Het verhaal bij de speeltuinfoto

'Hoe komen jullie aan mijn foto...?'

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt
De Speeltuinfoto met Ida Brillemans, Eveline Brillemans, Willy Glas en een nog onbekend meisje Foto: vader van Ger de Lange - Pasen 1958

Op de fototentoonstelling over de Hoofddorppleinbuurt hangen ook 'speeltuinfoto's' die door de vader van Ger de Lange tijdens Pasen in 1958 - met een Ashahi kleinbeeldcamera - gemaakt zijn in de speeltuin Hoofddorpkwartier aan de Theophile de Bockstraat.

Ger de Lange vertelt:
"Al spoedig kwamen er reacties op die speeltuinfoto's van bezoekers aan de tentoonstelling. Een bezoekster riep uit: 'Hoe komen jullie aan mijn foto...?' Wijzend op de foto van de vier meisjes op de draaimolen. Het bleek een van die meisjes te zijn, Ida Brilleman, die daar met haar zus Eveline Brilleman op de foto stond en zichzelf en de foto herkende.

Toen ik een paar dagen later de tentoonstelling opnieuw bezocht kwam mij dit verhaal ter ore van een van de medewerkers. Het bleek dat Ida inmiddels zelf haar originele foto ook naar de tentoonstelling had gebracht, maar ze kende het verhaal achter de foto en de maker ervan nog niet. Gelukkig had zijn haar adres achtergelaten, ze woont nog steeds in de buurt.

Ik heb toen een paar andere prints gemaakt van de hele serie speeltuinfoto's van mijn vader en die bij Ida in de bus gegooid. Het was mij toen nog volkomen onduidelijk hoe zij aan een orgineel van die foto kwam. Want, ik heb immers zélf de originelen én de negatieven.

De oplossing kwam een paar dagen later, toen ik weer de tentoonstelling binnenliep en daar zomaar Ida aantrof. Zij kon mij toen iets meer vertellen. Hoe zij, of haar ouders, aan de foto gekomen waren is niet duidelijk geworden. Vermoedelijk heeft mijn vader al of niet op verzoek, een extra afdruk gemaakt van de foto en die aan de familie Brilleman gegeven, waarop die in het familie-album is beland. Het moet voor Ida een volstrekte verrassing zijn geweest, dat zij 'haar foto' aantrof aan de wand op de tentoonstelling en zij nu de zoon van de maker en ik het meisje van de foto elkaar hebben getroffen.

Maar het verhaal gaat nog verder.
Op de foto staan nog meer meisjes, het blonde meisje uiterst rechts zou Willy Glas zijn, die zou hebben gewoond in de Jacob Marisstraat, maar dat kan ook de Postjeskade geweest zijn. Naast Willy staat als tweede van rechts Eveline Brilleman, de zus van Ida. Op het moment dat de foto gemaakt werd, kon niemand nog weten dat Eveline een aantal jaren later zou trouwen met mijn neef Hans.

De zussen Ida en Eveline waren toen van de Surinamestraat, waar zij woonden, verhuisd naar Amsterdam-Noord in de omgeving van de Sperwerlaan, waar Ida en Eveline mijn neef Hans hebben ontmoet die toen bij zijn (en mijn) grootvader woonde op de Sperwerlaan 32.
Dát verband kon nu pas worden gelegd, 55 jaar later, toen Ida zowel als ik tot de conclusie kwamen dat hier sprake is van een wonderlijk toeval.
Zonder deze tentoonstelling zouden wij daar niet achter gekomen zijn, de namen van de meisjes op de draaimolen waren mij immers al die tijd onbekend gebleven.

Willy Glas is nog niet gevonden, zij zou in Duitsland wonen, maar e-mails naar dat adres bleven tot op het moment van dit schrijven nog onbeantwoord."

Gepubliceerd: 14 juli 2013

Klik hier voor de andere speeltuinfoto's.

En klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Ger de Lange

Willy Glas

Hallo Willy,

Heb  je nog reacties gehad van de zussen Brilleman ?

Groet van Ger

willy glas Hallmann

speeltuin th.de bockstraat

ik ben willy glas was hee lverbaad deze foto te zien ik zou graag kontakt hebben met ida of
evelien brilleman , ik woon inderdaad in duitsland mijn tel.n 049 (0)2371 26310
ik verhueg me er erg op ben reuze benieuwd
groet willy(ik heet tegenwoordig hallmann)

willy glas nu heet ik hallmann en woon in duitsland,

speeltuin,thpile de bockstr.

hallo allemaal
Ik zal me even voorstellen , ik ben willy glas en ik was
Heel verbaasd een foto van vroeger te vinden, ik zou het ontzettend leuk vinden contakt te krijgen met evrlien brillemann, zij was op de lagere school mijn beste vriendin ik ben erg benieuwd, ik hoop gauw iezs te horen, groetjes willy