Het Huis met de Laven

De Baarsjes, Amsterdam-West

Tien jaar geleden kreeg ik een huis toegewezen in de Baarsjes. Ik mocht met mijn woonduur heel blij zijn met 50 m2 binnen de ring en ik stond alleen maar te juichen!

De Orteliusstraat met ongeveer in het midden van de foto het huis met de Laven Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 24 september 1997

Tegenwoordig, anno 2012, is dat voor starters van vrij moeilijk naar godsonmogelijk geworden, omdat de woningmarkt zo vast zit. Dus ik was blij, maar op de dag dat ik de sleutel kreeg en met de opzichter het huis bekeek, bleken de vorige bewoners een hele familie kakkerlakken te hebben achtergelaten en kon ik de sleutel direct weer inleveren. Na twee weken het gespoten gif zijn werk te hebben laten doen en van de schrik te zijn bekomen was het eindelijk tijd om te schilderen, verhuizen en mijn buren te leren kennen.

Boven mij een leuk Marokkaans gezin met drie zonen, op één hoog een vader met tienerdochter en ‘last but not least’ op de begane grond: de familie Salomons. Twee oude van dagen met nog thuiswonende zoon van middelbare leeftijd. Mevrouw Salomons heeft een uitgesproken voorliefde voor keramische (gok ik) Laven. Van die kabouterachtige, vrolijke wezentjes, die zij de hele vensterbank laat versieren.

Toen het tijd was voor een housewarming feestje merkte iedereen op dat de Orteliusstraat behoorlijk lang is en dat het toch wel verdomd handig van mij was geweest om boven ‘Het Huis met de Laven’ te gaan wonen. Zo was zelfs de meest aangeschoten student of familielid met een slecht geheugen nog in staat mijn huis de volgende keer terug te vinden.

Een aantal jaar ging dat goed, totdat de Salomons voor de derde keer door hun door vocht aangetaste vloer zakten als gevolg van de natuurlijke wel (?!) die zich onder ons pand schijnt te bevinden. Ze zijn toen verhuisd naar een woning een aantal deuren terug, want ze weigerden hun geliefde Orteliusstraat te verlaten. Waar ik inmiddels helemaal in kan komen. U zult begrijpen dat ik in de maanden na hun verhuizing opvallend veel telefoontjes ontving van bezoek dat verward naar mijn naambordje aan het zoeken was bij de Laven op het verkeerde huisnummer ...

Alexandra Heinemeijer

Virtuele Pen
In deze rubriek geven schrijfsters en schrijvers elkaar de Virtuele Pen door en schrijven ze stukjes over Amsterdam-(Nieuw)West. Zo ontstaat een ketting van verhalen die in deze rubriek terug te vinden zijn.
Alexandra Heinemeijer zoekt nog naar een nieuwe 'penhouder.