Sportpark De Ruijter

Bos en Lommer
Speeltuin GCstr 01 Speeltuin Gerard Callenburgstraat<br />Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953<br />Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf)

Speeltuin GCstr 01 Speeltuin Gerard Callenburgstraat
Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953
Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's
vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf)

Nee, geen uitgestrekt gebied van voetbalvelden en tennisbanen.
Ik spreek over de zestiger jaren toen ieder zichzelf respecterende speeltuinvereniging zich ‘sportpark’ noemde.

Een grindveld om een balletje te trappen na schooltijd, korfbaltraining in de avonduren, een houten klimkooi met zand eronder, een levensgevaarlijke Engelse wip en een achthoekige zandbak; met steen ommuurd waar je lekker tegenop kon springen om je er vervolgens overheen te slingeren, de steeds kaler wordende neuzen van je schoenen en je boze moeder ten spijt. O ja, en een beheerder. Toen nog een gezaghebbend heerschap die je alleen van verre dorst uit te dagen.
Het ‘sportpark’ lag tussen de Gerard Callenburg-, Jan de Haen- en Tjerk Hiddes de Vriesstraat in Oud West. Wij keken er vanaf de Callenburgstraat nr. 51 III overheen. De ingang in de diepte recht beneden ons. Naar school, de Israel Querido, was vijftig meter lopen.

Ik kuier terug naar huis van een uitje met m’n werk in de buurt van de Bilderdijkkade. Bonbons gemaakt en gezien wat pure vloeibare chocola kan doen met sommige van mijn vrouwelijke collega’s. Ze gaan door het lint voor een lepeltje.
De zon schijnt plezierig en vanaf de Willem de Zwijgerlaan sla ik bijna automatisch de Rijpgracht op en slinger door de buurt waar ik ben opgegroeid, stekelbaarsjes heb gevangen, terwijl m’n visdraad tot woede van m’n pa voortdurend in de knoop raakte, en met m’n eerste liefde onwennig heb gevreeën op m’n zolderkamertje. Dezelfde grachtengroene deuren als toen, maar wel thermopane ramen in plaats van die loodzware voorzetdingen.

Mijn Sportpark De Ruijter is niet meer. Het gebouw van De Queridoschool die met de Herman Gorter een U vormde rond de speeltuin (de gymzalen op de kop) is verdwenen en dus kun je van waar ik nu sta de Karel Doormanstraat zien. Om de hoek was de Dr. Mansveltschool. Gebouwen verdwijnen maar de herinnering blijft. Sneeuwbal- en andere gevechten tegen ‘die christelijken’. De ‘Mansvelt’ is nu een (multi)cultureel activiteitencentrum.
De speeltuin is er nog steeds. De zandbak vervangen door een skateboardhelling. Het klimrek door een aan alle veiligheidseisen voldoend type. Een klein trapveldje. En er staat geen manshoog hek met vervaarlijke punten meer omheen, waar je - nog even spelen na sluitingstijd - op z’n minst je broek aan openhaalde. Een andere vorm van spelen, maar in ieder geval nog steeds ruimte, ruimte voor kinderen om hun creativiteit te ontplooien. En af en toe een gezond robbertje met elkaar vechten natuurlijk.
Het bakstenen elektriciteitshuisje, schuin achterin, is de enig resterende getuige van míjn jongensjaren.

De hele serie verhalen van Ruud vindt u hier: Ruud's Rondje

Speeltuin GCstr 02 Ingang speeltuin Gerard Callenburgstraat
Datering: 11.06.1959
vervaardiger: onbekend

Speeltuin GCstr 03 Speelterrein Gerard Callenburgstraat nu.

