En het is ... De Honingraat

De nieuwe naam voor het Multifunctionele pand aan de Slotermeerlaan 103

Slotermeer

Deze naam werd uit meer dan 300 inzendingen gekozen. De gelukkig winnaar van de iPad en trotse bedenker van de naam is de 71-jarige Harry de Boer.

Harry de Boer kreeg uit handen van juryvoorzitter Jan Voskamp de iPad. Op de achtergrond de in aanbouw zijnde Honingraat Foto: Shirley Brandeis, juli 2013

Prijsvraag
In het nieuwe multifunctionele gebouw komen straks een Openbare Bibliotheek, het Huis van de Wijk met Stichting Eigenwijks, Dock Jongerenwerk en horeca, een Ouder Kind Centrum en Verloskundig centrum Groei.
Deze loofden, samen met Ymere en stadsdeel Nieuw-West, onlangs een prijs uit voor de bedenker van de mooie naam voor het gebouw. Hierop werd massaal gereageerd door bewoners uit Slotermeer en omstreken.

Hoogst verbaasd
Eind mei was er een open dag in het pand, waar Harry de Boer naartoe kwam. Hij keek aandachtig naar het gebouw zag de vele ramen en omlijstingen en stelde zich de bezige bijtjes voor die daar straks dagelijks gaan werken. Die gedachte bracht hem op de naam De Honingraat. Hij vulde een kaartje voor naamsuggesties in en stopte die in een grote doos. Dat hij met het verzinnen van de naam ook nog wat kon winnen, had hij niet in de gaten.
De Boer was dus hoogst verbaasd toen hij deze week werd opgebeld en hoorde dat hij een prijs had gewonnen. Blij is hij er zeker mee: “Ik ben nog niet echt bekend met de iPad maar mijn vriendin heeft er ook een dus ik krijg het vast gauw onder de knie.” Blij is De Boer ook als De Honingraat straks af is en toegankelijk voor bezoekers. “Ik dronk altijd koffie in buurthuis Slotermeer, dat eerst op die plek stond. Daar schaakte ik ook en deed ik mee aan een kookclub. Ik verheug me er echt op als dit gebouw straks open is en ik daar in de horeca weer lekker koffie kan drinken.”

Veel enthousiasme
Het kiezen van de naam uit ruim 300 opties was een hele klus. Van ‘Ons Groot Geel Golvend Gebouw’ tot en met ‘Het Geuzenslot’ er zat van alles tussen. De toekomstige gebruikers van het pand maakten een voorselectie van tien namen. De tien werden voorgelegd aan een buurtjury die bestond uit zeven bewoners en ondernemers uit de buurt met als voorzitter Jan Voskamp van Ymere.

Het kiezen werd door de jury heel serieus genomen. Alle namen werden hardop uitgesproken en de voors- en tegens tegen elkaar afgewogen. Er waren verschillende kritieken zoals dat een naam te lastig uit te spreken was, het niet lekker klonk als je het snel uitsprak, of een betekenis had die niet bij het pand paste.
Van De Honingraat werden meerdere juryleden meteen enthousiast vanwege de klank, omdat het overeenkomsten heeft met het uiterlijk van het pand en vanwege de toepasbaarheid bij een beeldmerk. Vervolgens werd er gestemd en na twee stemrondes waren de juryleden unaniem voor De Honingraat.

Andere prijzen
Harry de Boer heeft zijn prijs inmiddels gehad, maar er zijn ook nog andere prijzen verloot. Onder andere een lunch in de nieuwe horeca, een abonnement op de bibliotheek en een rondleiding bij het Van Eesterenmuseum.

Bekijk meer afbeeldingen

De Buurtjury koos unaniem voor De Honingraat. Van links naar rechts: Samira Eroglu, Anneke Vriend, Victorien Koningsberger, juryvoorzitter Jan Voskamp, Iwan Daniëls, Nagihan Sebat en Ietje van Voornveld