Herinneringen aan Sloten

Deel 1

Auteur: Ruud Vader
7 Fans

Als kleine jongen verbleef ik samen met mijn ouders en mijn twee zussen van april/mei tot september/oktober op tuincomplex Eigen Hof in Sloten. ’s Winters woonden we op drie hoog in Amsterdam-Oost, dus eigenlijk waren we bevoorrecht, maar dat beseften we als kind natuurlijk niet.

Bus G in de 'dorpsstraat' in Oud-Sloten

Waar andere kinderen het 's zomers moesten doen met spelen op straat, brachten wij deze periode door in het landelijke Sloten.
Ik beschrijf hier de periode van ongeveer 1964 tot en met begin jaren 70, de periode die ik me het best herinner.
Oud Sloten bestaat uit de Sloterweg (dorpstraat) en een aantal zijstraatjes. In mijn beleving was het een behoorlijk groot dorp, maar als je het nu beloopt heb je in vijf minuten de hele dorpstraat wel gehad. Ik weet nog goed dat ik brood moest halen bij bakkerij Scheltes, bijna aan het einde van het dorp vlakbij de brug naar Badhoevedorp. Ik ging dan vaak op de fiets en voor mijn gevoel was het een gigantische tocht naar de bakker en terug naar ons tuinhuis op Eigen Hof.

Het dorp bruiste toen van de middenstand. Er was een juwelier (Peters), een schoenenwinkel (Toby), een winkel met huishoudelijke artikelen, een loodgietersbedrijf (Ebbers), een melkboer, een groentewinkel (Schönhage), twee bakkerijen (Griffioen en Scheltes), volgens mij ook twee slagerijen, een smederij, een kruidenier annex postagentschap (Weterings), een drogisterij, een winkel in ijzerwaren (Rijnierse), in een van de zijstraten nog een kruidenier (de Sperwer, zover ik weet), een fietsenmaker of stalling, een of twee café ‘s, een benzinepomp en misschien nog wel meer winkels, maar die kan ik me zo niet herinneren. Helaas is alle middenstand weg uit het dorp, alleen de winkelpuien doen nog terugdenken aan die tijd.

Er stond ook een ijskraampje vlakbij de brug naar Badhoevedorp, waar we soms wel eens een hoorntje van 10 cent gingen kopen. Vlak voorbij de brug, in Badhoevedorp, was een hertenkamp en voor zover ik me kan herinneren gingen we daar regelmatig naar de hertjes kijken. Maar alleen onder begeleiding van mijn ouders, verder was Badhoevedorp verboden gebied voor ons als klein kind, de grens lag bij het eind van het dorp.
Ook had Sloten een politiebureau, met een cel. Voor zover ik weet is dit (het bureau bestaat nog steeds) het kleinste politiebureau van Nederland. Voor het politiebureau stond een waterpomp. Deze pomp staat nog steeds in Sloten, hij is alleen verplaatst naar het Dorpspleintje

Naar deel 2 van dit verhaal.

Dit deel was door een technische storing verdwenen, daarom is het voor de 2e keer gepubliceerd op 25 mei 2013.

Roel Raadsen

Het dorp Sloten

In de dorpstraat van Sloten zat ook een kapper. Eens in de zoveel tijd gingen we daar op de fiets vanaf de KlaasKaterstraat aan de rand van Osdorp heen. Als kind werd je in een verhoogde grote kappersstoel gezet en kreeg je zo'n mantel om. Daarna werd je met een soort plantenspuit nat gespoten. De kapper gebruikte nog zo'n ouderwetse handtondeuse.

De volkstuinen, de kerk, de brug naar Badhoevedorp en sportpark Sloten kan ik me ook goed herinneren.

kaartje

kaartje

Met een groepje kinderen liepen we vroeger vanaf de KlaasKaterstraat via de brug naar Badhoevedorp en langs de ringvaart naar de oude brug van de Haagweg. Die was al lang niet meer in gebruik, maar via een spleet kon je dan in de bunker van de oude brug komen om te spelen. Terug gingen we soms liften, dat was toen in. Als knulletje van hooguit 10 kreeg ik samen met een vriendje een lift van een aardige mevrouw in een Citroen snoek, naar de Sloterbrug. Zo'n auto had ik nog nooit gezien.

scz 58

scz 58

Op sportpark Sloten voetbalde ik bij SCZ'58. Aan het begin van het sportpark kon je je fiets stallen. Wel jammer dat daar ooit een fiets van me is gestolen. Als we door de week voetbaltraining hadden en het al donker was, maakten we er een spel van om de lantaarnpalen langs de paden op het sportpark uit te trappen. In zo'n lantaarnpaal zit namelijk een schakelaar die de stroom uitzet als er een aanrijding is of als je er hard tegen trapt. Aan het begin van het sportpark zat de club Blauw-Wit met een echte tribune. Destijds was Blauwwit, tezamen met DWS en natuurlijk Ajax een grote club met een roemruchte historie.