Speeltuin GCstr 04 Speeltuin 'De Ruijter', Gerard Callenburgstraat 38. Klimkooi op het Karel Doormanplein. Rechts Gerard Callenburgstraat 39-41 en links Tjerk Hiddes de Vriesstraat 23<br />Datering: 1950 - 1955<br />Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: onbekend

Datering: 1950 - 1955

Speeltuin GCstr 05 Speelterrein Gerard Callenburgstraat nu

narcisqridoschool

hai ik ben een leerling van dezeschool wat ik in een woord kan zeggen over de school het is fantastiche school hoo ik heb het al vaker gebrobeerd en ik wil nog een ding vragen kom als je dit leest kom dan snel naar de nacisqrido school want er gebeurt hier echt van alle dus wat ik zeggen wil en vragen is kom en bekijk onze moderne grappige mooie schone en avondtuurlijke school dus kom snel en en wordt oficieel een leeerling van onze school dank u wel ik woon bij de jan de haenstraat leerling van groep 8 doie ps komsnel

karel prey

klimkooi

ik wil wel eens weten wanneer de klimmkooi gebouwt is kan ruud van koert het ons miscien vetellen ik ben karel prey uit adelaide en heb een lang gesprek gehad met fred fotijn en mijn broer cor ik weet dat ik fout zat ik dacht altijd dat het bij de engelsewip stond maar nu ben ik het verteld dat ik het fout had kan gebeuren ik ben 75 jaar oud en woon al sinds 1952 in australia dus je kan wel of mag wel iets vergeten he en zijn er nog mensren die fotos hebben van die prachtige speeltuin .je mag ze ook emailen naar kprey@internode.on.net alfast bedankt

Fred Fontijn, fred@fontijn.nl

Klimkooi

Met verbazing las ik het bericht van Karel Prey, al 55 jaar zit hij in Australië en droomt nog steeds over de klimkooi in de speeltuin van Sportpark de Ruyter. Ik kan me dat niet voorstellen, want die klimkooi heb ik nog zien bouwen en toen was Karel volgens mijn berekeningen al vertrokken. Zou dat ding tijdens de oorlog afgebroken kunnen zijn? Hout was toen zeer gewild. Ik heb een foto, van toen ik een jaar of vier, vijf was, op een hobbelpaard. Het paard stond op de plek waar ik later de klimkooi heb zien bouwen. Ook Betty, mijn zus, wist niet beter of dat ding had er altijd al gestaan, maar bij het zien van de hiervoor genoemde foto, moest ze bekennen dat ik gelijk had. Nu gaat het er niet om dat ik zonodig gelijk moet hebben, maar toch. Voor het gemak bedacht ik dan ook maar een oplossing. De oplossing die ik hiervoor beschreef, dus. De vraag is nu natuurlijk: Wie stookte de klimkooi uit onze speeltuin op. Karel ik stuur je de foto wel op.

de narcisqridoschool

Bob Sluyter

Ger. Callenburgstr

Ik ben inmiddels 70jr. en woonde op nr 21-1 en ging op school naar de Isr. Queridoschool in dezelfde straat er woonden ook 2 ooms en tante's in deze straat op nr 2 en 7 ik kan mij Thijs Gerber herineren hij had ook een oudere broer Henk waarmee ik nog bij Werspoor heb gewerkt zij woonden onder de fam Wertwijn ook Fred Fontijn herinner ik mij en zijn zus Betty ik speelde ook korfbal bij Landlust.
ik ben nog op zoek naar mensen die in de periode 1943-1951 ook op deze school zaten.

narcisqridoschool

leuke school te gek
kom ook op onze school
heelm snel

Bob Sluyter

Isr. Querido school

Ik heb van 1938 tot 1962 in de Ger. Callenburgstr 21-1 gewoond en op deze school gezeten van 1943 tot 1951 en ben op zoek naar mensen die bij mij in de klas hebben gezeten wij zijn reeds met een aantal mensen al een paar keer bij elkaar geweest maar er ontbreken er nog altijd een aantal zolas Elly Deurloo Rietje Meier Greetje Kallenbach Joop Otter Jan Corstens en zo nog een paar als je dit leest en je herkent de namen of je weet wie daar op school hebben gezeten in die periode mail me dan je doet er veel mensen een plezier mee
groetjes Bob Sluyter

