DE IJZEREN DICHTER

Expositie sculpturen Theo Niermeijer

1 Fan

Er zijn straten in West waar ik niet zo vaak kom, de Wiltzanghlaan bijvoorbeeld. Daar is WOW, een hostel waar ook exposities gehouden worden. Begin september ging daar een expositie open met tientallen sculpturen van Theo Niermeijer (1940-2005).

Sculptuur Theo Niermeijer Bron: foto Annick Marquer, 2015

Dichter van de schroot
Niermeijer volgde diverse kunstenaarsopleidingen en reisde over de hele wereld. Invloeden uit het Boeddhisme en het Verre Oosten zijn veelvuldig in zijn werk terug te vinden. Zijn  atelier in het Amsterdamse Zeeburg wordt nog steeds met liefde beheerd. In het ruige landschap van grote loodsen staan organische beelden (totempalen, maan- en zonnetekens).

Dichter Simon Vinkenoog gaf Niermeijer de bijnaam De IJzeren Dichter, maar zelf
noemde hij zich “de dichter van de schroot”. Het materiaal voor zijn sculpturen vond hij op scheepswerven en autosloperijen waar hij restanten van door de mens gemaakte objecten verzamelde om ze,  als het ware, terug te geven aan de natuur.

De expositie is te zien tot en met 1 november 2015, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.

De toegang is gratis.