Dag Nieuw West

Geuzenveld Slotermeer

De man achter de schermen van de eerste jaren van Het Geheugen van West is Juriaan Otto. In zijn - zoals hij het zelf noemt - memoires neemt hij afscheid van zijn Nieuw West, Slotermeer en Geuzenveld, en van deze website.

Muurkrant Plein '40-'45 Een volle muurkrant op Plain '40-'45 illustreerde letterlijk en figuurlijk het succes van Het Geheugen van West.

Begin januari 2005 maakte ik de balans op van 2004, een (mooi) jaar Geheugen van West. Een wereldreis lag in het verschiet en niets wees op een terugkeer in Amsterdams nieuw westelijke schoot. Dat gebeurde toch, in oktober van hetzelfde jaar. Het wijkmanagement en deze mooie site lonkten. En nu, na weer een jaar, vertrek ik dan echt. Maar niet nadat ik nog wat herinneringen ophaal die wat mij betreft vormend en bepalend zijn geweest voor het Geheugen van West.

Laat ik maar beginnen met het begin: de Brug. Cor van Drongelen, Frans Theuns, Will Fleur, Ed Hanenberg (en anderen) ontvingen mij met open armen. Een website over het verleden van Nieuw West. Ja, daar zagen ze wel wat in. Eerst moesten we echter aan de slag met de zogeheten digitalisering van Geuzenveld-Slotermeer. Vanuit de Brug zetten wij Dubbelkik op en binnen korte tijd haalden velen hun eerste ‘computerdiploma’. In de tussentijd sloeg ik aan het interviewen. Ik herinner me nog de eerste gesprekken met actieve bewoners uit de buurt, vaak al decennia woonachtig in dit mooie stukje Amsterdam. Ik denk aan Bas en Wil van Akkeren, Bert Cramer, Elisabeth Toet, Goof Schönberg, Thea Schaafsma en Ria van Bergen (en de mensen die ik hier vergeet te noemen).
Bij deze klus werd ik vakkundig op weg geholpen en ondersteund door Shirley Brandeis, een vrouw met een bewonderenswaardig snelle en scherpe pen en een hardnekkige liefde voor Amsterdam Nieuw West en de mensen die er wonen. Ze heeft me besmet en het zal de rest van mijn leven (wat klinkt dat melodramatisch) bij me blijven.

Het bleef gelukkig niet alleen bij interviews afnemen, ook bracht ik het Geheugen samen met anderen naar buiten, de realiteit in. Met jongeren van het Nova gingen we naar het Amsterdams Historisch Museum en maakten we de Muurkrant op het Plein ’40 — ’45. We brachten het bestuur nog wat vaker naar de Brug; Robin, Anton (wat mis ik die man), Tys en Piet kwamen graag een Indisch vorkje meeprikken in Cor’s domein. En nadat Leyla met Destek ook haar intrek aan de Aalbersestraat had genomen werd het pas echt multicultureel.

Met moeite nam ik begin 2005 afstand van het Geheugen van West. Vanuit Latijns Amerika kon ik het niet laten een paar keer per week op de site te kijken, op zoek naar nieuwe verhalen. Mijn angst werd bewaarheid en nog voor mijn terugkomst in september leek de geest definitief terug in de fles. We hebben het te danken aan Cor en Jan dat deze mooie website eind vorig jaar een ware doorstart beleefde. Zelf heb ik met hen — en met, Angar, Joke en Ruud — vanaf januari van dit jaar hard gewerkt aan ons tweede leven als cultuurhistorisch vrijwilligersproject. Een en ander leidde onder andere tot de Grote Foto- en Verhalenwedstrijd die we samen met de Westerpost op 28 april jongstleden in Café Oostoever hebben georganiseerd. Wat een succes en wat een leuk boekje vol met verhalen en foto’s uit de oude doos leverde dat op. En nog mooier is dat we daaraan bijvoorbeeld Anita Florijn en Frits Beutick als vaste schrijvers hebben overgehouden!

De laatste maanden was ik in Slotermeer niet meer direct bij het Geheugen betrokken. Al mijn tijd besteedde ik aan het wijkmanagement van Slotermeer. Samen met Rob, Jeroen, Ruud, André en Ires (en al onze collega’s en netwerkpartners natuurlijk) was ik onderdeel van een bijzonder team dat dagelijks iets terug te geven had aan de maatschappij waarvan we allemaal deel uitmaken.
Ik mag nu de beleidsmakers in Zuidoost adviseren over hoe ik denk dat het zou moeten of zou kunnen en dat zal ik doen met alle liefde. Maar ik vrees dat ik altijd met weemoed blijf terugdenken aan mijn tijd in Amsterdam Nieuw West. Want net zoals u — bezoeker en lezer van het Geheugen van West — zit Nieuw West me in het hart. Ik wil iedereen danken voor de samenwerking de laatste drie jaar en dan met name de mensen die zo lief en warm hebben gereageerd op het stukje van Shirley Brandeis, hier twee maanden geleden op de site door haar gepubliceerd. En ik wilde de huidige redactie en dan in het bijzonder Cor van Drongelen en Jan van Zijp heel veel succes wensen bij het uitbouwen van deze prachtige website.

Dag Nieuw West, het ga jullie goed!

Juriaan Otto

Juriaan Otto (2006) De man achter de schermen.

Dubbelklik 1 Opperste concentratie bij de deelnemers aan Dubbelklik

Dubbelklik 2 Felicitaties bij de eerste certificaten van Dubbelklik.

Jongens van Nova De jongeren van het Nova-college gingen voor Het Geheugen van West de straat op.

50 jaar getrouwd Ook voor feestelijke gebeurtenissen is plaats op de website van Het Geheugen van West .