Bij Wiggermans hadden ze altijd alles het eerst

Slotermeer

De eerste auto in de straat, de eerste televisie in de straat, maar of hij nou echt van alles verstand had ...

Morris

Morris

Bij Wiggermans hadden ze altijd alles het eerst. Zo vormde zich een heus opstootje rond een groen wagentje. Dat stond opeens voor de deur geparkeerd in de tot dan nog geheel autovrije David Vosstraat. Zo’n Engels autootje, meen ik me te herinneren, met houtwerk aan de zijkant; een Morris waarschijnlijk. Oudere jongens keken deskundig door het zijraampje naar binnen en wisten meteen al hoe hard ie kon. Trots glunderend stond meneer Wiggermans ernaast, want hij was wel degelijk de eigenaar.
Bij Wiggermans waren ze ook de eerste met televisie. Op zaterdagmiddag verzamelden alle kinderen uit de buurt zich voor het scherm. Je had De Verrekijker, een heel vroege voorloper van het Jeugdjournaal, en tante Hannie, de omroepster die aan het eind van de uitzending uitbundig naar de kijkertjes zwaaide. Vaste prik was een serie die Kabouter Kandelaar heette en natuurlijk de eerste zwart-wit avonturen van Pipo de Clown.
De herkenninsmelodie van Pipo was voor een kleuter ingewikkeld: “Pipo de Clown en Mammeloe, maken samen van hun leven een heerlijk ratjetoe". Maar ik zong: “… maken samen van hun leven aan een koe". Mijn ouders, lang televisieloos, hebben zich geruime tijd afgevraagd wat die koe er in vredesnaam mee te maken had.
Een marionettenserie die zich in het Wilde Westen afspeelde heette meen ik Vier Veren Falls. Met veel duisternis, bliksem en poppen met lichtgevende ogen. Doodeng en heel gek, ik heb er later niemand meer over gehoord. Misschien was die serie wel zo eng dat er verder niemand naar mocht kijken.
Toch was het niet de auto of de televisie die op mij de meeste indruk maakte. Dat was de volière die meneer Wiggermans had. Hoe hij dat voor elkaar kreeg weet ik niet, want zó ruim was het allemaal niet op vier hoog, maar volgens mij was die volière met kanaries echt gigantisch.
Op een mooie dag mocht ik een vogeltje komen uitzoeken. Neem maar een mannetje, zo adviseerde Wiggermans, want die zingen mooi. Na korte tijd had hij een vogeltje te pakken. Die ging mee naar huis en in het nieuw aangeschafte kooitje. Na een week had mijn mannetjeskanarie een ei gelegd. En dat heeft ie zijn hele leven volgehouden. Onbevruchte eieren, leg na leg. En u raadt het al: gezongen heeft ie nooit. Nog geen enkele noot.

Frits Beutick

Straatnaam

Het doet me goed dat u het verhaaltje met plezier hebt gelezen en dat het veel herinneringen naar boven brengt. Dat is volgens mij ook de bedoeling van een website als deze. Van mezelf weet ik dat het geheugen soms een raar spelletje met je kan spelen. Sommige dingen, die ik heel zeker meende te weten, worden later soms keihard gecorrigeerd, bijvoorbeeld als oude foto's of geschriften boven water komen. Eén van de weinige dingen die ik zeker weet, is dat wij in de David Vosstraat woonden en dat de familie Wiggermans onze naaste buren waren. Ze hadden één zoon en dat was Gerrie. Verder was het inderdaad 3 hoog en was er die gemeenschappelijke zolder en het gezamenlijk televisiekijken. Maar dat was dus écht in de David Vosstraat....

Hartelijke groet, Frits Beutick

m.wiggermans

wiggermans perikelen

Ik heb nu pas via via gehoord dat dit verhaal op internet stond. Ik weet over wie U het heeft nl. mijn vader, zelfs de foto van de auto is nog in ons bezit. ik ben alleen een beetje benieuwd of de straatnaam wel de goede is . Want ik weet dat mijn vader deze auto als eerste in de straat had maar dat was in Amsterdam-Oost (volgens mij), de eerste televisie was ook inderdaad bij ons thuis en op woensdag middag en zaterdag zaten alle kinderen uit de buurt bij ons te kijken. wij woonden op 3-hoog en boven ons de gezamelijke zolder waar inderdaad iedereen zijn was ophing. Als we het dus over hetzelfde verhaal hebben dat heeft U het over Jan Wiggermans (de politieagent) .
Ik vind dit ontzettend leuk om te lezen en het haalt oude dingen weer naar boven. Mijn vader leeft al lang niet meer maar dit is heel leuk.

Met vriendelijke groet
M. Wiggermans
marniki5@gmail.com

wiggermans

Beste meneer Beutick,

Leuk om te lezen van de kanarie!
Mag ik misschien weten wat de voornaam van deze wiggermans is? Mijn opa (en vader) komen uit Amsterdam en mijn opa had een voliere...
Vriendelijke groet, natasja Wiggermans
natwig74@hotmail.com