Hond op reis, met overstap

Auteur: Meneer Wijma
7 Fans

Begin 1946 kwam ik vanuit het Oosten van het land terecht in Amsterdam. In de Jordaan leerde ik vervolgens mijn vrouw kennen en niet snel daarna volgde gezinsuitbreiding in de vorm van kinderen en een aantal huisdieren. En in 1957 was het dan zover: de verhuizing naar Slotermeer. Bij de eerste bezichtiging van het huis aan de Arthur van Schendelstraat was het meteen duidelijk: hier wilden wij komen wonen! Samen met de hond Bobby togen wij dus met veel plezier naar Nieuw West.

Beertje met het Vrouwtje Beertje met het Vrouwtje

Na het overlijden van Bobby - jaren later -.volgde Beertje. Beertje bleek een bijzondere hond. En met name de ‘menselijke’ eigenschappen van dit fidele beestje staan nog scherp in het geheugen. Beertje keek namelijk televisie. Regelmatig lag hij comfortabel voor het kastje om zo de verrichtingen op de buis nauwgezet te kunnen volgen. Werd er op televisie geblaft, dan blafte Beertje terug en werd er muziek gespeeld, dan luisterde de trouwe viervoeter aandachtig mee. Begonnen er op televisie echter mensen te huilen, dan jankte Beertje hartstochtelijk mee.

Maar dit zijn trivialiteiten vergeleken bij wat Beertje regelmatig liet zien op buslijn 18. Aan het eind van de jaren ’70 waren mijn vrouw en zoon eigenaren van een hengelsportzaak aan de Haarlemmerweg, bij de Gasfabriek. Meestal assisteerde mijn vrouw in de middaguren en ze was gewoon Beertje mee te nemen. Aan het drukke stadsverkeer was de hond dan ook wel gewend.
Op een dag liet mijn zoon een klant uit en zag nog net hoe Beertje uit bus 18 stapte. In de veronderstelling daarna zijn moeder hetzelfde te zien doen, bleef hij even staan wachten. Zijn moeder volgde echter niet. ‘Ze zal wel in slaap zijn gevallen’, dacht hij, ‘maar laat ik toch maar even naar huis bellen’. Je weet het maar nooit. Tot zijn grote verbazing nam zijn moeder gewoon op. “Maar dat kan helemaal niet”, riep mijn zoon uit. “Jij moet hier zijn, want de hond is er ook!” Ook mijn vrouw begreep er werkelijk niets van:”hoe kan dat nu? Beertje was net nog hier. Hoe kan hij nu ineens bij jullie zijn?”

Beertje bleek een volleerd reiziger te zijn. Regelmatig heeft hij daarna nog zelfstandig de trip naar Bos en Lommer gemaakt. Let wel: in de reis zat een overstap op bus 19. Maar de hond had deze zo vaak met het vrouwtje gemaakt, dat hij precies wist waar hij moest overstappen. Ik kan me nog herinneren dat een van de buschauffeurs die Beertje mochten vervoeren ooit heeft geprobeerd toch een geldig vervoersbewijs voor hem te vragen. Toen niemand in de bus aangaf zijn baasje te zijn, probeerde hij het beestje zelf maar te pakken. Toen deze echter zijn tanden liet zien, koos deze chauffeur eieren voor zijn geld.
Dat Beertje bij wel meer mensen bekend was, ervoer deze buschauffeur toen hij de politie belde om toch van de hond af te komen. Na een korte beschrijving van Beertje reageerde de dienstdoende politieagent: “Maak je maar geen zorgen. Laat die hond maar zitten, die komt vanzelf wel weer thuis!”

Beertje Beertje

Beertje Beertje

Rutgers

Waar ging de hond heen??

Schitterend dit verhaal en ik kan me voorstellen welke commotie hij veroorzaakte toen hij alleen op reis ging.
Eén ding is me echter niet duidelijk, u spreekt over de Gasfabriek aan de Haarlemmerweg en in combinatie daarmee over de Bos en Lommer. De Gasfabriek stond toch bij het Westerpark tegenover de Van Limburgstirumstraat?
De Bos en Lommer was toch na de begraafplaats Vredenhof bij de eerste molen? Vaak speelt je eigen geheugen je parten, maar dit meen ik toch zeker te weten.

System Administrator

Re: Hond op reis, met overstap

van het oosten naar het westen, je weet het zijn de besten.

gelukkig verliest een vos nooit zijn streken wel zijn haren.

maar goed het is beter dan vooruit te staren.

Het oosten blijft trekken aan verschillende kanten.
terwijl het westen wel weet van wanten.

Groetjes uit je geboorte stad
ook wijma

Even een reactie, Dit verhaal is nog altijd roerend Wat ik verder nog wil weten hie het gaat met de heer Wijma

hond op reis, met overstap

e