Twee dames uit de Wigbolt Ripperdastraat

Aan het woord zijn Annie Corbran-Leek en Ruut Hoppe.

Dames Cobran en Hoppe De dames Cobran en Hoppe

Ik woon nu al 3 jaar in de Wigbolt Ripperdastraat 127, zegt Annie Corbran-Leek. We moesten wel weg vanwege de sloop, anders was ik zeker gebleven in het eerste huis van de Ruys de Beerenbrouckstraat, met prachtig uitzicht op het Eendrachtspark. Voorheen woonde ik in de Jan Mayenstraat. Ik ben in 1929 geboren in Alkmaar, daar heb ik tot 1953 gewoond. Want ik ging trouwen met een Amsterdammer. We hebben 14 jaar ingewoond op de Cornelis Anthoniestraat in Oud-Zuid. We zijn toen naar Geuzenveld gegaan vanwege mijn schoonouders, het groen en je had een nieuwe woning. Daarna ben ik nooit meer weg gegaan uit Amsterdam. En dat ben ik nu nog steeds niet van plan. Ik ben al 23 jaar alleen. Buitenlanders krijgen voorrang een huis te kopen, mijn kinderen zijn allemaal de stad uit, Diemen en Nieuw-Vennep. Maar ik twijfel er niet aan, ik ga de stad niet verlaten. Mijn vrijwilligerswerk bij dienstcentrum Maarten Luther, en vriendinnen waarmee ik veel naar het theater ga, kan ik niet missen.

Het contact met de buren uit de Dr. H. Colijnstraat, waar ik in 1969 ben gaan wonen, is niet verloren gegaan. Ze wonen nu onder en boven mij, zegt Ruut Hoppe. Ik ben 12 jaar alleen, en woon sinds 3 jaar in de seniorenwoning in de Wigbolt Ripperdastraat 127. Mijn man zat in de nieuwbouw, en deed veel schilderwerk. Vanaf mijn geboorte in 1935 heb ik mijn jeugd doorgebracht in de Marco Polostraat (een zijstraat van de Jan Evertsenstraat). Ik heb daarna nog een tijdje in de Kinkerstraat gewoond. Na mijn huwelijk met mijn buurjongen, hebben we in de Jacob vanan Lennepstraat gewoond. Maar daar moesten we weg, vanwege de astma die mijn zoon had. We zijn toen naar de Colijnstraat in Geuzenveld verhuisd. Er was hier veel groen en water. Ik zag er tegenop weg te gaan uit de volksbuurt waar ik woonde (je woonde dicht op elkaar en iedereen kende elkaar). Dat was minder toen we naar Geuzenveld gingen, het was veel ruimer allemaal, je had grotere huizen, en meer groen. Maar daardoor kende je ook minder mensen. Ik heb 18 jaar lang vrijwillig in de kantine gestaan bij de sportvelden in buitenveldert. Mijn oudste zoon is ook met een buurmeisje getrouwd. Ze hebben elkaar ontmoet op de sportschool Toen de Aker gebouwd was, gingen al mijn buren daar naar toe verhuizen.

In de leegstaande huizen kregen we buitenlanders voor in de plaats terug, zegt Annie. Je had geen contact met ze en de trap werd niet meer schoongemaakt. Zondags mocht je geen was ophangen, maar daar hielden ze zich niet aan. Ik ben nog veel met de kinderen in de speeltuintjes hier in de buurt hier geweest. Maar met mijn kleinkinderen moest ik naar het vondelpark. Nu komen er weer speeltuinen, maar mijn kleinkinderen zijn daar inmiddels al te groot voor. Toen de kinderen nog in huis waren, heb ik 14 jaar thuis gewerkt, en later ben ik gaan werken in de Hema; heerlijk vond ik dat. Eerst kregen we onze woning in de Dr. H. Colijnstraat niet, omdat mijn man teveel verdiende bij de Telegraaf. We haalden hiermee het nieuws. Ik woon in een hele grote woning (88 m²), en heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik heb een uitzicht op schepen die voorbij varen naar IJmuiden. Mijn stacaravan is niet meer nodig, het uitzicht vanaf mijn balkon is prachtig, waar ik ‘s avonds de zon onder zie gaan.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Wigbolt Ripperdastraat Wigbolt Ripperdastraat, 1965

kenneth

corbran

de familie Corbran uit de c rooboltstraat die ken ik nog erg goed uit een veel latere periode , ik denk1978 zoiets.
Opa & Oma en Ome Co, wij kwamen er na de krantenwijk altijd opwarmen,oma was allang ziek,maar de schat maakte altijd nog een koppie thee voor ons , Fons was hun kleinzoon en van ons een hele goede vriend ,die woonde bij hun toen,vandaar dat wij er ook altijd kwamen ,super warme lieve mensen waren dat , en ook mooie herinneringen aan toen .

