De fietsenstalling - deel 1

Auteur: Otto Holman
Amsterdam West, De Krommert

Ik lees in de krant een bericht over Geuzenstraat 40. De straatnaam alarmeert, nog steeds … jeugd! In een voormalige fietsenstalling wil de nieuwe eigenaar een ruimte creëren waarin hij – zoals de buren vrezen – groepen buitenlanders of studenten gaat huisvesten. Ik negeer het acute probleem en denk terug aan de jaren zestig van de vorige eeuw. Is het de fietsenstalling waar ik mijn fiets moest stallen van mijn ouders?

Geuzenstraat 40 t/m 52 (vrnl.), 1959; achter nummer 40 bevond zich de fietsenstalling. Links: Adriaan van Bergenstraat met nrs. 2 t/m 8 (vrnl.), met een speelplaats op de voorgrond. Bron: beeldbank, stadsarchief Amsterdam

Van fietsenstalling tot woonruimte
Ik controleer via Google Street View en zie dat het inderdaad ‘mijn’ fietsenstalling is. Daar waar de Geuzenstraat, die als rechte straat twee zijden van de Geuzenkade verbindt, in het midden een merkwaardige halve cirkel maakt, daar in de rechterhoek van de halve cirkel is de ingang van de voormalige fietsenstalling. Gemarkeerd door een dubbele blauwkleurige deur.

Ik laat dit beeld voor wat het is en draai de Street View naar de andere kant richting de Adriaan van Bergenstraat (vernoemd naar de schipper die de list met het Turfschip van Breda bedacht in de laat 16e eeuw). Op de noordelijke hoek van die straat met de Geuzenstraat zat in mijn tijd een warme bakker. Als kleine jongen stond ik daar in de rij tussen veel grotere mensen, te wachten op mijn beurt die maar niet kwam – wat was ik blij met de invoering van het nummertjesapparaat bij de ingang. “Een heel gesneden wit alstublieft”. Daarna het nog warme, knapperige kapje etend, op weg naar huis op de Willem de Zwijgerlaan.

Studenten of buitenlanders?
Nu geeft de deur toegang tot een woonhuis; ook de winkelruimtes op andere hoeken van de straat hebben hun functie verloren. Geen Turkse of Marokkaanse groenteboer te bekennen. Een woonenclave in het oude Westen van de stad. Daarom is het geen vreemde gedachte van de eigenaar van de voormalige fietsenstalling. De vraag is echter: studenten of buitenlanders?

Klik hier voor het artkel in Het Parool over de voormalige fietsenstalling in de Geuzenstraat.

Klik hier voor deel 2 van De Fietsenstalling.

Martin de Rooij

fietsenstalling geuzenstraat

Ik martin de rooij heb in de jaren 60 in de geuzenstraat gewoond op nr 40 drie hoog. Beneden was de fietsenstallig van Theo Huygen. Ik heb er mijn jeugd gewoond van 1954 tot 1969. Mijn vader heette Cor de Rooij. Ik ben ook op zoek naar Jan Meyer die ook in geuzenstraat woonde op nr 54.