In Coronatijden (14)

Het worden spannende tijden

Het kostte (de)missionaire Mark & co even doordouwen, maar de avondklok is er gekomen en gaat morgen in. Van 21.00 tot 4.30 niet buiten zonder getekend uitzonderingsbewijs op straffe van 95,- boete.

Ik wil aan mijn dagelijkse 6000 stappen komen en het is daarvoor prima weertje. Hollandsche luchten met vriendelijke wolkjes en een zonnetje. Vandaag maar eens rechtsom de plas.
Het is druk door het lekkere weer, maar opvallend is het grote aantal mensen met een eigen hond of misschien een leenhond.
Allemaal oefenen voor de hondenuitlaatuitzondering?

Bij het onderwater gelopen deel in het park staat een drietal studentikoos uitziende jongeren net als ik foto’s te maken van de mooie weerspiegeling van de bomen in het water. Even zie ik het Zwillbrocker Venn op de grens van de Achterhoek en Duitsland weer voor me, waar wij kort voor het overlijden van mijn vader nog hebben gewandeld. En zo ben ik in deze lockdowntijden toch een beetje in mijn hoofd op reis.

Wat een weerspiegeling! Foto: Ruud van Koert, januari 2021

Een van het drietal begint de anderen uit te leggen hoe de tuinsteden zijn ontstaan met zand uit de Sloterplas. Ik zeg een paar meter verder dat ik ze daarover hoorde praten en raad ze aan, na enige toelichting over de site, eens op het Geheugen van West te kijken. Wie weet wat dat oplevert.

Aan het eind van de zuidzijde sta ik plots voor een kunstwerk dat ik nog niet kende. Of was het me nog niet opgevallen? Ik loop er omheen, maar zie geen bord met uitleg wat het is en van wie.

Naamloze kunst Foto: Ruud van Koert, januari 2021

Even googelen brengt uitkomst: een 5 meter hoge zuil van kunstenaar Frans Mossou, uitgevoerd in cortenstaal, die in eerste instantie op het Osdorpplein stond en in 2003 is verplaatst naar de zuidoever. Het is mij een raadsel waarom ik het niet eerder heb opgemerkt.

Ondanks de aantrekkende wind die de golven op de plas opstuwen nemen de gewone - en hondenwandelaars op mijn route alleen maar toe.
De meesten lopen dan weer wel netjes in rijtjes alsof er pijlen voor heen en terug op het pad zijn aangebracht. Enfin, op naar huis. Het is weer mooi voor vandaag en verder afwachten of Nederland zich aan de aangescherpte regels gaat houden.

(Op het moment dat ik dit plaats is het de afgelopen avonden in diverse steden door relschoppers en oproerkraaiers onder het mom van protest enorm uit de hand gelopen met branden, vernielingen en plunderingen; met (gelukkig) velen vraag ook ik mij af wat deze mensen bezielt om o.a. al zo door de maatregelen getroffen winkeliers en horeca nog verder in de put te duwen)