Deel 1

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt

Opgegroeid aan de Hoofddorpweg waar ik vanaf 1950 met mijn ouders heb gewoond op een kleine driekamerwoning, kenmerkte het wonen in de buurt zich tot ver in de jaren ’60 door een zekere sociale samenhang.

Hoofddorpweg met linksvoor de Zeilbrug Fotofragment: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 1966

Er woonden en werkten toen nog veel mensen die zich al vanaf voor de oorlog in de wijk gevestigd hadden en vele jaren aaneen een vast bestand van bewoners vormden.
Toen mijn ouders de woning in 1939 betrokken was het een betrekkelijk ‘dure’ buurt, de huur bedroeg Fl. 30.- in de maand terwijl in de aangrenzende Zeilstraat en de wat volkse Schinkelbuurt de huren vele guldens lager waren. Maar er was comfort: een elektrische deuropener, licht in het portiek en zelfs een badkamer met bad en geiser.
Er vestigden zich in die tijd mensen met de toen iets beter betaalde banen, vaak ambtenaren in dienst van de gemeente zoals trampersoneel, agenten van politie e.d..
In de Leimuidenstraat met de wat ruimere woningen kwamen grotere, vaak katholieke gezinnen uit de provincie te wonen die je zondags gezamenlijk naar de Agneskerk aan de Amstelveenseweg kon zien wandelden.

Opgroeien in die buurt betekende dat je er ook naar school ging. Na de kleuterschool de Dotterbloem bij juffrouw Voortman aan de Legmeerstraat verlaten te hebben was er de keuze uit verschillende lagere scholen. Bekende scholen waren de Schinkelschool - waar ik leerling was- in de Hillegomstraat en de Hillegomschool in de Rietwijkerstraat.
Kenmerkend in de vijftiger jaren waren de door de geboortegolf overbevolkte klassen van 40 leerlingen of meer, bemand met een uit ouderen bestaand lerarenkorps, meesters en juffrouwen die in mijn kinderherinnering zo ongeveer de zeventig moesten naderen. Juffrouw Eling, het hoofd der school mijnheer Kamminga en meester Koolen waren namen uit die tijd.
De Hillegomschool had de naam iets vooruitstrevender te zijn en was naar het schijnt ook voorzien van een iets jonger lerarenkorps, maar lag twee gevaarlijke oversteek-plaatsen verder in de wijk.

Het eerste zand wordt ingereden aan de Westlandgracht (zandauto te zien tussen de bomen) - Foto: collectie Frans Steenwinkel, 1955

Na schooltijd vormde de buurt ons speelterrein. De straten waren in de vijftiger jaren nog relatief rustig zodat er zonder veel gevaar van verkeer buiten gespeeld kon worden, langs de Westlandgracht met de daarachter en veel lager gelegen sloten en landerijen, later veranderd in de bekende 'zandlandjes", of in de grote speeltuin aan de Theophile de Bockstraat, die grensde aan de Sloterpolder die in mijn tijd al goeddeels door de tuinders verlaten was en waar de leegstaande schuren en tuindershuizen een ideaal speelterrein vormden. We schaatsten er op de sloten.

Schaatsen op de Westlandgracht - Foto: collectie Frans Steenwinkel, 1953

Dit is deel 1 van een prachtige beschrijving van de buurt door Ger de Lange. Komende weken verschijnen nog meer delen van dit verhaal. (Redactie)

Auto te water aan de Sloterkade. Bron: Thomas Lont, 1966.

an flens-laan

hoofddorppleinbuurt/stolwijkstraat

wij woonden in de stolwijkstraat nr.6 huis t.o. jullie, grappig om dit alles te lezen.

Thomas Lont

Re: Re: De Hoofddorppleinbuurt.

