Van der Hoopstraat voor 1960 (7)

Amsterdam-West

Bij onze vele omzwervingen met ‘vriendjes’ van school en uit de straat, en vanuit de uitvalbasis van der Hoopstraat, liepen we geregeld over de Spaarnwouderdijk naar het havengebied. In het dwars staande huisje rechts heeft de familie van moeders kant (Koekenbier) nog enige tijd gewoond.

De Spaarnwouderdijk in 1921 Rechts op de voorgrond kwam je van Sloterdijk over de Velserweg, dan de Spaarnwouderdijk, achter het huis om naar links de Overbrakerweg en richting Grote IJpolder. De weg rechts, ook de Overbrakerweg, leidde naar de Overbrakerpolder en Spaarndammerdijk. Op de plaats van de huisjes ligt nu de kruising Basisweg-Radarweg. Links op de achtergrond huizen aan de Velserweg. Zie de plattegrond onderaan dit verhaal.<br />Foto: Jan Wiebenga

In 1952 was de situatie wel iets veranderd maar in grote lijnen nog als vanouds.
Op de Haarlemmerweg liepen we langs het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf, Numans blikfabriek en de Maggiefabriek naar Sloterdijk. Daar stond de Coca Cola fabriek en de boldootfabriek. Aan de Spaarndammerdijk de Sloterkerk en de volkstuintjes. Liep je de Velserweg af dan kwam je meteen in het havengebied. Er was toen nog heel weinig industrieterrein. Hier leefden nog beren en wolven. Misschien wat overdreven maar voor ons wel een spannend gebied. Grote stukken land lagen er ongerept bij. Op de fiets was de Velserweg je leidraad naar Velsen en IJmuiden waar op het strand ons huisje stond. We reden door de rimboe over de Velserweg richting het gemaal van de Houtrakpolder. Dan naar de 1e brug over het zijkanaal C van het Noordzeekanaal. Dan reed je langs de dijk van het Noordzeekanaal naar de 2e brug over het zijkanaal B. Deze bruggen hebben een heel lange aanloop omdat ze vrij hoog liggen. Voor de fietser een ramp, al die bulten. Daarna kwam je uit in Velsen-zuid. Daar rook je de zee al. Door IJmuiden langs het politiebureau, het stadhuis en de Haringhaven naar het strand. Daar zat mijn broer dan al op de zuiderpier te wachten tot de hele familie binnengedruppeld was. Ergens halverwege deze rit ging hij er meestal als een speer vandoor om als eerste op het strand te zijn. Waarom weet ik niet. Misschien om uit te rusten!
Na het vertier aan het strand moesten we zondags ’s avonds natuurlijk weer terug naar de van der Hoopstraat. Terug was altijd zwaarder en meestal met tegenwind. Op onze fietsjes was je daar zomaar vijf kwartier of langer mee bezig.

Lees ook zijn andere verhalen.

Gepubliceerd: 15 december 2007

Deze foto komt uit de collectie van Ad Tiggeler. Kijk ook eens op zijn website met ansichtkaarten, foto's, verhalen en stamboom.

Bekijk meer afbeeldingen

De fabriek van Boldoot aan de Haarlemmertrekvaart te Sloterdijk. Later was hier de wasserij en stomerij van de Linmij in gevestigd. Mijn zoon Edward heeft nog een paar vakantieweken hier gewerkt. Het was zwaar en vuil werk wat verricht moest worden. Nu staat hier het hoofdkantoor van de Postbank.<br />(Site Ad Tiggeler, met ansichtkaarten, foto’s, verhalen en stamboom) De fabriek van Boldoot aan de Haarlemmertrekvaart te Sloterdijk.  Later was hier de wasserij en stomerij van de Linmij in gevestigd. Mijn zoon Edward heeft nog een paar vakantieweken hier gewerkt. Het was zwaar en vuil werk wat verricht moest worden. Nu staat hier het hoofdkantoor van de Postbank.

Op of bij de splitsing van de Spaarnwouderdijk en de verbindingsweg naar de Overbrakerweg, daar stond de fotograaf van bovenstaande foto. De plattegrond is gedateerd 1948-1949 en uitgegeven door uitgeverij Lieverlee (1e uitgave).

De Staatsliedenbuurt, met links de Centrale Markthallen en rechtsboven het Westerpark. De Spaarndammerdijk is hier in zijn geheel nog weergegeven, met de voetbalvelden. De plattegrond is gedateerd 1948-1949 en uitgegeven door uitgeverij Lieverlee (1e uitgave).

