bij Christie’s in Londen in 2004 en in 2005 verkocht voor respectievelijk 700.000 en één miljoen euro. Een wel zeer schril contrast met de materiaalwaarde, want de officiële inkoopprijs van brons is nu zo’n 3,50 euro per kilo.
De daders hebben vermoedelijk met een auto het toegangshek van de beeldentuin aan de achterkant van het museum ingebeukt en de kunstwerken met geweld van hun sokkel gerukt.
„We moeten er niet aan denken dat onze kunstwerken zijn gestolen door dieven die ze willen omsmelten”, zegt algemeen directeur Reinier Sinaasappel van het Singer Museum. „De standbeelden zijn onderdeel van ons culturele erfgoed en onvervangbaar. We willen ze dan ook beslist terug en hopen maar dat de dieven zich nog bedenken.”
De werken zijn verder niet te verkopen, aangezien het museum inmiddels de internationale kunstwereld heeft gealarmeerd.
Eerder werden al bronzen standbeelden gestolen in Breukelen, Soest en Maarssen. De directie van het Liberty Park in Overloon heeft gisteren besloten voor de zekerheid al zijn standbeelden binnen te halen.

Channah

Voor Gerrit

Gerrit, het ging bij het gestolen beeld 'Le Penseur' (de Denker) niet om het materiaal - in dit geval brons - maar om het kunstwerk. Dat object is vele hionderden malen duurder dan het materiaal waar het van gemaakt is. Hier meer informatie over dat kunstwerk: www.singerlaren.nl/media/pb_090206_restauratie_de_denker.pdf
Klokken worden niet zo gauw gestolen: te zwaar, en te moeilijk te demonteren. Natuurlijk zijn ze wel op andere manier geroofd, met name in de Tweede Wereldoorlog, gevorderd dus, om hersmolten te worden tot materiaal voor oorlogstuig.

brons of koper

Dan heeft U zeker niet gehoord van dat bronzen beeld de denker dat zo verschrikkelijk is toegetakeld.
Brons of koper maakt niet uit ze lopen er op. U bent gewaarschuwd.

Luidklok

Beste Channah,

Jij en ik hebben gemeen dat wij zowel in Geuzenveld als in Osdorp hebben gewoond. Ik weet helaas ook niet de naam van de klokkengieters van de luidklok van de Opgang. Hetzelfde geldt voor de klokken van de katholieke kerk Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in Geuzenveld, die overigens drie luidklokken had. Wij keken in de beginjaren vanuit ons huis in de Dirk Sonoystraat op de kerk, welliswaar vanuit de verte maar je zag toch de klokken bewegen tijdens het luiden. Ik vond het altijd zo grappig dat het geluid van de klokken niet synchroon liep met de bewegingen als je vanaf een grote afstand keek. In een van de stukjes in het Geheugenvanwest over de Zeven Smarten heb ik ooit de vraag gesteld waar deze klokken zijn gebleven. Tot op heden heb ik hier geen reactie op gekregen. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de luidklok van de Uitweg op het Tussenmeer. Ik ga nog wel een keer op onderzoek uit bij oudgedienden van de kerk.

Luidklok

Hoi Okko,

Ik heb op de link geklikt, en verder geklikt. Erg mooie foto's, ook wel triest. Ik heb van 1969 tot 1979 in Osdorp gewoond, en ken De Opgang dan wel niet als gelovige, maar wel als een markant punt in de buurt.
Maar wat ik ook zocht: ik vond niet de maker/gieter van de klok. En daar ben ik nu juist heel erg in geïnteresseerd. Ik verzamel namelijk alles wat met carillons te maken heeft, en van die verzamelingen zijn de luidklokken langzamerhand ook deel van gaan uitmaken. Wellicht vind ik die maker wel na avonden zoeken,. maar misschien kan jij die naam zomaar oplepelen.
Overigens herinner ik mij dat de katholieke kerk Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten ook luidklokken had. Waar zijn die gebleven? En wie weet daar meer van?

Groeten van Channah

koperdieven