Oud-Nieuw

Verteller: Gery Netel
Auteur: Gery Netel
Amsterdam West

In het jaar 62 van de vorige eeuw, om precies te zijn in de maand november, verhuisden wij van een benedenwoning in Oud-West naar een flat op de tweede verdieping in Slotermeer.

Marius Bauerplantsoen Huisnummers 11 t/m 107 gezien vanaf de Derkinderenstraat met rechts de lage groentenwinkel van A. Dijk op nummer 80 en links in de verte de torenflat aan de Nachtwachtlaan.<br /><br />Foto: Beeldbank Stadsarchief gemeente Amsterdam, 7 maart 1997, collectie eigen fotodienst (Ton van Rijn).

Ik moest het voortaan doen zonder die heerlijke tuin waar onder meer de rododendron, het schildersverdriet en de lijsterbes telkens weer in hun seizoen in volle bloei stonden.

Wat kwam ervoor in de plaats?
Twee balkons, niet breed bemeten, voor en achter, dat wel.
In het oude huis bevond zich slechts één kraan, die alleen koud water leverde. De waterketel stond dus veelvuldig op het groengeëmailleerde gastoestel.
De nieuwe flat was voorzien in wat we nu heel gewoon vinden: het direct kunnen tappen van en het douchen onder warm water.
Vele verbeteringen dus.

Toch is het romantische Oude Westen niet te overtreffen door de zakelijk gebouwde nieuwe stadsdelen, het groenere aanzien ervan ten spijt.
Ik doe daarom regelmatig mijn boodschappen in de Kinkerstraat, de "Jan Piet" en op de Overtoom om het gemis ervan te compenseren.

Hierboven staat even aangestipt hoe mijn gevoelens zijn ten aanzien van de verschillen tussen Oud en Nieuw, daarbij ook nog even denkend aan het Oud en Nieuw wat nog maar net achter ons ligt.

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).