Thomas Lont:
Quote: Over de cafe's in de Hoofddorppleinbuurt. Arie den Oude was met Ans Meijer getrouwd en zij runden later Café Meijer. Naast de Schinkel Apotheek zat Café van Seventer dat waren in felle concurrenten van elkaar met een geheel eigen publiek. Café Meijer had een jonger publiek en Café van Seventer had meer een biljartpubliek. De Terro zandauto's stonden gestald in de Gen. De Vetterstraat waar later de Stadreiniging terecht kwam. Aan de overzijde van de Rijnsburgstraat stonden lage huisjes, (z.g.n. arbeiderswoningen). op de helft was een hengelsportzaakje waarvan de eigenaar een hele dikke buik had en een broek met brede bretels. In een grote oliedrum stonden bossen eendelige bamboehengels te wachten op een koper. Voor vijf cent had je een tuigje, een rolletje snoer of een zakje met haakjes. Ik weet nog uit die tijd dat er een kind te water raakte en tussen de schuifsluisdeuren van de Nieuwe Meer om het leven
kwam. In de Vaartstraat, de achterkant van de Tjoklat Chocolade fabriek, (ook afgebrand), was een houten en hoge schutting. Die werd met kerstbomenverbranding altijd in de hens gezet. Op de hoek zat kapper Kwaad, die heette zo maar hij was ook altijd kwaad want hij zat de voetballende jeugd altijd met een bijl achterna. In de Veerstraat, het kromme gedeelte was de Groen van Prinsterenschool en daar naast zat een warme bakker en een slager. Daar haalden wij ons verse en warme brood vandaan. in de Vaartstraat was de streng gereformeerde Patrimonium woningbouwvereniging gevestigd. Zondag"s mochten de kinderen niet op straat spelen. Het voordeel was wel dat ze een goede Oranjevereniging hadden onder leiding van Mijnheer Speijk. Zo waren er een bibliotheek en een filmzaaltje voor de jeugd. s'Zomers was het erg gezellig in de Schikelkade/ Sloterkade door de vele plezierboten die er doorheen voeren. s'Avonds om 20.00 ging de Zeilbrug pas open en dan lagen al die boten te wachten tot ze er onderdoor konden varen. Bij Stolk haalden we ijs en bij Kokkes haalden we broodjes half om. We hadden maar kleine balkonnetjes. Een grap uit die tijd was: Ik had die dag gevist en een enorme kluit aas over. Dit aas was een poepbruin deeg van schapenbix. Ik maakte van deze bix een enorme hondedrol, het was echt niet normaal meer. en legde die beneden midden op de stoep. Daarna ging ik op min balkonnetje op twee hoog zitten. Had je het commentaar van de mensen die voorbij liepen moeten horen. We hebben ons rot gelachen. De mede-eigenaar en portier van de Victoria Bioscoop heette naar ik meen Ko en hij was altijd Lazerus, vandaar zijn rode neus. Hij liep s'middags met een oud melkjuk met twee vuilnisemmers naar beneden om deze op straat te zetten. De jeugd schopte dan de vuilnisbakken om en de inhoud van het filmbezoek kwam dan over de straat te liggen. Zijn vrouw en mede-eigenaresse was een klein donker Jodenvrouwtje. Later raakte de bioscoop zo in verval dat het imposante filmdoek en het sliutgordijn naar beneden kwamen. Nog weer later is de Victoria helemaal uitgebrand. Ik heb er altijd fijn gewoond met een geheel eigen en gelijkgestemde bevolkinggroep. Mijn kinderen zijn daar opgegroeid. Maar de tijden veranderden en de gemeenteambtenaren van Amsterdam meenden dat het allemaal anders moest. Dat hebben ze geweten. De Hoofddorpplein is zeker nog mooi om er te wonen maar de mensen en de winkels zijn niet hetzelfde meer. Ik denk dat veel Hoofddorppleiners naar Almere, Purmerend, Enkhuizen en nog verder bijvoorbeeld naar Andijk zijn verhuisd. (gevlucht). En nu heb ik een voor en achtertuin en een ééngezinswoning en dat is toch wat anders als in een krot wonen met scheve muren en houten vloeren op de Schinkelkade.. Groet.Thomas Lont.

Ik ben heel nieuwsgierig hoe het is vergaan met Lydia van Oord uit de Leimuidenstraat nr. 8. We hebben jarenlang goede vriendschap gehad en nu ben ik haar uit het oog verloren. Als iemand wat weet laat hij dan contact met mij opnemen. Tommy Lont th.lont@gmail.com

albert moleman

Heer Bouwman de polder smeris

beste Fred
ik ben Ab Moleman
en heb je vader goed gekend in goede zin en in minder goede zin in verband met de bekeuringen die hij uit schreef als je op het jaag pad fietste weer 5 gulden of hij kwam bij je aan de deur en klaagde dan bij mijn vader en moeder dan was het de volgende dag weer bal dan kreeg ik met de matteklopper op mijn zodemieter
dan zon ik weer op wraak en moest de fiets van je vader her weer ontgelden om de lantaren paal en stonden we op de hoek met Nico en Loewe en ik te kijken hoe dat ging af lopen.
ook zat je vader achter ons aan op het jaag pad dan ging er wel eens een stok van een schepnet door het achterwiel en dan werd de blonde bouvier helemaal wild de dan was het weer bal en op woensdag middag op het politiebureau strafwerk schrijven ja dat moest dan maar je had niet de moet om niet te gaan.
dan oud en nieuw op de zeilstraat
ja wat jullie schrijven over het maken van een hondendrol dat deden wij met echt drollen en dat ging bij je vader goed fout dus opgepakt en op het Hoofddorp plein bureau vast gezet dus geen oud en nieuw meer maar wel gezellig in die tijd
en toen kreeg je vader een tuin op tuin park sloten en daar je vader ook bij mijn vader op de tuin op tuincomplex ons buiten kwam en ik toen al wat ouder en in het tuinonderhoud zat heb ik je vader diversen malen geholpen.
ja we waren boefjes in die tijd maar wel met respect voor anderen en het was een mooie tijd toen en zou het zo weer over willen doen
mail een keer ik heb nog zo veel verhalen wat we met je vader hebben mee gemaakt
Ab Moleman
Aalsmeerweg 36
abmoleman@gmail.com

