De rode draad

8 Fans

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Vandaag weer een Koffieverhaal, maar deze keer een verhaal om te lezen bij een kop koffie.

De rode laarsjes wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, juni 2007

Om vijf voor 6 fietste ik op mijn hardst naar fourniturenwinkel Barotex in de Jan Evertsenstraat. Ik had dringend een klosje rood garen nodig.

De eigenaar van de zaak stond zijn kassa al op te maken toen ik hem vroeg of ik nog iets mocht kopen. Hij telde door. Snel griste ik een klosje uit het vak en liep door naar de kassa. Bij vertrek stuitte ik nog op een stukje rood bont, dat ook nog mocht worden afgerekend. Bij thuiskomst gooide ik de papieren zakjes in een hoek en ging boodschappen doen.

Pas tegen een uur of tien in de avond haalde ik mijn aankopen tevoorschijn en schrok me rot. In het zakje zat niet mijn klosje garen maar duizenden euro’s aan briefgeld! Ik kon de winkel niet meer bellen, de eigenaar zat allang thuis, zich vermoedelijk voor zijn kop te slaan.

De volgende ochtend heb ik hem gebeld. Ik zou aan het einde van de dag langsgaan om het geld terug te brengen. De eigenaar had nooit verwacht dat hij zijn geld ooit zou terugkrijgen en was dolblij dat ik (met een grote grijns en weer rond zessen) in zijn zaak stond. Hij overhandigde mij een enorm boeket rode rozen en een grote enveloppe.

De dag nadat ik het geld had teruggegeven liep ik door de Bijenkorf. Ik wilde al heel lang een paar mooie laarzen. Maar mooie laarzen zijn heel duur. Plotseling liep ik tegen mijn droompaar aan; laarzen van Fred de la Bretonière! Het bleek het laatste paar te zijn, voor exact het bedrag dat ik kreeg van de dankbare eigenaar van de stoffenzaak, in de kleur…….ROOD!

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de andere Koffieverhalen.