Herinneringen aan mijn tijd bij Maggi

Amsterdam West

Van begin 1961 tot augustus 1963 was ik werkzaam als secretaresse op de afdeling Product Management/marktonderzoek/publiciteit van Maggi. Het kantoor van Maggi stond aan de Haarlemmerweg.

Opening van de Maggifabriek, Haarlemmerweg 317-321, 1934. Op de verhoging links op de hoek zat de proefkeuken en de slaapkamer van de directeur! De afdeling waar Carla werkte zat daar direct onder. Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam.<br />Vervaardiger: Vereenigde Fotobureaux N.V. , 1934

Vervaardiger: Vereenigde Fotobureaux N.V. , 1934

Geen doorsnee baan
De hal waar de Maggi werd geproduceerd was een gebouw ernaast. Naast de Haarlemmerweg was een vaart en daarachter reed de trein. Maggi was (en is nog steeds) een onderdeel van Nestlé, maar de productie van koffie en melk vond plaats op een andere locatie. Mijn werk was geen doorsnee kantoorbaan. Als ik 's morgens op kantoor kwam wist ik vaak niet wat er die dag zou gebeuren. Boven onze afdeling bijvoorbeeld was een proefkeuken. Daar werden blindproeven gedaan met producten zoals soepen, bouillon of slagroom. Dus het kon gebeuren, dat er meerdere soepen moesten worden klaargemaakt; van eigen fabricaat of van de concurrentie. De proefpersonen, die uit het personeel werden opgeroepen, moesten dan hun mening geven. Ook gebeurde het wel dat er ergens een nieuw product was gesignaleerd en dan werd ik opgetrommeld om dat even te gaan kopen.

Doosjes Maggi-soepen in verschillende smaken, ca. 1934 Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam
Collectie Archief van Maggi's Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger

Grote enquêtes werden vaak uitgevoerd door studenten. Mijn taak was dan om te controleren of ze die adressen werkelijk bezochten, of dat ze de formulieren op een rustig plekje zelf invulden. Op die manier zag ik veel steden in Nederland waar de onderzoeken werden gehouden. Als er hoog bezoek kwam uit Zwitserland, waar het hoofdkantoor zit, werd ons dat meegedeeld en wij moesten dan extra representatief gekleed komen. Dus het mantelpakje aan. Er was nog een echte kantine waar gegeten werd in de lunchpauze en een koffiejuffrouw met wagentje. Kom daar nu maar eens om!

Elke dag van Hilversum naar Amsterdam
Ik woonde destijds nog thuis in Hilversum, door mijn collega's smalend "dat dorp" genoemd, en ging eerst met de fiets naar het station. Dan met de trein naar Amsterdam Centraal. Daar via de Haarlemmerstraat naar het Nassauplein en dan de Haarlemmerweg op. Eerst met de bus en later met een oud fietsje. Dat fietsje werd helaas gestolen, dus toen werd het weer lopen. In 1963 was de winter zo koud dat we over de bevroren grachten naar de binnenstad konden lopen. In de Staatsliedenbuurt deden wij boodschappen. Veel leuke buurtwinkeltjes.

Huwelijk en ontslag
Door mijn huwelijk op 2 augustus 1963 moest ik helaas mijn ontslag nemen. Wij gingen in Den Haag wonen vanwege de studie van mijn man. In 1964 ben ik nog 2 maanden terug geweest. Mijn opvolgster had een ongeluk gehad en ik heb mijn oude baas toen uit de brand geholpen. Ik woon inmiddels in Soest en ben nog steeds van plan een nostalgische wandeling te maken naar de plaats waar Maggi stond, maar het is er helaas nog niet van gekomen.

Getuigschrift Carla Oeseburg-Hermsen Bron: Carla Oeseburg-Hermsen

Carla Oeseburg-Hermsen

Henri Wegman

Herinnering aan de Maggi / Nestle fabriek

Als kleine jongen samen met mijn tweelingbroer kwamen wij op 5 jarige leeftijd de fabriek ingelopen met onze vader die daar toen werkte [ hij heeft er 37 jaar gewerkt ] bij ons thuis rook het altijd naar Maggi waarschijnlijk door de kleding van onze vader, wij probeerde ook allerlei gerechten die mijn vader dan meenam en mijn moeder dan klaar maakte er was ook altijd veel chocola kalenders en aroma's ook op latere leeftijd veel in de fabriek geweest en veel verhalen en collega's ontmoet van mijn vader een ontzettend leuke tijd en geur . Henri Wegman.

Mike de Kreek

Prachtig verhaal

Erg mooi verhaal dit, Ruud. Dat getuigschrift vind ik ook uniek!

Nestlé / Maggi

Ik ben opgegroeid in de Staatsliedenbuurt. De geur die de Maggi-fabriek verspreidde was al van ver te ruiken. Later (jaren '70) kwam ik te werken bij een computercentrum. Dat computercentrum moest enkele malen per jaar de uitwijk-procedures testen en maakte daarbij gebruik van de locatie van Nestlé (Maggi) op de Haarlemmerweg. Voor mij dus een goed bekende omgeving. Het is af en toe een klein wereldje, denk je op zo'n moment...