Met draaiende maag bij Overamstel

Bos en Lommer

Wie vandaag de dag vanuit de stad over de A 10 gaat, ontkomt niet meer aan die alomtegenwoordige metrolijn, die loopt van de Isolatorweg tot diep in de Bijlmer. Toch was het nog niet zo lang geleden heel anders, daar in Nieuw West. Toen speelden kinderen op het dijklichaam, waar nu lijn 50 overheen zoeft.

Agnes Heerewood Een stralende Agnes ( foto september 2005)

Dat geldt ook voor de kinderen van Agnes Hanenberg Heerewood. Geboren in Paramaribo, maar vanaf haar 21ste gestudeerd en geleefd in Amsterdam. Het begon in Amsterdam Oost, maar in 1976 werd het Bos & Lommer, de Nannostraat. Daar — aan de dijk — groeiden de kinderen op. En Agnes weet nog goed hoe ze daar naar hartelust hebben gespeeld en geravot. Toch zou dat allemaal veranderen. In de vroege jaren 90 werd begonnen met de aanleg van de metrolijn. Zoals gezegd op het bestaande dijklichaam. Dat was wel zo makkelijk.

Maar Agnes heeft om het verdwijnen van dat wilderige en onerepte stukje Amsterdam achter haar huis nooit getreurd hoor. Want met de komst van lijn 50 kwam de Bijlmer een stuk dichterbij. Nu kon men direct naar de markt in Zuidoost en dat was dan ook wat veel Surinamers deden. Geen gedoe meer met overstappen op Centraal Station op lijn 55, maar lekker voor deur opstappen en je laten brengen tot aan de eerste kraampjes. En de dag dat de lijn werd geopend staat Agnes ook nog helder voor de geest: gratis reizen en honderden balonnen die de lucht in gingen.

Inmiddels woont ze met haar man Ed al weer wat jaartjes in Nieuw Sloten, maar ook nu nog gaat ze een paar keer per week naar Zuidoost. En de bocht bij Overamstel doet haar maag na duizenden keren nog immer draaien!