Sportpark De Ruijter

Bos en Lommer
Speeltuin GCstr 01 Speeltuin Gerard Callenburgstraat<br />Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953<br />Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf)

Speeltuin GCstr 01 Speeltuin Gerard Callenburgstraat
Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953
Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's
vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf)

Nee, geen uitgestrekt gebied van voetbalvelden en tennisbanen.
Ik spreek over de zestiger jaren toen ieder zichzelf respecterende speeltuinvereniging zich ‘sportpark’ noemde.

Een grindveld om een balletje te trappen na schooltijd, korfbaltraining in de avonduren, een houten klimkooi met zand eronder, een levensgevaarlijke Engelse wip en een achthoekige zandbak; met steen ommuurd waar je lekker tegenop kon springen om je er vervolgens overheen te slingeren, de steeds kaler wordende neuzen van je schoenen en je boze moeder ten spijt. O ja, en een beheerder. Toen nog een gezaghebbend heerschap die je alleen van verre dorst uit te dagen.
Het ‘sportpark’ lag tussen de Gerard Callenburg-, Jan de Haen- en Tjerk Hiddes de Vriesstraat in Oud West. Wij keken er vanaf de Callenburgstraat nr. 51 III overheen. De ingang in de diepte recht beneden ons. Naar school, de Israel Querido, was vijftig meter lopen.

Ik kuier terug naar huis van een uitje met m’n werk in de buurt van de Bilderdijkkade. Bonbons gemaakt en gezien wat pure vloeibare chocola kan doen met sommige van mijn vrouwelijke collega’s. Ze gaan door het lint voor een lepeltje.
De zon schijnt plezierig en vanaf de Willem de Zwijgerlaan sla ik bijna automatisch de Rijpgracht op en slinger door de buurt waar ik ben opgegroeid, stekelbaarsjes heb gevangen, terwijl m’n visdraad tot woede van m’n pa voortdurend in de knoop raakte, en met m’n eerste liefde onwennig heb gevreeën op m’n zolderkamertje. Dezelfde grachtengroene deuren als toen, maar wel thermopane ramen in plaats van die loodzware voorzetdingen.

Mijn Sportpark De Ruijter is niet meer. Het gebouw van De Queridoschool die met de Herman Gorter een U vormde rond de speeltuin (de gymzalen op de kop) is verdwenen en dus kun je van waar ik nu sta de Karel Doormanstraat zien. Om de hoek was de Dr. Mansveltschool. Gebouwen verdwijnen maar de herinnering blijft. Sneeuwbal- en andere gevechten tegen ‘die christelijken’. De ‘Mansvelt’ is nu een (multi)cultureel activiteitencentrum.
De speeltuin is er nog steeds. De zandbak vervangen door een skateboardhelling. Het klimrek door een aan alle veiligheidseisen voldoend type. Een klein trapveldje. En er staat geen manshoog hek met vervaarlijke punten meer omheen, waar je - nog even spelen na sluitingstijd - op z’n minst je broek aan openhaalde. Een andere vorm van spelen, maar in ieder geval nog steeds ruimte, ruimte voor kinderen om hun creativiteit te ontplooien. En af en toe een gezond robbertje met elkaar vechten natuurlijk.
Het bakstenen elektriciteitshuisje, schuin achterin, is de enig resterende getuige van míjn jongensjaren.

De hele serie verhalen van Ruud vindt u hier: Ruud's Rondje

Speeltuin GCstr 02 Ingang speeltuin Gerard Callenburgstraat
Datering: 11.06.1959
vervaardiger: onbekend

Speeltuin GCstr 03 Speelterrein Gerard Callenburgstraat nu.

Speeltuin GCstr 04 Speeltuin 'De Ruijter', Gerard Callenburgstraat 38. Klimkooi op het Karel Doormanplein. Rechts Gerard Callenburgstraat 39-41 en links Tjerk Hiddes de Vriesstraat 23<br />Datering: 1950 - 1955<br />Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: onbekend

Datering: 1950 - 1955

Speeltuin GCstr 05 Speelterrein Gerard Callenburgstraat nu

Theo Laros

Foto van het verleden Sportpark De Ruijter

Mijn naam is Theo Laros
Ik ben geboren op het adres Gerard Callenburgstraat 57
Ik ben opgegroeid in een straat waar ik keek op de ingang van Sportpark De Ruijter, de klimkooi, zandbak, schommels en in de weekend-en werden veel korfbal gespeeld. Als jongen heb ik veel gespeeld en veel plezier gehad.
Daarvan heb ik leuke herinneringen.
E-mail: t.laros@xtra.co.nz