Helemaal aan het andere eind van de Sloterweg zat volgens mij een autosloperij. Die hadden bij de toegang op hun terrein zo'n Duitse eenpersoons duikboot op een sokkel staan.

Fred Fontijn

Ansje Landgraaf

Gerda heette Wareman, de naam Landgraaf ken ik niet. Jouw ken ik wel. Mijn oma woonde ook in de Tjerk Hiddes de Vriesstraat, nr. 9. Als kind kwam ik bijna iedere dag wel in de Tjerk, mijn moeder ging bijna elke dag naar haar moeder toe. Mijn tante Trees, woonde nog bij mijn oma en daar heeft ze tot 1970 ongeveer gewoond. Jou ken ik ook nog wel, als accordeonist, je speelde wel voor de kampclub of je daar ook lid van was herinner ik mij niet. Ik kwam regelmatig bij jouw ouders in de winkel en je vader kwam ook bij ons voor de deur van De Rijpgracht waar ik woonde. Misschien weet mijn zus Betty iets van de familie Landgraaf, ik vraag haar wel. Leuk om iets van je te horen al keek ik er eerst wel overheen, dat komt waarschijnlijk omdat je Van der Snoek heet, ik wist niet beter dan Snoek.

Erik-Jan Wijninga

Felix

De zoon van de IJzerwarenwinkel, Felix genaamd, zat bij mij in de klas van de lagere school in Amsterdam. Ik kan mij nog herinneren dat wij zijn verjaardag bij hem thuis in Sloten hebben gevierd.

Ria van der Velde

Ik woonde ook in Sloten

mijn vader was schoenmaker, vlak naast bakker Scheltes. Heb daar ook op school gezeten. Herken de namen die genoemd zijn ook. Een fijne tijd daar gehad. Na mijn huwelijk ben ik naar Den Helder verhuist. Maar als we in de buurt zijn moet ik even door het dorp rijden en lopen.

Trees

Wat leuk om te lezen! Ik woonde achterin het steegje tussen huishoudwinkel Verbeek en melkhandel Tollenaars. Vlakbij school, de kerk, het parochiehuis en midden tussen alle winkels waar ik op zaterdag altijd boodschappen voor mijn moeder dee.
Was net op zoek naar de naam van de juwelier en zodoende kwam ik hier terecht. Mooie herinneringen!

F. Jeger ohlenbusch

Toby

Toby was niet alleen een schoenenwinkel, maar ook een schoenmakerij.

Als kind bracht je daar schoenen ter reparatie. Bij binnenkomst zag je hem zitten, wijdbeens achter zijn aambeeld. zijn buik hing tot op zijn kruk. Hij begroette je dan met de woorden: "Hallo, jij bent een zoon van je vader". Je begreep er niks van en schoorvoetend stotterde je je boodschap waarna er een pijnlijke stilte viel. Plotseling verbrak hij die stilte met een harde scheet en zei: "Zo, dat hoort erbij, anders ken een mens niet leven!"

T van Genne

Re:herinnering aan sloten

Ik voetbalde in de 60er jaren in sloten bij AGOVV62 het enigste markante punt voor mij was het kleine 1 of 2 persoons duikbootje dat ergens voor een garage stond,ik ging meestal met het brommertje vuinuit amsterdam west naar sloten.En kwam altijd langs dat ding op de sloterweg.

Buwalda

Andre

Er zaten ook 2 kappers ene Lucky en Vermeer en een koffiebranderij Rijlaarsdam ikzelf woonde tegenover Kruidenier Pauw van 1953 tot 1968 ook heb ik zelfs nog op dat politiebureau gezeten voor een reprimande van de dorpsagent mijnheer de Raad.

M. van de Water

herrinneringen aan sloten