In Coronatijden (12)

We can be Heroes, just for one day

Sloterplas, Van Eesterenmuseum

Op 10 januari a.s. is het 5 jaar geleden dat David Bowie overleed. Als Bowie-adept gaat dit - als ik er al niet op zou zijn gewezen in kranten en op nieuwssites - door mijn hoofd op het moment dat ik een stukje wandel over de Noordoever van de Sloterplas langs het Van Eesteren Paviljoen. De lucht is donkergrijs en het is mistig boven de plas.

Donkere dagen boven de plas Foto: Ruud van Koert, december 2020

‘Het zijn de donkere dagen voor Kerst’,  hoorde ik vanmorgen iemand op de radio somberen. En de persconferentie van Rutte en De Jonge van gisteravond beloofde ook al niet veel goeds. Geen versoepelingen en misschien zelfs wel strengere maatregelen met Kerst als de aantallen besmettingen zo blijven toenemen.

Dan valt mijn oog op een grote poster voor het raam naast de ingang van het Van Eesterenpaviljoen:
‘We built this city on rock and roll’.
Een (foto)tentoonstelling over de opkomst van jeugdcultuur en rockhelden in de jaren 50, 60 en 70. Met foto’s van Gijsbert Hanekroot van o.a. de Rolling Stones, Frank Zappa en……………het kan geen toeval zijn op dit moment: David Bowie als zijn alter ego Ziggy Stardust.

Op naar de tentoonstelling! Foto: Ruud van Koert, december 2020

Er kon tot afgelopen maandag weer gestemd worden voor de top 2000, dus ook ik heb gestemd op mijn lievelingsnummers, met voor mij op 1: Heroes van Bowie. Niet alleen voor mij als fan, maar vooral ook voor al die helden die zich in deze coronatijden hebben ingezet voor hun medemensen. En ook een beetje voor onze zoon en zijn gezin in Berlijn, waar we hopelijk spoedig, ingeënt en wel, weer naartoe kunnen.

Weer thuis en scrollend door het laatste Top 2000 nieuws zie ik dat Heroes is gestegen van plaats 27 naar nummer 10. Hij zal ons vanuit de ruimte dankbaar en bemoedigend toezingen. En ik zal zo snel mogelijk de tentoonstelling gaan bezoeken. Een tijdslot kiezen, mondkapje op en even genieten van fraaie foto's en verhalen.

Nog even volhouden allemaal! ‘Het komt goed jochie’, zou mijn moeder hebben gezegd.