Sportpark De Ruijter Geboren, Gerard Callenburgstraat 57 II Amsterdam West

Fred Fontijn

Wertwijn

Hallo Jaap van der Steen,
Jouw ken ik niet, de familie Wertwijn daarentegen wel. In de Gerard Callenburgstraat woonde ze boven de fietsenzaak en stalling, net om de hoek van De Rijpgracht waar ik geboren en getogen ben. We keken bij elkaar op de waranda. Ik ben wel benieuwd hoe het met de Wertwijnen gaat, volgens mij was het een muzikale familie, de broer van jouw echtgenote speelde trompet in een harmonie orkest, dacht ik. Op mooie zomerse dagen, genoten wij van zijn spel. Ria korfbalde bij Landlust, op het veld van de speeltuin, waarvan het verhaal hierboven al zoveel reacties opleverde.
Laat nog eens wat horen (fred@fontijn.nl), vindt mijn zus vast ook leuk.
Groet,
Fred Fontijn

Jaap van der Steen

Re: Ger. Callenburgstr

Bob Sluyter:
Ik ben inmiddels 70jr. en woonde op nr 21-1 en ging op school naar de Isr. Queridoschool in dezelfde straat er woonden ook 2 ooms en tante's in deze straat op nr 2 en 7 ik kan mij Thijs Gerber herineren hij had ook een oudere broer Henk waarmee ik nog bij Werspoor heb gewerkt zij woonden onder de fam Wertwijn ook Fred Fontijn herinner ik mij en zijn zus Betty ik speelde ook korfbal bij Landlust.
ik ben nog op zoek naar mensen die in de periode 1943-1951 ook op deze school zaten.

"Hier een antwoord van een : "aangetrouwde Wertwijn"

Misschien leuk voor geschiedenis van Callenburgstraat. Ik heb mijn vrouw leren kennen op een Mandoline orkest. Zij speelde :"betoverend mooi"gitaar en daar bven ik toen voor gevallen. We repeteerden in Westerwijk op de Adm de Ruyterweg
Het mandoline orkest had de toepasselijke naam "Il Mandolino"" Hoe kom je er op!!

misschien aanvulling op de historie?

Jaap van der Steen

Michaëla Rippen

De narcis en Isr. Queridoschool

Ik woonde op de Willem de Zwijgerlaan en ik heb op kleuterschool de Narcis gezeten en mijn juffrouw heette juffrouw Bundel, dit was een surinaamse juf. Ze was heel erg lief we gingen altijd met de houten schepjes naar de overkant want daar was een hele grote zandbak. Ik heb nog een lepel met inscriptie uit 1968
Daarna ging ik naar de Isr. Querido school (waar nu niets meer van over is) ik heb daar een leuke tijd gehad met de heel strenge meester Logeman. Je moest twee aan twee voor de deur staan en dan mocht je naar binnen en niet rennen nee rustig twee aan twee. Aan deze school zat de Herman Gorter school vast en als we op de speelplaats speelden mochten we nooit over de grens heen we hebben op de "grens"heel wat naar elkaar geroepen. We speelden altijd in de speeltuin van Sportpark de Ruijter maar als ze er achter kwamen dat je geen lid was dan moest je er uit. Ik weet nog de zandbak met de hele hoge rand en dan proberen er een rondje op te lopen en de engelse wip. Kortom een geweldige tijd!!

Ron van Maanen

Re: de herrinnering blijft

fred de ridder:
op de foto nog te zien de herman gorter school,zie foto met de twee dames op jawel op de hoge,helaas niets meer van over dit gebouw had zeer zeker karakter, met de band nog eens een keer op getreden, een optreden voor de leerlingen en enkele ouders die ook naar ons schouwspel wilde luisteren, maar ook een glaasje water voor in de pauze, de stoelen in rijen plaatsen spannend maar ook live en toch ook voldaan ,voetballen op het pleintje, 2 lantaren palen diende als doel,zo nu en dan bij de melkboer op de rijpgracht vragen of deze nog een kapje kaas over had,een warme bakker tegen over ons,op de hoek en de speeltuin voor die tijd het was dan ook onze speeltuin met respekt, een oud solex frame (zonder motor) een hoog stuur er op super na een paar keer van de dijk afgereden te hebben ,helaas brak het frame in 2 delen metaalmoeheid ,in de winter op het ijs van de rijpgracht, einde van de dag nog even lekker bij komen bij de kolen kachel,dit had ook wel wat, BEDANKT OUD WEST, namen van de band leden gerrie van der belt ,wim ter mijtelen, geoge houthuizen ,fred de ridder wij songen nummers van de beatles en ook met de hulp van gonnie burgerding en ingrid duchard, hebben wij net niet de top 40 bereikt,heeft er mischien een foto van een van deze deze onderwerpen, wat ZEKER wel blijft is de HERRINNERING.