Thomas Lont

Re: Terug in de tijd

Fred Bouwman:
Bij toeval, wat volgens mij voor de meesten geldt, kom ik terecht op deze website. Wat een geweldige verhalen en alles is herkenbaar.
Mijn ouders zijn in 1935 in de Woubruggestraat gaan wonen op nummer 11-1 hoog en mijn moeder is tot 2000 op hetzelfde adres blijven wonen.
Mijn grootouders woonden er ook vlakbij (Legmeerstraat 68 en Stolwijkstraat 56), dus liggen daar veel van "onze" voetstappen.
Mijn vader is na de oorlog bij de hondenbrigade van de politie gaan werken en zijn vaste (fiets-)route ging van huis, via het Jaagpad naar Sloten, wat ook tot zijn "werkgebied" behoorde en hij was daardoor een min of meer bekende figuur, maar niet altijd even geliefd vanwege de (overigens niet al te vaak) door hem uitgeschreven bonnen; ook moest hij altijd bij de rellen bij Oud en Nieuw verschijnen bij de Zeilbrug.
Na de lagere School (meester Clercq op de Schinkelschool) en het PC Hooftlyceum ben ik gaan werken bij de NMB (in 1969 begonnen op de hoek van de Sloterkade en Hoofddorpweg) en toen mij in 1988 werd gevraagd of ik daar directeur wilde worden heb ik geen moment geaarzeld, terug naar mijn "eigen" buurt; ik heb daar tien jaar mogen werken met heel veel plezier met al die bekende winkeliers om mij heen en ook de ergens genoemde musicus Sanders op de Sloterkade.
Ik was het nakomertje in het gezin (1949); mijn zus Joke en broers Leo en Sietse zijn voor en in de oorlog geboren, maar allemaal kijken wij met plezier terug naar die tijd en buurt; wij komen er allemaal nog regelmatig om oude herinneringen op te halen.
Ik heb nog heel veel foto's uit die tijd (ook van het Aalsmeerplein, waar wij veel speelden) en zal binnenkort een poging wagen een eigen verhaal met foto's in te sturen.

Quote: Dan heeft hij zeker dienst gedaan met Maathuis uit de Sluisstraat die ook bij de hondenbrigade zat en als vestiging de Ooster Ringdijk aan de westkant achter het houten Café van Arie Kreiken hadden. Daar was de Politiehonden Vereniging aan het IJsbaanpad.

Thomas Lont

Re: De Hoofddorppleinbuurt.

Jan Hart

De Hoofddorppleinbuurt.

Leuk dit verslag en de reacties te lezen. Mijn naam is Thomas Lont, (voor vrienden, Tommy). Ik ben geboren in de Vaartstraat op nr. 80 en bezijden het kolenterrein van het Haarlemmermeerstation opgegroeid. Later ben ik gehuwd en op de Schinkelkade gaan wonen naast de Tjoklat chocoladefabriek. Voor deze oude fabriek die later nog afgebrand is was een overzetpontje naar de Rijnsburgstraat gelegen. Mijn woning lag boven de brug van de Zeilstraat tegenover de Victoria bioscoop. In de Zeilstraat en Hoofddorpweg deden wij altijd de boodschappen. Verder op de Sloterkade zat de A.E.G. en de oude Hoefsmid en dat liep zo verder naar het Jaagpad van De Nieuwe Meer. als kind heb ik daar veel gestruind en gevist. Op oudejaarsavond waren er altijd rellen en vechten met de Politie in de Zeilstraat bij de brug. Vaak sneuvelden dan de grote etalageruiten. Moed werd dan ingedronken bij de cafë's van Arie den Oude of van Seventer. In die tijd ben ik altijd Autobuschauffeur bij de Maarse en Kroon geweest en ik reed van Amsterdam Centraal naar Schiphol Oost met lijn 9. Ik heb veel vrienden en vriendinnen gemaakt in deze tijd en veel avonturen beleefd. Momenteel woon ik in Andijk. Het werd mij te heet onder mijn voeten zal ik maar zeggen. De kinderen hebben nog op de Hillegomschool gezeten en Meester Kamminga en Meester Koolen waren geen onbekenden. Het tijdvak dat ik daar gewoond heb was van 1944 tot aan 1978. Ik doe de oude bekenden de groeten en leuk weer eens contact te hebben. Thomas Lont.

