Afscheid van Stam

Het is over en uit.

Chocolaterie Stam Foto: december 2006, Ruud van Koert

Vandaag, 23 december 2006, heb ik afscheid genomen van Stam. Nee, niet die grote kale kanjer die al menige wedstrijd voor onze Amsterdamse godenzonen heeft gered.
Ik heb het over munten, verkeersborden, nopjes, honingraatjes, apenkoppen en (toch ook wel) amsterdammertjes. Mijn favoriete dropsoorten, waarvan ik steevast minimaal een keer per maand een flinke puntzak van 500 gram aanschafte bij de in zuurstokroze schorten gestoken dames van chocolaterie Stam op de Burgemeester de Vlugtlaan; en soms een grootformaat chocoladespek voor mevrouw Van Koert. Lieve dames met een zoet hart. Het is zuur, maar ze konden na 50 jaar Amsterdam Nieuw West te hebben verwend met hun lekkernijen, niet meer opboksen tegen de veranderende wensen van de omgeving. Ben ik langzamerhand nog de enige dropliefhebber in Slotermeer? En waar moet ik nu m’n vakantiezak vandaan halen?
Goed, ik schep dus voor de allerlaatste keer dan maar twee puntzakken vol en probeer de lieverds nog een hart onder de riem te steken. Toch wel een goeie afvloeiingsregeling of een Sociaal Plan? De terneergeslagen blikken zeggen genoeg. Het is over en uit. ‘Voor haar is het het ergste’, zegt een van de vrouwen over haar collega. Ik haal adem, maar durf toch niet te vragen waarom. Ik ben geen Caroline Tensen of Henny Huisman.
Met een geforceerde glimlach wens ik ze evengoed fijne feestdagen en een voorspoediger 2007.

De hele serie verhalen van Ruud vindt u hier: Ruud's Rondje

Kitty marquenie

Dingen van 5 ct

Elke zaterdag mochten we mee met onze moeder om bij Stam dingen van 5 ct uit te zoeken. Een groot feest. We mochten dat zaterdagavond opeten als we in onze pyjamaatjes voor de tv naar de lopende band mochten kijken van Mies Bouwman. Dierbare herinnering.

Michael Schutten

Stam

Tja, Chocolaterie Stam op de Vlugtlaan. Ik woonde er tegenover en hadden de luxe van warme bakker en chocolaterie naast elkaar aan de overkant te hebben. Met de feestdagen een heerlijk genot, speculaas, kruidnoten, kransen, marsepein en de heerlijke geuren van de cacao en toffees.
Gelukkig hebben "we" in Utrecht ook Stam, maar toch mis je de oudere dames van Stam waar ik regelmatig een pondje drop kocht voor enkele gulden. Dat was smullen.
Het lijkt op vergane glorie, maar gelukkig in Osdorp waar ik ook insla voor de feestdagen!

Henk

Mamoetletters

Die geweldige chocoladebonbons en die letters!!
Wat een gemis voor de buurt. Het was 1 van de weinige redenen om nog naar Amsterdam te gaan als inwoner van Zaandam sinds 30 jaar als oud inwoner van Slotermeer. Het personeel was geweldig en stond altijd klaar, ondanks dat ik altijd te laat kwam om de letters te bestellen voor de Sint.
Ik kreeg dan speciaal fabrikaat met hazelnoten door de letters gemixt. Ze gingen zelfs naar kennissen in de U.S.
Morgen maar even naar Osdorp kijken of dat gaat lukken.

Jammer, jammer.

chocolaterie stam

wat jammer dat de zaak weg is ik haalde er als kind koekkruimels en als volwassene spekken met chocolade eromheen een begrip ten einde

stam

wat jammer dat die winkel nu dicht is.
toen mijn moeder nog leefde kwam ik er nog wel eens .ze hadden altijd heerlijke dingen.

Els

jeugd- en later sentiment

Stam zat, toen ik nog thuis bij de Bos & Lommerweg in de buurt woonde, daar óók en mijn moeder kocht daar vaak. Stam zit ook nog in Osdorp waar familie, die dáár woont, altijd koopt. En bij Stam Slotermeer kocht ik wel eens wat als ik in Slotermeer op familiebezoek ging.
Wat is het toch jammer dat zo'n goede zaak weg is. Wat komt daar nou weer voor in de plaats? Ik heb mijn vermoeden maar dat spreek ik niet uit. Overigens woon ik al lang niet meer in Amsterdam maar kom er nog geregeld.

Els

Els

Els

Els

Els

jeugdsentiment

Wat jammer om te lezen dat Stam dicht moet. Ook ik ben al 30 jaar uit Slotermeer weg. Met Sinterklaas en Kerst moesten wij altijd even de etalege bekijken. Al die marsepeinen figuren, dat was zo mooi om te zien.
Ik heb geluk gehad. Na een paar jaar werd er bij ons in Hoofddorp een winkelscentrum gebouwd en tot onze vreugde werd daar een filiaal van Stam geopend. En nu kunnen wij ieder jaar weer genieten van de etalages en al het lekkers.

Hoop toch dat het goed komt met het personeel van het filiaal in Slotermeer.

Marianne

Estella van Straten

Chocolaterie Stam

Hoewel ik al 36 jaar weg ben uit Slotermeer, weet ik nog hoe het rook bij Stam. Eens per week ging ik met mijn moeder en mijn broer lekkers kopen bij Stam.
Wij kinderen hadden een andere opvatting over wat 'lekkers' was. Mijn broer ging eens met mijn vader 'lekkers' kopen. Mijn vader kocht speculaasjes. Vervolgens kon hij mijn broer niet mee de winkel uit krijgen. Hij zette zich schrap.
"Wat is er nou?" vroeg mijn vader.
"Ik wil lekkers!"
"Ik heb toch iets lekkers gekocht?"
"Nee, dat is geen lekkers. Ik wil lekkers die kleef zijn!"

Mijn jongste broer zat in de klas bij twee kinderen Stam, een tweeling vermoed ik, een jongen en een meisje. Die jongen heette Dick, als ik me niet vergis.
Jammer dat de winkel weg is. Vorig jaar liep ik voor het eerst weer eens door de wijk en dan is het leuk om te zien wat er nog is van wat er toen ook was. Weer iets minder.