Kunstwerk aan gevel scholengemeenschap Pascal

Verslag van een zoektocht

Auteur: naam van de afbeelding Ronald Aker
7 Fans

Aan de gevel van toenmalige scholengemeenschap Pascal in Overtoomse Veld zat jarenlang een indrukwekkende glassculptuur bevestigd. Het werd verwijderd, maar waarom en waar is het nu? Ronald Aker, vrijwilliger van het Van Eesterenmuseum, begon een zoektocht. Lees hier zijn verslag.

Scholengemeenschap Pascal – Lelylaanzijde – 1971. Het indrukwekkende kunstwerk is zichtbaar in het rode kader. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Ik kon mij dit kunstwerk nog herinneren uit mijn jeugd, want ik ben er vele malen langs gefietst. Het door Ben Ingwersen (1921-1996) ontworpen schoolgebouw was toen nog veel duidelijker zichtbaar vanaf de Lelylaan. Maar het kunstwerk is al heel lang geleden verwijderd en ik vroeg mij af wanneer precies en waarom. Ik begon een zoektocht.

Joop van den Broek
Eerst maar eens even rondgevraagd bij wat kenners van de Westelijke Tuinsteden, maar die konden mij niet verder helpen. Ja, het kunstwerk was bekend, maar zij wisten verder net zoveel als ik. Vervolgens maar eens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed benaderd en ook de school zelf. Hoewel er nu een andere school in het gebouw is gevestigd dan destijds, was mijn hoop dat er misschien nog een mederwerker rond zou lopen die zich iets kon herinneren. Uiteindelijk kreeg ik van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een mail met hun vermoeden dat het kunstwerk zou zijn vervaardigd door kunstenaar/glazenier Joop van den Broek (1928-1979), ook de maker van het prachtige kunstwerk “Phoenix” in het Stadsdeelkantoor aan Plein ’40-’45 in Slotermeer.

Met wat googelen stuitte ik op een website, waar inderdaad een foto geplaatst was van de kunstenaar mét het kunstwerk in aanbouw op het schoolgebouw.

Joop van den Broek voor het Pascalcollege, met op de achtergrond de sculptuur, 1968 Bron: foto gemaakt door Frans Hemelrijk

Helaas is Joop van den Broek in 1979 al overleden, dus navraag bij hem was niet meer mogelijk, maar ik ben wel in contact gekomen met zijn zoon. Deze vertelde dat het kunstwerk ongeveer een jaar na de bouw van de school aan de gevel is bevestigd. Dit gebeurde in delen en werd in de loop van 1968 voltooid. Het kunstwerk maakte vanaf het begin onderdeel uit van het ontwerp van het gebouw, wat ook blijkt uit de nog aanwezige constructie die als basis diende voor het bevestigen van het kunstwerk.

Vuilcontainer
Na verloop van tijd bleek echter dat vogels zich gingen nestelen in het kunstwerk. Kennelijk was het bouwen van nesten op de beschutte plekken die het bood goed mogelijk. Naast de weersinvloeden heeft dit nestelen en de daarbij horende uitwerpselen het kunstwerk al vrij snel ernstig aangestast. Uiteindelijk zelfs zover, dat er delen van het kunstwerk afbrokkelden en naar beneden vielen. Uiteraard was dit geen veilige situatie. Mogelijk was de toegepaste kunstofsoort toch minder goed bestand tegen deze invloeden dan gedacht.

De school had helaas geen geld om het kunstwerk te laten restaureren, tot spijt van de familie. Uiteindelijk is het kunstwerk eind jaren '70 begin jaren ' 80 geleidelijk in delen verwijderd en tijdelijk op het dak van de school opgeslagen. Joop van den Broek zelf was van het begin van die werkzaamheden nog getuige geweest kort voor zijn overlijden in 1979. Een medewerker van de school die er al ruim 35 jaar werkt berichtte mij dat alles wat nog restte in 1988 is verwijderd. Er is van het kunstwerk niets meer over, alles is destijds in de vuilcontainer terechtgekomen. Erg jammer, maar het is niet anders.

Gek genoeg zijn er niet of nauwelijks foto's van het kunstwerk te vinden. Maar misschien zijn er nog mensen die na lezing van het bovenstaande nog (kleuren)foto's hebben van het kunstwerk in volle glorie of bijvoorbeeld van het verwijderen ervan in de jaren '80? Dan houd ik mij van harte aanbevolen.

Ronald Aker.

Janine Allford

Sculptuur pascal scholengemeenschap

Er is eigenlijk nog wat over van het betreffende kunstwerk en in mijn bezit. De ontwerp- bewerking in gips heb ik destijds van Joop van den Broek via mijn vader Wiet van der Horst cadeau gekregen. Zo vreselijk spijtig dat dit mooie werk verloren is gegaan, maakt mijn sculptuur wel heel bijzonder.

Jaap Noordermeer

Kunstwerk stadsdeelkantoor Nieuw West

Het kunstwerk van Joop van den Broek aan het plein 40-45 ziet er inmiddels ook gehavend uit. In mijn ogen wordt het respectloos behandeld. Het is de hoogste tijd dat onze stedelijke overheid zijn verantwoordelijkheid neemt, het kunstwerk restaureert en de opslagplaatsen achter het kunstwerk weer tot de oorspronkelijke majesteitelijke entreehal maakt.

Ronald Aker

Kunstwerk aan schoolgebouw Pascal

Het kunstwerk zelf bestond uit een voor die tijd nieuwe kunststofsoort waar gekleurd glas op werd gelijmd en wat uiteindelijk dus het indrukwekkende kunstwerk heeft opgeleverd.

Richard van de Velde

glasrelief of kunststofwerk?

Jan, bedankt voor dit interessante artikel. Was het nu van kunststof of van glas gemaakt?
Nog even deze zin aanpassen: " Met wat googelen stuitte ik op een website gestuit, waar inderdaad een foto geplaatst was van de kunstenaar mét het kunstwerk in aanbouw op het schoolgebouw."