Emiel Visser, Heemstedestraat 27-2 in 1959

Meester Koolen

Ik herinner mij dat hij altijd bij het uitgaan van de school boven aan de trap stond met een papiertje en pen en net deed of hij de ongehoorzamen opschreef. Op dat papiertje stond helemaal niets. Geweldige man!

Ger de Lange

Re: Hoofddorpweg

Maria Jansen-Willebrands:
Ger,
Kan jij nog Rijwielhandel De Schinkel????

Ja, ik zag in deze rubriek dat het de fietsenwinkel rechts naast melkboer Jan Braam op de Hoofddorpweg was, ik wist de naam van de winkel niet meer.

groeten van Ger

Maria Jansen-Willebrands

Hoofddorpweg

Ger,

Fred Bouwman

Terug in de tijd

arie notmeijer

de toren

Van de toren kan ik nog herinneren dat ik als 17 jarige jongen voor het schilders bedrijf Arie Heij, de werkplaats was in de Nes, met onze letter zetter Toon, de klok cijfers met goud hebben moeten beplakken, we moesten toen ik denk in 1948, bij een inwoner door een luik de toren inklimmen , ook weet ik nog dat die mensen een papegaai hadden die goed kon speken. Ja en het mocht niet hard waaien, dat goud zat op papier en dat waaide er zo af, maar het is gelukt.. Ja, als Amsterdamse bakfiets jongen kende ik heel de stad, en nu ik 80 ben droom ik er soms nog van, dan zie ik mijn eigen met mijn bakfiets door Amsterdam rijden. Op de Rozengracht bij Lukas bol voor de deur ging op koninginnen dag de bakfiets omver, de bus met oranje waterverf die we op de markhallen hadden gebruikt ging over de weg, heel de straat oranje. Twee mannen van Bols kwamen naar buiten met de brandslangen spoten de staat weer schoon. Het glas rek en de bakfiets heb ik in de gracht schoon gemaakt, maar toen ik op de wekplaats aankwam in de Nes stond de ouwe baas me al op te wachten, hij was me op de Rozengracht met zijn auto voor bij gereden, hij had het al gezien. maar bij de oude Heij kon ik wel een potje breken. ach ja het zijn maar wat herinneringen van een stads genoot

wim zwart

Re: Toren hoofddoroplein

Jan Tellinga:
Ik zie op deze foto de toren nog staan. Ik herinner mij dat wij als trompetters van drumband hoofddorpkwartier daar op konningendag of op 5 mei, ik weet het niet meer precies, een reveille bliezen. Zijn er nog oud leden van de drumband die dit lezen, daar wil ik graag mee in contact komen

Dit was altijd met luilak

Ronald van der Valk

Wat latere herinneringen

Toen mijn ouders, mijn broertje en ik in 1969 of 1970 naar de Leiduinstraat verhuisden was de Hoofddorppleinbuurt nog steeds een wat betere buurt, alhoewel veel van de gemeente-ambtenaren en leraren inmiddels de Westlandgracht waren overgestoken naar Slotervaart. Kort na onze verhuizing kwam ik in het toen nog nieuwe Andreas ziekenhuis (achter de speeltuin aan de Theophile de Bockstraat) terecht. Als kleuter ging ik naar de Lijsterbes (juf Sterk), als kind naar de Schinkelschool waar meneer Kamminga nog net hoofdmeester was. Juffrouw Li-Happo, Juffrouw Elzinga, Meester Schuuring (die naar jaaaren later bleek, ooit als militair bij hetzelfde luchtmacht-onderdeel had gediend waar ik ook een decennium heb doorgebracht). Bij ons op school zaten kinderen uit een kinderkoor dat meespeelde in de TV-serie "Hamelen", waaronder een tweeling. Ik kan me nog herinneren dat lijn twee in de tweede helft van de jaren 70 werd doorgetrokken naar het Slotervaartziekenhuis. Rond 1980 verdween de beroemde toren op het Hoofddorpplein.

G. hilbers

heel mooi

Wat leuk om dit te lezen
Mijn schoonvader Piet Hilbers was bus chauffeur op de bus naar sloten. hij is daar geboren.
En woonde later op de sloterweg in a.dam., maar zijn zussen woonde nog in sloten.
Heel mooi om dit alles te lezen.
Groeten G. Hilbers

Jan Tellinga

Toren hoofddoroplein

Siebe de Roos

Ook ons winkelbuurtje

Beste Ger,

Wat leuk om dit te lezen, dit was ons winkelbuurtje. Ik kijk met belangstelling uit naar je vervolg.

Mijn verhaal hier over de Hoofddorppleinbuurt heb je wellicht ook gelezen?

Vriendelijke groet,