‘O, veel gezelliger dan vroeger’

Verteller: Sandra Brandeis
Slotermeer

De meeste mensen in Slotermeer en omstreken kennen haar als ‘de moeder van’, maar Sandra Brandeis (57) is meer dan dat.

Sandra Brandeis op haar mooiste plekje van Nieuw West: De Oostoever. Foto: Ruud van Koert

Ze is, naast franchisenemer van Decohome Brandeis op de Burgemeester de Vlugtlaan, vooral een bevlogen stadsdeelbewoner en dat zullen we weten ook. In het rommelhok annex kantoortje van de winkel antwoordt ze op de vraag wat ze nou eigenlijk van Slotermeer vindt resoluut: ‘O, veel gezelliger dan vroeger.’ Om zonder aansporing meteen te vervolgen: ‘Ik ben geboren in Amsterdam-Oost en heb eerst in het bejaardentehuis Sint Jakob gewerkt. M’n man Rick werkte toen bij ‘De Verfbron’ in de Ferdinand Bolstraat.
‘En ik ben op de wallen geboren’, merkt dochter Shirley op die af en toe in het langslopen meeluistert.
‘In 1975 konden we de verfwinkel op de De Vlugtlaan overnemen’ vervolgt Sandra. ‘We vonden het zo leuk dat mijn man en ik tegen elkaar zeiden: we kunnen altijd nog gaan werken voor ons brood!‘ Ze moet er zelf nog steeds om lachen. ‘De winkel zat toen nog aan de andere kant van het poortje naar de Theodorus Dobbestraat en we woonden in de Speelmanstraat achter Jamin.’ Ze kijkt me wat ernstiger aan over haar modieuze brilletje als ze zich herinnert: ‘Maar het was wel wennen hoor, zo ‘in the middle of nowhere’ en met veel saaie ‘witte boorden-klanten’ destijds’. Eigenlijk wilde ik na een jaar terug naar het rustige bestaan van het bejaardentehuis, want met twee koters een winkel bestieren is niet niks. ‘Ja, ja, de bespreking van mijn rapport moest soms maar even tussen twee klanten door’, weet Shirley zich te herinneren. ‘Maar ik heb het altijd volgehouden door een positieve instelling’, antwoordt Sandra. En die positieve instelling straalt ze nog steeds uit. ‘Wat ik al zei, het is gezelliger dan vroeger, met onze multiculturele omgeving en het vele prachtige groen in ons stadsdeel. Maar de mensen moeten het wel zelf doen, want dat groen moet wel groen blijven en niet worden besmoezeld met straatvuil. Daar moet wat aan worden gedaan!’ zegt ze fel.
‘Maar goed, vooral op zondag vind ik het heerlijk om door de buurt te lopen en bij mooi weer een wijntje te drinken op het terras van café Oostoever. Dat is mijn mooiste plekje van Nieuw West. Lucht, licht en ruimte.’

Kijk hier voor oude foto’s van Decohome Brandeis.

Bekijk meer afbeeldingen

Sandra Brandeis op haar mooiste plekje van Nieuw West: De Oostoever. Rechts café Oostoever. Foto: Ruud van Koert, 2007