Brand op scholeneiland

Eendrachtsparkbuurt, Geuzenveld

In 1957 ging Hans Staphorsius naar een dependance van de Goeman Borgesiusschool, op het dammetje tussen het latere Tabitha en ‘t Koggeschip.

Brand op scholeneiland Foto: Hans Staphorsius

In 1960 brak er brand uit op het scholeneiland, waar voornamelijk houten scholen stonden. Toen de dependance gesloopt werd ging Hans naar de Sam van Houtenschool op de Marchanthof. In 1960 werd naast hun huis een nieuwe R.K. school gebouwd, waar zusters en nonnen lesgaven. In de vierde klas ging Hans naar de Professor Dr. Ovide Decroly (LOM) school aan de Cort van der Lindenkade, waar later de kinderboerderij kwam te liggen.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Hans Staphorsius

Brand op het Scholeneiland reactie2

Ook het verhaal over de nieuwe RK school naast ons huis klopt niet helemaal. Op het dammetje waar nu het bruggetje in het Kruisherenpad de oversteek over de Alberdagracht maakt en daarmee de oversteek naar de Sam van Houtenstraat mogelijk maakt, stonden vroeger de noodscholen van de Goeman Borgesiusschool (waar ik in 1957 voor het eerst naar school ging) en RK jongens- en meisjesscholen. De RK school die gelijk met mijn nieuwe school, de Sam van Houtenschool, werd gebouwd was naast mijn 1e school (dus niet mijn huis!) en was het Koggeschip.

Dus deze aanvulling is nog even nodig voor de complete beschrijving van de geschiedenis.

Hans Staphorsius

Hans Staphorsius

Brand op het Scholeneiland

Vorige week werd ik gebeld door een redactielid van het AT5 programma, "de Straten van Amsterdam" of zij een foto van de site van het Geheugen van West mochten gebruiken. Mijn vader (heit) heeft deze foto ooit eind jaren 50 genomen, maar mijn naam staat bij het artikel op het Geheugen.

Ik heb de foto bij dit stuk aangeleverd, en de tekst bij de foto geeft juist weer waar ik op school heb gezeten van 1957 t/m 1964. Maar........................het verhaal  over de brand heeft niets met mijn schoolgeschiedenis te maken.

De brand was op het scholeneiland, net op het grondgebied van Slotermeer, waar nu alle witte huisjes staan en aan het eind, aan de kant van de Burgemeester van Leeuwenlaan, een aantal woonwagens.

Zoals overal in de Westelijke Tuinsteden, waren de scholen in het begin allemaal houten noodscholen, die later werden vervangen door stenen opvolgers. De brandende scholen op de foto stonden allemaal op dit scholeneiland grenzend aan de Albardagracht en het Eendrachtspark en aan de andere kant de Jacob van Maerlandstraat.

Ik de hoop en verwachting dat ik hiermee voor eens en altijd de benodigde duidelijkheid heb verschaft.

Hans Staphorsius