Fred, ik ben in 1963 verhuist naar Den Helder. Volgens mij had jij toen net een drumstel van je ouders gekregen. Je woonde net als ik in de Jan den Haenstraat. Vlakbij de fietsenmaker op de hoek, met die grote kelder waar je je fiets kon stallen. We hadden geen contact omdat jij iets ouder was.
Ik woonde op 14 drie hoog. En op 1 hoog woonde Rene Stoeltie.
Leuk om al die foto's te zien hier.
Groeten Ron van Maanen (Ronnie)

Ron van Maanen

Re: narcisschool

Bezoeker:
Ik woonde in de gerard callenburgstraat 22 één hoog. Ik was twee jaar toen ik er kwam wonen.Zat op de narcisschool van 1958 tot 1962 bij juffrouw van Berkel, eerst bij een andere juffrouw maar overleed al snel weet niet meer hoe ze heette. Als aandenken van die school heb ik nog een lepel en de beroemde klassenfoto buiten bij de zandbak en natuurlijk de foto aan het tafeltje compleet met schaar en plekwerk met narcis.Mijn vriendje Ronnie viel destijds uit het hoge klimrek, dat was echt schrikken, maar hij heeft het overleefd.Mijn vriendinnetje woonde ook in de gerard callenburgstraat ze heette Vera Borst en haar zusje Linda.Martha Lubbers-van Hilten

Wat leuk om al die verhalen te lezen hier. Ook ik heb die tijd op de Narcis gezeten en heb dan ook de lepel nog in de kast liggen met het jaartal 1962.
Ik heet Ron maar kan me niet herinneren dat ik uit dat klimrek ben gevallen. Zal wel een andere Ronnie geweest zijn.
Ronald Victor van Maanen (Ronnie)

jocelyne

leuk om te lezen

ik ben Jenny Jurgens Grifhorst en ik ben 78 jaar en ik woon in Zaandam ik vond het leuk om de berichtjes te lezen. Ik heb op de Herman Gorterschool gezeten. Ik heb gekorfbald in landlust. Ik was getrouwd met Henk Jurgens en mijn vriendin was Nel Peterson. Ik ben later gaan spelen bij Blue stars. Ik vond het erg leuk.
ik doe de groeten aan de bekenden. Groetjes Jenny

geschreven door kleindochter Jocelyne

pietderks

piet derkshermagorterschool1946/1950

hallo graag informatie,over bovenstaande perioden.heb nog een schoolfoto.
met o.a mr volkers h/onderwijzer.
een aantal namen gerrit kroon/bob jamoel
evert kroonenburg geemgreerd in 1949/1950
henk boersma willy kats ansje de zwart
willie de haan marietje de vries.
groeten piet derks.

anita

dat rot electrahuisje

joris van anderingastraat nummer 28, daar ben ik opgegroeid van '75 tot '91, en ja ik ken dat stenen electra huisje maar al te goed!, ik wilde zo graag met de jongens mee doen dat ik er op was geklommen en er niet meer af durfde.

Frits Alberding

reactie op Willy Faassen.

Hoi Willy, een stem uit het verleden. Alles wat hier boven en onder beschreven staat hebben wij toch wel samen meegemaakt.Ik ben jou neef Frits Alberding. We zijn elkaar uit het oog verloren,dat gaat soms zo in een mensen leven.Ik heb mijn herinneringenopgeschreven op fred@fontein geheugen van west. Op die side staan vele stukjes,onder de noemer winterkampclub heb ik getracht een stukjes verleden tedoen herleven.Wil,ik woon nu al zo'n zes jaar in Hoorn met mijn vrouw,we zijn beide kern gezond hebben een heel prettig leven,mijn emailadres is els26@hotmail.com .Met de vriendelijke groeten Frits.

olga peterson

Re: leuke foto's

marianna luttikhuis, 2 dec 08, 23:36
die grote schommel en de engelse wip noem maar op allemaal
jeugdsentiment toen speelden we nog buiten dat kon nog ik
Marianna Luttikhuis 57 jaar ben geboren in de Joris van
Andringastraat no 28 mijn broer Bertus nu 67 jaar woont er
weer dat wil zeggen als de renovatie van de woningen klaar
zijn komt hij weer terug op no 28 zelf woon ik nu in hoofddorp

olga peterson

de ingang van de speeltuin

toen ik die ijzeren hekken net zag van de ingang tuin moest ik gelijk denken aan men knie. ik herinner mij dat ik altijd over dat prikkeldaad klom maar dat ging ook wel eens mis.wel heel leuk omdat weer te zien.en marianne luttikhuis woont nu in hooftdorp en broer bertus gaat weer op het oude honk terug.hoe zou het met nellie kutcher zijn die woonde aan de overkant andringastr.to nr 26 ik blijf het volgen vind het helemaal leuk.

