Een kale vlakte!?

Sloterplas

21 graden. Lichtbewolkt met een heerlijk zonnetje. Niet zo heet als de afgelopen dagen. Het lijkt wel het weerpraatje, maar het is vooral een praatje met mezelf. ‘Kom op Ruud, pak je fiets en ga weer eens samen een straatje om.’

'Een plasje om'
Het wordt ‘een plasje om’, want de randen van de Sloterplas nodigen mij uit. Alles rond de plas ademt zomervakantie. Meisjes spelen tikkertje met hun moeder rondom de kinderwagen met daarin de krijsende kleinste van het gezin. Vaders en zonen stormen aan de Varkensbaai stoer het water in. Relaxed trap ik verder langs de het Sloterparkbad en de heuvel met ‘Het Groot Landschap’ van Wessel Couzijn.

Maar wat is dat?

Een kale vlakte omgeeft de heuvel. Waar is het gras? Waar zijn de spelende en klimmende kinderen. Waar zijn de doeltjes, de voetballers en de barbecues?

De kale vlakte met rechts de heuvel en kunstwerk 'Het Groot Landschap' van Wessel Couzijn Bron: foto Ruud van Koert, 2016

Oké, de heuvel komt op deze manier extra tot zijn recht, maar het oogt toch vooral alsof een boer in een jolige bui met zijn ploeg aan het joyriden is geslagen.
Nog wat beduusd vervolg ik mijn weg langs het water. Het beeld van die steppe rondom ‘Het Groot Landschap’ wordt pas verdrongen door de prachtige met fraaie banken opgeknapte Meer en Vaart oever en leerlingzeilers die de fontein gebruiken als boei om overstag te gaan.

Maar die ene gedachte blijft in m’n kop zitten: wat is de bedoeling? Wat zijn de plannen?

Leerlingzeilers gebruiken de fontein als boei om overstag te gaan Bron: foto Ruud van Koert, 2016

Ruud van Koert

Dit waren dus de plannen!

En ja hoor, daar kreeg ik, terugkomend van een boodschap op het Osdorpplein, als op bestelling antwoord op mijn vraag wat de bedoeling was van de kale vlakte: een prachtige nieuwe grasmat om op te voetballen, ravotten of gewoon lekker lui genieten van de tropische nazomer.

de nieuwe grasmat

de nieuwe grasmat