Gratis filmvertoning in Coco’s Keuken

‘Zoeken naar raakvlakken in plaats van verschillen’

Slotermeer

De Turkse Boot van filmmaker Chris Belloni wordt - ondersteund door Eigenwijks - vertoond op initiatief van Pink Nieuw-West.

Eigenwijks & Coco's Keuken

De geboren en getogen Slotermeerse Döne Fil organiseerde als Turkse Moslima dat er een boot met Turkse homoseksuelen en sympathisanten meevoer in de Gay Parade. Over de organisatie van dit evenement werd een prachtige documentaire gemaakt die op donderdagavond 12 december om 20.15 uur wordt vertoond in Coco's keuken in de Staalmanpleinbuurt.

Hoe ben je zo dapper geworden?
“Dat heeft wel tijd nodig gehad. Ik ben pas op mijn 29ste uit de kast gekomen. Ik was altijd al maatschappelijk betrokken en organiseerde veel interreligieuze dialogen. Toen ik ontdekte dat ik lesbisch was, wilde ik ook van alles organiseren om de homo-emancipatie te vergroten.
Van het ene evenement kwam het andere en toen bedacht ik die Turkse Boot, dat wilde ik gewoon doen. Zonder erbij stil te staan dat je dan echt zichtbaar wordt. De Turkse boot heeft in 2012 behoorlijk wat ophef in de media veroorzaakt en dat is dan natuurlijk spannend.”

Hoe kwam jij in het reine met je geloof?
“Ik ben naar Zuid-Afrika geweest en heb daar een cursus gevolgd bij imam Muhsin Hendricks. Hij heeft een heel duidelijke uitleg over de negatieve teksten die in de Koran staan over homeseksualiteit. Hij plaatst die woorden in een nieuw perspectief. In de jaren ‘70 zijn er diverse archeologische ontdekkingen gedaan die zijn verhaal ook wetenschappelijk onderbouwen. Volgens de imam komt het erop neer dat de islam immoraliteit verwerpt, zoals verkrachting of misbruik van kinderen. Maar homoseksualiteit is niet immoreel. Sinds ik dat weet voel ik mij in het reine met mijn seksuele geaardheid en mijn geloof.”

Worstelen veel jongeren met het uiten van homoseksuele gevoelens?
“Jazeker, ik spreek met veel van hun. Ik weet dat er veel Islamitische jongeren zijn die voor zichzelf geaccepteerd hebben dat ze homoseksueel zijn, maar een dubbelleven leiden. Ze uiten het bijvoorbeeld wel naar vrienden en op school, maar thuis hebben ze het er niet over. Veel jongeren begrijpen dat hun ouders het niet kennen en dan is het een grote stap om het over homoseksualiteit te moeten hebben. Uit de kast komen is echt iets wat je zelf moet doen. Niemand kan je eruit trekken, zelfacceptatie is namelijk het allerbelangrijkste.”

Is het voor het eerst dat de film in Nieuw-West wordt vertoond?
“Ja. Door de jaren heen heb ik deze wijk minder tolerant zien worden ten opzichte van homoseksualiteit. Toen ik hier opgroeide, hadden wij meerdere homoseksuele buurmannen die daar gewoon voor uit kwamen. Nu lijkt dat minder te zijn. Hoewel er natuurlijk nog zat homoseksuelen wonen. Dat zie je ook aan een initiatief als Pink Nieuw-West.”

Ben je zelf ook bij de documentatie vertoning aanwezig?
“Jazeker en mensen zijn vrij om mij alles te vragen wat ze willen. Ik vind het iedere keer weer spannend om met mensen in gesprek te gaan, zeker als ze het niet eens zijn met mijn opvattingen. Natuurlijk streven we met zijn allen naar acceptatie, maar ook ik accepteer niet iedereen in mijn leven. Toch is het wel belangrijk om respect te tonen en te verwachten. Ik zoek in gesprekken dan ook altijd naar raakvlakken in plaats van verschillen.”

/De Turkse Boot van filmmaker Chris Belloni wordt vertoond op initiatief van Pink Nieuw-West. Deze roze borrelclub in het stadsdeel wordt ondersteund door stichting Eigenwijks.//
De gratis filmvertoning begint om 20.15 uur in Coco’s Keuken (Otto Heldringstraat 13-D). Iedereen is van harte welkom.
Vooraf wat eten kan vanaf 19.00 uur. Kijk voor het uitgebreide programma op http://www.pinknieuwwest.nl en voor meer informatie over de documentaire op http://www.deturkseboot.nl.