feest

van de school af

hoi ik ben een soort oud leerling van de narcisqruido
ik wil effezeggen dat ik mijn oude klasgenooten wel mis van groep 8
ik ben vorig jaar van de school afgegaan ik mis mijn klasgenoten
maar ja ik moet verder ik wil tegen alle kinderen zeggen dat zij op deze school moeten komen ik wil de leerkrachten bedanken voor alle kracht steun
ik zal vooraltijd van deze school houden hou van je school ga zo door
bedankkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk kusjesvan anoniem

Rini Wouters-Mirani

herinnering

Dit zijn leuke herinneringen. Wat hebben we genoten van de speeltuin en de fancy fairs, optochten en wat al niet meer. Het was een super tijd voor ons. Ik woon sinds 20 jaar in Hoofddorp en het leuke is dat onze oudste zoon ook geboren is in de Joris van Andringastraat en op de Narcis heeft gezeten. Ikzelf heb in de Gerard Callenburgstraat 57' gewoond en heb 1 zusje Yvonne. Mijn vriendinnetje was Sonja Rijnink en woonde op 53 hs.
Rini Wouters-Mirani ra.wouters@quicknet.nl

leuke foto's

die grote schommel en de engelse wip noem maar op allemaal jeugdsentiment toen speelden we nog buiten dat kon nog ik Marianna Luttikhuis 57 jaar ben geboren in de Joris van Andringastraat no 28 mijn broer Bertus nu 67 jaar woont er weer dat wil zeggen als de renovatie van de woningen klaar zijn komt hij weer terug op no 28 zelf woon ik nu in hoofddorp

fred de ridder

de herrinnering blijft

Piet Zegstroo

Wijk Landlust

De wijk waar de speeltuin in lag hete Landlust. Ook ik heb vele stappen in de speeltuin liggen. De speeltuin was wel alleen voor leden en eens per jaar werd er contributie betaald. Maar daar werd maar af en toe op gecontroleerd. Er werden bij sommige feest dagen wel eens kinderspelen, door de buurt vereniging landlust georganiseerd.
Ook werd het korfbalveld door de school voor buitengym gebruikt, vooral in het voorjaar, als er examens werden afgenomen voor de toekomstige gymleerkrachten. Wat konden wij het die gasten moeilijk maken. Ik heb ook op de bewaar-l en de Queridoschool gezeten van 1947 tot 1955. En met Wil Faassen bij meester Vos en Logeman. Ik heb nog een klasse foto op schoolbank.nl staan. Ik zelf heb in de Karel Doorman gewoond. Het was met zijn breden straten en de toen nog open ruimtens een fijne buurt om op te groeien. Ook twee keer in het jaar kermis op de Jan van Galen. En de mogelijkheid om in de vacantietijd wat bij de groentemarkt een klein zakcentje te verdienen, met het helpen douwen van de karren tegen de bruggen op. We hoefden ons daar in de beurt niet tevervelen.
Piet Zegstroo 22-01-1943

Jan Huisman

Gerard Callenburgstraat 41

70 jaar geleden woonde ik in de Gerard Callenburgstraat no 41"Ik zat op de Herman Gorterschool en het schoolhoofd was de heer Folkers.
De speeltuin was mijn tweede huis, in de tweede wereldoorlog
waren alle vier de scholen Quirido,Jac Perk, Herman Gorter en de vierde school ik dacht Frederik van Eden, door de Duitse Wehrmacht bezet.
De speeltuin was o.a. exercitie terrein en de klimkooi was m.i.
verwijderd.
Op iedere hoek van de speeltuin was een stenen schuttersput gemaakt waar nooit iemand inzat.
Alle omringende bomen en wortels waren s'nachts stiekum gekapt en in 1943 in de noodkacheltjes opgestookt.
Mijn buren waren de Beppie en Ben Stam,Wim Gijzendorf, Henk en Jan Jacobs Henk De Vries Annie Groen, Rietje Koops,Rinus Vlek en de Families Grifhorst en Gorter.
Met de dochter van de Fam Gorter inmiddels 85 jaar heb ik nog contact.
Ik zou graag nog eens met een van deze vroegere vrienden en vriendinnen in contact komen.
Ik ben inmiddels 74 jaar

Cor Kenter

Foto met twee mmeisjes op schommel.

Volgens mij ligt links achter de meisjes op de verdieping de Herman Gorterschool met daar onder de Jaques Perkschool.
Recht achter de meisjes ligt de gymzaal met daarboven de toneelzaal.
Ik heb zelf van 1953 t/m 1961 op de kleuterschool De Narcis en de Herman Gorterschool gezeten. Ben laatst weer eens in de buurt geweest. 'tWas even slikken. Alles weg.