Zomerlust

Chocolaterie Zomerlust aan de Burgemeester de Vlugtlaan

Verteller: Lies Zomer
Auteur: José Stolp
Burgemeester de Vlugtlaan
Zomerlust in de jaren ‘60, in het midden Riek, de zus van Lies. De twee zussen van Lies zijn inmiddels overleden. Bron: Lies Zomer

Als kind kwam ik erg graag in chocolaterie Zomerlust van de gezusters Zomer. Tja, voor welk kind is dat geen eldorado. Ik weet nog goed hoe ik vol bewondering naar een enorm groot paasei van chocola stond te kijken met daaronder allemaal kleine chocolade eitjes. Met mijn moeder en mijn zusje ging ik daar regelmatig heen.
Lies Zomer (nu 88 jaar oud) was een van de drie zussen die de winkel runde. Zij vertelt wat zij nog weet over haar winkel.

Lies: ‘Riek, An en ik openden onze winkel Zomerlust in augustus 1954. We hebben de winkel gerund tot 30 juni 1970. De winkel zat op de Burgemeester de Vlugtlaan met op de hoek de 3 Suisses en naast ons een Herenmode zaak. Verder was er ook een winkel van de gebroeders De Winter en een slijterij. Er zat een diversiteit aan winkels op de Burgemeester de Vlugtlaan indertijd.

Onze winkel bestond uit twee delen. In de ene helft van onze winkel verkochten wij zoetwaren van Patria en Verkade. In de andere helft van de winkel was een zitje waar mensen konden lunchen en een kopje koffie konden drinken of een ijsje konden eten. De Ermi, de Eerste Rotterdamse Melkinrichting, zorgde voor roomijs. Dit werd in pakketten van 10 liter aangeleverd.

Lies Zomer Bron: Lies Zomer

We woonden boven onze winkel en de huur was hoog omdat het nieuwbouw was. De huur van de woning en de winkel samen bedroeg wel zo’n 400 gulden. Als je stopte met de winkel, dan moest je verhuizen. In het begin hadden wij nog niet zoveel klandizie omdat nog niet alle woningen verhuurd waren en Geuzenveld nog in aanbouw was. Maar later ging dat beter omdat de mensen geen geld hadden om op vakantie te gaan en toch een uitje wilden. Ze kwamen dan naar onze winkel voor wat luxe bonbons en om iets te drinken.

In het weekend kregen kinderen een stuiver van opa en oma en die kwamen ze op maandag bij ons besteden. De toverballen voor de kinderen kostte 2 voor 5 cent.

Voor Sinterklaas kregen wij een Droste pakket van 60 letters. Wij bewaarde de letters voor de mensen die ze bij ons besteld hadden, zodat ze de letters kregen die ze wilden hebben. De letters die over waren kon je ruilen in de stad bij een letterruildepot. Op het zelfde stukje Vlugtlaan zat ook een Simon de Wit en daar ruilden we ook wel eens chocoladeletters om. Allemaal om de klant tevreden te stellen. In onze winkel kwam Hans Liberg wel eens langs, die toen nog niet bekend was.

Smullen Bron: Lies Zomer

Wij hadden verlof B voor alcoholvrije dranken en mochten op zondag de lunchroom ook openen. We begonnen dan om 11.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 23.00 uur. We hadden een snoepautomaat buiten hangen die vaak stuk was.

De chocolade eieren maakten we zelf, dat deden we al in 1963. Twee meisjes van de slijterij die naast ons zat kwamen wel eens helpen als het druk was in de winkel. Dat deden ze graag.

Volgens mij staat de naam Zomerlust nog steeds op het pand op de Burgemeester de Vlugtlaan’.

J.ter Koele

Jozef en Maria

Wij kwamen altijd in de Zomerlust snoepjes kopen, eigenlijk heten wij Joop en Maria maar de zusters vonden het altijd leuk om ons Jozef en Maria te noemen, in 1970 hebben wij met een krom gebogen metalen kammetje snoep uit de automaat gepikt, ik heb daar nog steeds spijt van.

Willy

Zomerlust

De naam doet aan iets geheel anders denken maar als je dit leuke verhaal leest dan wordt dat heel duidelijk. Wat 'n geschiedenis en eigenlijk ook wel van deze tijd want het is erg in de mooie winkeltjes met zelfgemaakte vaak mooie chocolade. Dit komt uit de tijd dat we het allemaal heel veel beter kregen en er veel meer luxere artikelen in de winkels kwamen. Chocolade is natuurlijk ook beetje opwekkend. Er zitten wel wat stofjes in die ons meer energie geven, dus zo nu en dan is 'n stuk choco wel welkom