karel prey

sportpark

ja wat moet ik zeggen ik kijk naar dat programa twee keer in de week voor de laatste achtien maanden nog niet zo lang geleden heb ik het naar mijn broer cor gestuurd en die ging meteen andwoorden ik ben nu al 55 jaar in australia en steeds kijk ik naar de klim kooi daar heb ik heel wat gespeeld en engelsewip en vergeet de draaimolen niet en als ik terug denk nooit geen ongeluk gezien zelf niet van de groote glijbaan het is ongelofelijkje zal het mischien niet geloven maar ik droom van de klimkooi en helemaal de engelsewip ik hep sportpark naar veel mensen gestuurd ook hier naar in australia die in de jan den haenstraat hebben gewoont en dat zijn er drie dus ik doe mijn best veel groeten van kprey@intenode.on.net

zomer

hallo ik ben denisse olivarees
kom je bij ons op school

narcisschool

Ik woonde in de gerard callenburgstraat 22 één hoog. Ik was twee jaar toen ik er kwam wonen.
Zat op de narcisschool van 1958 tot 1962 bij juffrouw van Berkel, eerst bij een andere juffrouw maar overleed al snel weet niet meer hoe ze heette. Als aandenken van die school heb ik nog een lepel en de beroemde klassenfoto buiten bij de zandbak en natuurlijk de foto aan het tafeltje compleet met schaar en plekwerk met narcis.
Mijn vriendje Ronnie viel destijds uit het hoge klimrek, dat was echt schrikken, maar hij heeft het overleefd.
Mijn vriendinnetje woonde ook in de gerard callenburgstraat ze heette Vera Borst en haar zusje Linda.
Martha Lubbers-van Hilten

avtiviteiten / narcisqridoschool

hai ik ben een leerling van de Narcisqridoschool.
Ik zit in groep 7, ik wil over mijn school praten
omdat het een hele leuke school is,
want er worden heel veel spelletjes gedaan , korfbal, basketbal,handbal,hocky en voetbal.
Voor alle meisjes en jongens,
kom snel en doe meeeeee = hahahahahaha

doei

leerling groep 7 enz, enz, enz, enz

kom snel

j.c. Theunisse-Denslagen

oproep

Zoek emailadres Wil Faassen Joris van Andingastraat te
Amsterdam, zij was mijn buurmeisje , wij woonden naast
elkaar. Mijn naam is Janny Denslagen ben nu 67 jaar.

Het Dorp

Als ik terugdenk aan de buurt waar ik geboren ben, de buurt met die speeltuin, dan denk ik: 'we woonden in een dorp'. Dit gevoel komt weer boven wanneer ik de namen zie die reageerden. Wil Faassen, Mathijs Gerber en Cor Preij, dan wordt het alleen maar bevestigd. Met Mathijs zijn zus, die in Canada woont, correspondeer ik regelmatig. Zijn ouders kwamen later van de Gerard Callenburgstraat bij ons op de trap wonen op de Rijpgracht. Wil Faassen kwam ik later op allerlei plekken in Amsterdam tegen en groette haar dan verlegen. Haar echtgenoot ken ik niet. Cor Preij heb ik als jong jongetje zien korfballen, tenslotte speelde ik ook jaren bij Landlust. Mijn hele familie was daar actief. Ik ben Fred Fontijn en woon nu in een dorp in Drenthe.

Cor Preij

Naar de speeltuin

Mijn naam is Cor Preij, ben geboren in de Jan de Haenstraat. Wat waren wij blij dat de Duitsers waren vertrokken, nu was het onze beurt om de speeltuin te bemannen en wij hebben dat wel gedaan , voetballen ,handballen, en jaren gekofbald bij het leuke Landlust. Goede tijd gehad,denk er nog veel aan ,jammer dat het allemaal is verdwenen.Ben er laatst nog doorheen gefietst, er is veel veranderd en je komt ook niemand meer tegen uit die buurt op een enkeling na. Groetjes Cor Preij