Kaar

Ruut!

Hoi Tante Ruut,
Hoe gaat het met u?
Een hele tijd niet gezien zeg.
U ziet er geweldig uit.
Ik heb u meegemaakt als,"Tante Ruut" en Ome Fred natuurlijk.
Ik ben met Fred en Ronnie opgegroeid op het voetbalveld.
Karin van Tante Jopie en Ome Jaap Zaal.
En hoe gaat het met uw zoon Fred?

Hele lieve groetjes van Karin

Paula

fam. Temme

ik verbaas mij eerlijk gezegd over het feit dat Jetty Temme het niet over zusje Conny heeft. Hebben jullie contakt verbroken??
Gaat ons verder niet aan, maar ja, iedereen wil graag weten hoe het met die en die is gegaan , dus alleen al uit nieuwsgierigheid: CONNY TEMME, WAAR BEN JE?

Jeugdherinneringen

Inderdaad, ik heb ook zoveel reacties "ergens"achtergelaten, dat ik ze zelf niet meer kan terugvinden. Je vroeg iets over mijn familie. We hadden broer Ton (57), de oudste van het stel. Daarna kwam ik (55), en dan Marian (54), Elvira (51), Karin (49) en kleine zussie Jacqueline (45). Ouders inmiddels overleden. Moeder is maar 61 geworden en mijn vader 79.

Ik ben getrouwd en we hebben beiden kinderen uit een vorig huwelijk. (vijf om precies te zijn). Ik heb twee kleinzoons van 7 en 3. Hartstikke leuk. Ik woon al weer 8 jaar in Belgie.

jetty temme

Dumpie

Hier is iets heel erg mis gegaan, maar ik krijg het er niet meer uit, dus sorry, Jetty

jetty temme

Dumpie

16 Jul 2009, 23:08
Hoi Hanneke, ik moet toch wat vaker het geheugen
van west bezoeken! Eerst maar je vragen
beantwoorden: Marijke is m'n oudste zus, gaat goed
met haar, ze woont in Purmerend met man Dick,
heeft 1 dochter van 35, m'n broertje Koen (ja,
blijft m'n broertje al wordt-ie 100) woont lekker
op z'n bootje dichtbij de Sloterplas, ik woon met
poes Susie in Amsterdam Zeeburg . Hoe is het met
jullie, als ik het goed heb heb je een broer
Tonnie, dan jij, en volgens mij had je ook nog een
jonger zusje? Vind jij het ook zo leuk, deze site,
alle herinneringen komen terug, en ik geniet echt
van de verhalen van Marie-Anja Warmerdam. Jammer
dat de buurt zo achteruitgaat, zou zo weer terug
willen, maar waarschijnlijk word je nostalgisch
als je 60 (ja echt) bent..Hartelijke groeten,Jetty

Dumpie

Hoi Hanneke, ik moet toch wat vaker het geheugen van west bezoeken! Eerst maar je vragen beantwoorden: Marijke is m'n oudste zus, gaat goed met haar, ze woont in Purmerend met man Dick, heeft 1 dochter van 35, m'n broertje Koen (ja, blijft m'n broertje al wordt-ie 100) woont lekker op z'n bootje dichtbij de Sloterplas, ik woon met poes Susie in Amsterdam Zeeburg . Hoe is het met jullie, als ik het goed heb heb je een broer Tonnie, dan jij, en volgens mij had je ook nog een jonger zusje? Vind jij het ook zo leuk, deze site, alle herinneringen komen terug, en ik geniet echt van de verhalen van Marie-Anja Warmerdam. Jammer dat de buurt zo achteruitgaat, zou zo weer terug willen, maar waarschijnlijk word je nostalgisch als je 60 (ja echt) bent..
Hartelijke groeten,
Jetty

Hanneke Suurenbroek

Dumpie

He Jetty Temme,

Ja ik was goed bevriend met Conny. Hoe is met de rest van de familie. Irma, eh.... goh hier heet je oudste zus ook al weer. En Koen?

