De buurtwinkel

Amsterdam West
De buurtwinkel op de hoek Wie weet nog hoe deze winkel heette op de hoek van de Crynssenstraat en de Nickeriestraat?<br />Stond u daar ook als klein kind met rode konen en een briefje met boodschappen van thuis?<br />En in plaats van het te mogen oplezen zei de winkelier 'Geef maar hier' en hij griste dan het briefje uit je handen waardoor je je nog dommer voelde.<br />Foto: januari 2008, Jan van Zijp

Stond u daar ook als klein kind met rode konen en een briefje met boodschappen van thuis?

Buurtwinkel, een begrip. Meestal een sentiment van vroeger, maar op sommige plaatsen nog steeds om of op de hoek.

Hoe ziet of zag uw favoriete buurtwinkel eruit?
Amsterdams Historisch Museum

Het Amsterdams Historisch Museum is op zoek naar de Amsterdamse buurtwinkel. In 2010 komt er een tentoonstelling over de buurtwinkel en u kunt hieraan bijdragen.

Samen met het Geheugen van West gaat het Amsterdams Historisch Museum nu al op zoek naar verhalen, anekdotes en oude foto's van buurtwinkels in Amsterdam.

Bijeenkomst 17 april

Heeft u mooie herinneringen aan uw eigen buurtwinkel? Lijkt het u leuk op zoek te gaan naar die ene winkel van vroeger of wilt u de winkels in uw buurt in kaart te brengen?
Kom dan op donderdag 17 april om 13.30 naar Stichting De Brug op de Aalbersestraat 248a, 1067 GM Amsterdam-Geuzenveld en hoor dan meer over wat u kunt doen.

Graag van tevoren even aanmelden via deze link aanmelden 17 april en vermeld daarbij uw naam, adres en uw telefoonnummer.

Kunt u er op 17 april niet bij zijn, maar wilt u wel graag meer informatie: mail dan uw contactgegevens via deze link naar buurtwinkel.

Gepubliceerd: 20 maart 2008

Pim van der Mark

Van Kas

Wij woonden boven deze buurtsuper van 1972 tot +/- 1990. Mijn broers en ikzelf hebben daar jaren na schooltijd gewerkt om boodschappen rond te brengen in de buurt.Destijds werd de winkel gerund door het echtpaar van Kas. Mooie herinneringen.

Ethna Timpico

familie oosterbeek

Beste mensen,
Al lange tijd zoek ik naar Tiny Oosterbeek die ook in de Crijnssenstraat woonde. Ze had een broertje Jan. Weet iemand waar ze nu woont? Ze moet nu in de 70 zijn.

Ethna timpico

Re: de sperwer

Margreth van Dinther van Halteren:
wat ontzettend leuk om dit terug te zien dit is inderdaad de winkel van fam Beidewieder wij haalde al onze boodschappen daar want we mochten daar alles opschrijven en als pa zaterdag dan zijn weekloonzakje kreeg werd er betaaldinderdaad herinner ik me de zak met koekkruimels die je kon kopen en het lenen voor 10 ct voor een half uur stelten lopen of de wieltjes nog erg goeder werd gretig gebruik van gemaakt wat had je anders in die tijdik hoop dat er nog meer bewoners uit de crijnssestraat reageren zou heel leuk zijn als er toevallig iemand bij zit die ik nog ken van vroeger uit die tijdik woonde op 46 2 hoog

Bert Dörsch

de buurtwinkel

In de buurt waren ook bedrijfjes aan huis (de tegenwoordige zzp'ers).
Bijvoorbeeld bijna naast melkboer Wolvetang in de Crijnssenstraat een schoenmaker, eveneens een schoenmaker in de Bonairestraat en een kapper in de Arubastraat schuin tegenover de sigarenwinkel op de hoek.
Bij nader inzien heette de winkel in behang en dergelijke op de hoek van de Crijnssenstraat en de Nickeriestraat Broks, mijn toevoeging BeMeTa zal de reclamespreuk aan de gevel zijn geweest.
Ook had slagerij Bontes in de Nickeriestraat als eerste in de buurt al een automaat aan de deur, zodat je 's avonds heerlijke kroketten kon trekken.

Bert Dörsch

+*Sperwer

Ik woonde in de Van Rensselaerstraat en in mijn herinnering was de winkel toen van de familie Bijderwieden. Vóór hen was de winkel van de familie Ponman. Op de andere hoek tegenover hem zat de winkel BeMeTa, alles op het gebied van woninginrichting: behang, meubilair etcetera. Aan de kop van de T-kruising, in de Crijnssenstraat, zaten naast elkaar een aardappelhandel en een echte Jantje-van-alles.

Margreth van Dinther van Halteren

de sperwer

wat ontzettend leuk om dit terug te zien dit is inderdaad de winkel van fam Beidewieder
er werd gretig gebruik van gemaakt wat had je anders in die tijd
ik woonde op 46 2 hoog

Gerrit Teters

sperwer

Dat was de "sperwer" van de familie Beidewieder (weet niet of de spelling goed is.
Mijn moeder gaf hem de bijnaam "verrukkelijk"omdat als je wat vroeg over koekjes, vleeswaren of wat dan ook hij altijd zijn waren aanprees met"O, mevrouw die zijn verrukkelijk".
Als er iets eens niet lekker was, bv. rookworst, zei die Ouwe (mijn vader) dan ook steevast "Zeker weer bij Verrukkelijk gekocht."
Ook was ze een zoon, Peter, en ik geloof ook een dochter.
Hij verkocht koekkruimels die hij vermoedelijk zelf van ouwe, onverkoopbare koek maakte, voor een duppie aan de kinderen uit de buurt en verhuurde hij weleens speelgoed, kan me stelten en iets met twee wielen aan elkaar herinneren.
Toen we een jaar of 12 waren,kochten we een pakje sjek uit de automaat in de Nickeriestraat en wisten er dan nog wel eens een extra pakje uit te peuteren.