Herinneringen aan de Herman Gorterschool

Weet je nog de trappen die we op moesten? Ik had ze zo graag nog eens teruggezien om te weten of de treden op normale hoogte waren of lager. Het kamertje van het hoofd waar je allemaal een injectie kreeg of naar de tandarts ging? Heeft iemand misschien foto's van de binnenkant, van de klassen, de gang? Ik kan de geur nog ruiken, jij ook? Zelf heb ik Juffrouw Landman drie jaar gehad en daarna een meester. Zijn naam is me even ontschoten. Hij kon geweldig voorlezen uit: de jongens van Bontekoe. Enkele leerlingen die ik nog van naam ken zijn: Ellie Velthuizen, Bertje Koopmans, Ingrid Duchard(of t), ene Liesbet en nog een tweeling: Marja en Gerda? Natuurlijk Gerrie van de Belt... Het gaat volgens mij om de jaren 1960-1966. IK heb zelf geen email . Maar je kunt me bellen 06-40433154, Alie Kers.

Ron de Wit

Speeltuin

Hoi Ruud,

Jij moet haast wel de broer van Elvira zijn waarmee ik in de klas zat. (Neef/nicht kan uiteraard ook).
Zo herkenbaar wat jij schrijft, (op de zolkamer na dan haha) maar de hoge zandbak waar je met verstoppertje zo mooi omheen kon of snel overheen.
De engelse wip. De kleine schommels en grote schommels. De wacht. Zoveel mooie herinneringen aan die speeltuin.
De Israel Querido school... zeker in het begin zeer streng en degelijk. Meisjes links en jongens rechts de trap af.

Groetjes,
Ron de Wit - Almere
r.de.wit@telegraaf.nl

leerling

mijn school de narcis qrido school

ik vind het erg leuk op deze school
verder gebeurt er echt van alles op die school
die speelplein is heel groot en mooi
dus kom maar snel
voor meer informatie
deze brief wil ik verzenden voor de scholen
en voor mij eigen school
deze brief is geschreven van een leerling van de narcisqridoschool. op deze school mag je alles kan je alles en er gebeutt heel veel
doei.

leerling

mijn school de narcisqridoschool .

ik zit zelf op die school
ik vind het een erg leuke school
want daar gebeuren vaak hele erge dingen
en die speelplein is erg
heel groot en mooi
dat was mijn mening . leerling op de narcis qrido school kijk meer op google en dan schrijf je narcisqrido school
endan zie wat kleuke plaatjes en leuke fotos
dus meer informatie van de school narcis qrido ga dan naar www.narcis qrido school.nl
doei dit was van een leerling van de school
narcis qrido
en verhuist nu en kom op onze school
owant op deze school mag je van alles krijg je van alles
en er gebeurt heel veel op deze school
deze brief wil ik zenden
bij de narcis qridoschool
einde
van een leerling
vee groetjes dag
p.s.
kom snel he

foto,s uit het verleden.

ik heet wil faassen. ben geboren in de joris van andringastr 24. ben 65. zat op de israelqueridoschool.speelde vaak in de speeltuin.vind het leuk om de foto"s terug te zien. De naam gerben komt my bekent voor. Myn ex man woonde ook in de gerard calbstr. zyn naam is Albert Heynemans.Ik stalde myn fiest vaak in die stalling.Hartstikkenleuk die foto,.Bedankt.

Re: Sportpark De Ruijter

Ik heb daar nog heel wat herinnerigen aan de speeltuin, als je op het grint veld aan sport deed en je viel dan zat de grind in je knie elleboog, natuurlijk ben ik ook wel eens van de Wip gevallen en niet te vergeten de schommel tegen je hoofd. Ik woonde zelf in de gerard Callenburgstraat nr. 3 boven de fietsen stalling, en zat op de Cristelijke school Domine van Mansveld school in de karel doorman straat, ik ben een paar keer wezen kijken in mijn buurt en zo als alles is het daar wel veranderd.
Mijn leeftijd is 70 jaar.
Geweldig deze opnamen.