Pet met speld

Verteller: Will Fleur
7 Fans

Met veel plezier heeft Will Fleur (1941) altijd door Nieuw West gereden. En trouwens ook daarbuiten. Problemen deden zich nooit voor, ook niet met de jeugd.

Pet met speld De befaamde pet met speld.

De laatste jaren staan de kranten er vol van. Geweld en agressie in het openbaar vervoer. In sommige wijken van Amsterdam is het zelfs zo erg, dat ouderen de bus of tram niet meer durven te pakken. Hoe anders was het in de tijd van Will, zo vanaf de jaren zestig. "Ik heb nooit problemen gehad op de lijnen in bijvoorbeeld Geuzenveld". Will Fleur pijnigt zijn hersenen, maar kan geen voorbeeld noemen van enige agressie gericht tegen hem als chauffeur of conducteur. "Ik heb natuurlijk wel eens een aanrijding gehad en daarvoor moest ik zelf eens voorkomen, bij het gerecht op het Leidse Plein. Ik had echter het geluk dat het hoofd van de Juridische Afdeling van de Nederlandse Bank steevast bij mij in de tram zat. Na zijn getuigenis werd de veroorzaker van het ongeluk veroordeeld wegens het afleggen van een valse verklaring."
Will herinnert zich ook nog de strenge hiërarchie tussen leerlingen en conducteurs en tussen trambestuurders en buschauffeurs. "De laatste was het hoogst haalbare en daar moest je minimaal vijf jaar voor zwoegen. En studeren. Man, we hebben eindeloos gerepeteerd. We konden alles dromen." Op de vraag of Wil dat nog steeds kan, antwoordt hij ontkennend. "Dat is allemaal weggezakt." Ten slotte memoreert Will nog aan de tram die uit twee wagons bestond. Later, begin jaren zeventig, werd deze tram vervangen door de ‘Bloedneus’, zo genoemd om zijn rode voorkant. "Als leerling-conducteur stond je op de laatste wagon. Als het pauze was gingen de conducteur en de trambestuurder koffie drinken en schaften. Als leerling bleef je in je wagon. De conducteurs zaten bij elkaar en de bestuurders en de chauffeurs van de bussen zaten bij elkaar. Uiteindelijk heb ik het geschopt tot buschauffeur. Toen kreeg ik een pet met een speld, de speld in de vorm van een stuurwiel. Hoger kon niet. Ik heb de pet nog ergens liggen, volgens mij sta ik er nog wel eens op, in de rommelkamer.
Zo zie je maar weer: vroeger gekoesterd, inmiddels een relikwie uit vervlogen tijden. Welke buschauffeur is vandaag de dag nog trots op zijn pet met speld?"

Wil Fleur Wil Fleur, juni 2004

Arend Huijsman

Penning

Goede morgen

ik kwam deze week weer die penning tegen die ik ooit van mijn opa kreeg

ik ben heel vaak op zoek geweest wat het percies is

de ene kant staat op Ambtenaar der gemeentetram

en de andere kant staat Gemeente Amsterdam

wie kan mij hier iets over vertellen

Met dank Arend Huijsman

Medy beck

Ook op zoek naar de knopen van het uniform van toen.

Misschien heeft iemand een tip, die mij kan helpen aan de knopen die toen der tijd aan het uniform zaten.Volgens mij waren dat platte knopen met het wapen van amsterdam erop,of waren die bol??ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Vriendelijke groet,M.Beck

Medy beck

De pet

Hallo mr.FLeur,  wat ontzettend leuk dit verhaal van u te lezen over de pet.

Ik ben pas geleden,een donkerblauwe pet tegen gekomen, ik heb de pet ook meteen gekocht in een kringloopwinkeltje, omdat deze pet mij aan mijn vader John Beck, deed denken.alleen bleef ik mij afvragen wat stond er nou op die pet.na veel zoeken mr.Fleur kwam ik uw bericht tegen.en daar was de pet,geweldig!!! Nu moet ik aan het wiel speldje zien te komen,om de pet compleet te krijgen.want het amsterdams speldje is wel aan te komen,dacht ik zo. Vriendelijke groet, mr. Fleur, van medy een van de tweeling, dochters van john beck, met zijn 25 dienstjaren bij het GVB, zijn trots.

Theo Westra

oud gollega Theo westra

Wil Fleur heeft het zelfs tot indeler in garage West geschopt en was daar door velen een graag geziene gollega. Wil mocht jij dit lezen ik was degene die aan het duiken was in de sloterplas .