Groetjes

Jetty Temme

Dumpie

Marie-Anja, 14 Jan 2009, 16:09
Vanaf mijn twaalfde jaar ging ik elke dag op de
fiets naar de Maris-Stella U.L.O. in Slotermeer.
Ik moest dus ook iedere dag langs Dumpie!!!
Hardstikke bang was ik en op een dag hapte hij
echt bijna in mijn voet en gooide ik gauw mijn
lekkere boterham met pindakaas op de grond . Ik
heb nooit meer zo hard gefietst als toen.Groetekes
van Marie-Anja

Jetty Temme

jetty temme

jeetje wat is dit thuiskomen en genieten! Ik woonde op nr. 14 in de corn. roobolstraat, en kan me dat rothondje van de fam. Corbran nog goed herinneren, het vloog achter alles aan wat bewoog. Volgens mij was ieder kind bang voor dat beestje . Grappig dat ik de naam van Hanneke Suurenbroek hier ook tegenkwam, zij ging veel met mijn zusje Conny om. Groetjes aan iedereen. Suggestie: kunnen we niet eens wat organiseren, een Roobolborrel o.i.d.?

Pesten

Mevrouw van Teefelen stond inderdaad bij het minste geringste te bleeeeeren dat we op moesten sodemieteren als we aan het ballen waren op het grasveldje in de Roobolstraat.
Op een gegeven moment werden er dus lekke ballen van de daken gehaald en voor de lol bij haar in de tuin geschoten om reakties uit te lokken.
Tot op een dag haar buurjongen Michael Harmse gigantisch uit zijn dak ging, waarom we altijd zijn buurvrouw treiterden enz. Een hele preek....
Zo intolerant die vrouw maar ook wel aanleding tot heel veel "lol"

Hanneke Suurenbroek

Familie Corbran

Nou en of ik de familie van "Dumpie" nog ken. Dat kleine rothondje heeft een keer heel hard in mijn duim gebeten. Paula Friskes ken ik ook nog wel, De auto's van Corbran....dat wat een groot feest. Zo'n oude volkswagen met van die uitklapbare knipperlichten, een volkswagen bestel, waarop we altijd speelden. Mocht niet, maar het was wel heel spannend. Vriendinnen uit die tijd, Lia Dopp, Ria Grifhorst, Paula Friskes (had ook nog broer Fred en nog meer zusjes volgens mij), Wim en Ruud Mulder, mijn zusje Marian, broer Ton, de familie Adrichem etc. Familie Lensen. Wat heb ik daar een heerlijke jeugd gehad. Mevrouw van Teefelen met zoon Fransje. Inderdaad altijd de politie bellen als we weer een op dat heerlijke grasveld speelden (verboden te betreden....pff niets van aantrekken).

Marie-Anja

Dumpie

Vanaf mijn twaalfde jaar ging ik elke dag op de fiets naar de Maris-Stella U.L.O. in Slotermeer. Ik moest dus ook iedere dag langs Dumpie!!! Hardstikke bang was ik en op een dag hapte hij echt bijna in mijn voet en gooide ik gauw mijn lekkere boterham met pindakaas op de grond . Ik heb nooit meer zo hard gefietst als toen.

Groetekes van Marie-Anja

paula

fam. Corbran in de c. roobolstraat

hoi, ik ben paula friskes en woonde ook in de c.roobolstraat, daar had de fam. Corbran een klein, fel hondje, inderdaad Dumpie. soms werd ie geschoren, was het nét een lief jong hondje, maar owee als ie je in de gaten kreeg, dan vloog ie achter je aan, luid keffend. Ik heb later mijn kat (!) Dumpie genoemd.wij mochten als kinderen altijd de auto's schoonmaken van de familie Cobran, verdiende goed hoor, echt waar, 2,50 voor 2 auto's, lichtgroen busje herinner ik mij. Verder hadden ze een donkergroene volkswagen, zonder wielen, daar kropen we altijd stiekum in en fantaseerden onszelf op reis. Was lekker wonen daar, heel vaak mevr. van Teefelen gepest (o, schande) omdat ze altijd kwaad werd als wij op het grasveldje speelden en aan de boomtakken hingen. Altijd belde ze de politie, en die kwam óók nog.

Corbran

Ik woonde vroeger in de C.Roobolstraat daar woonde ook een familie Corbran, ze hadden een hondje DUMPIE , die vloog iedereen achterna in de straat een ongelooflijke keffer was dat.
Is dat soms familie van U uit de Cornelis Roobolstraat ?