Arie Haagsma

Linmij

Inderdaad Ton allemaal herkenbaar, vooral heel lang zitten/hangen op de ijzeren stang die voor de grote ramen van de Coca Cola was geplaatst, er staat mij bij dat naast de Coca Cola een ingang was, en als je daar het pad opliep was er een opslag van verf, en daarnaast zat volgens mij een kapper, op het eind aan die kant had je het café, waar je aan de zijkant tegen het spoor weer een patatje kon kopen voor 15 cent(puntzakje) en 25 cent een rechthoekig zakje.

naam van de afbeelding Sloterdijk

Ton Eijgenhuijsen, 10-7-2013

Re: geen linmij

G.Smink:
Dit was de boldootfabriek met de werkplaats er aan (houtzagerij), de Lin.mij fabriek lag er naast. Ook is er later nog wat bijgebouwd. Aan de voorkant kantoren en in het midden de zeepziederij. (Dit was een bak van een hoog tot beneden, daar werd de zeep in gekookt.) Boven was de kartonnage. Alles werd met de hand gedaan. Ik heb hier in de jaren 60 gewerkt.

Ik woonde vanaf 1936 in de Gibraltarstraat en zat op de Sloterdijkschool. Vanaf de houten brug over de Haarlemmer Trekvaart stond rechts de school en wat winkeltjes o.a een slagerij. Links van de weg had je de Coca Cola fabriek. Als je voor de spoorbomen naar rechts ging kwam je bij de wasserij Linmij. Mijn ma werkte daar in de oorlog. Gezien vanaf de Haarlemmerweg zag je links bij de brug een statig huis de Sloterdijkschool, de Linmij, de drukkerij Blikman en Sartorius, en dan de Boldoot fabriek. Beide bedrijven kon je bereiken via twee pontonbruggen.

John Vandekolk

Kijken door de raamen avn de Coca Cola Fabriek

Ik was vier of vijf en ging met mijn vader op fiets naar Sloterdijk en stopte naast de raamen van de fabriek om de flesjes te zien vullen, Wij woonden in de Solebaystraat. Met mijn vriendje Freddie loopten wij ook nog naar een plaats op de Haarlemmer weg waar de oude vissers de palingen aan het schoonmaken ware. De palingen bleven nog steeds te bewegen zelfs als ze schoon waren. Ik heb ook nog vaak in het pierebadje geweest dat achter ons gebouw was. Sorry , Mijn Hollands is al zestig jaar oud en ik heb moeilijk heden met mijn Hollands . We zijn in 1960 naar Australie geeimigreerd

Jan

locatie stadhuis gemeente Velsen

Ik lees "Door IJmuiden langs het politiebureau, het stadhuis en de Haringhaven naar het strand".
In 1952 stond dat stadhuis (toen nog raadhuis geheten) in het oude dorp Velsen! In de jaren 60 is het stadhuis te IJmuiden gebouwd. Daarvóór was er daar een groenvoorziening waar ik graag speelde.

P.P. Lindner

Uitgeverij Lieverlee?

Ik zie onder de plattegrond een verwijzing naar uitgeverij Lieverlee. Dat is een van de eerste keren dat ik een verwijzing naar deze uitgeverij zie. Uit onze familiegeschiedenis zou blijken dat die uitgeverij mede in bezit van mijn vader is geweest. Er waren drie compagnons. Hij zou er een van zijn geweest. De uitgeverij had een pakhuis op de Oude Schans. Pal tegenover de ophaalbrug. Meer dan 30 jaar geleden overigens verbouwd tot woonhuis. 't

G.Smink

geen linmij

theo van Geemen

mooi om dat allemaal te lezen

Ik woonde op de Ringweg f 80, die later de Overbrakerweg werd genoemd. Ik las over kanaal C ,was dat niet Zijkanaal F? Die tussen de IJpolder en de Houtrijk polder lag. Ja het is een lange tijd geleden dat ik daar was. Ik was in 1950 naar Canada geëmigreerd. Het is leuk om al dat te lezen. Groeten.

Toos

Hoofdstuk 7

Ik heb met veel plezier hoofdstuk 7 gelezen
doet me denken aan vroeger op camping castricum
Daar gingen we ook wel op de fiets naar toe
Groetjes

Goeie tijd, verleden tijd

Jan, door mijn interesse in geschiedenis en stamboom problematiek ben ik veel met het verleden bezig. Want dat is waar ik deze verhalen uit kan putten. De verhalen van nu en de toekomst laat ik aan de jeugd. Die kunnen later zeker meer en misschien wel boeiender vertellen. Elke tijd heeft zijn charme's. Ik geef toe dat er steeds minder ruige plekken te vinden zijn, en hoop ook dat het ongebreidelde bouwen ééns stopt. Je kan daar een hele boom over opzetten, maar die wordt door de deelraden toch gekapt! Dat is soms net een trein zonder bestuurder .....

Jan Rutgers

Goeie tijd

Ik lees met interesse en met nostalgische gevoelens je stukjes. Wat ik zo ontzettend jammer vind, is dat de hedendaagse jeugd niet meer zulke terreinen en plekken heeft om te ontdekken en te kunnen rotzooien. Als je na een dag van rondstruinen op en achter de ringdijk en bij Sloterdijk had je genoeg energie opgebruikt om heel de nacht als een blok te slapen. Wat heeft de jeugd nu? Asfalt en beton en als ze dan eens een keer een plek vinden zoals toen de IJpolder of i.d. dan worden ze verjaagd door "natuurfreaks".
Ik zou de jeugd zo graag de mogelijkheid gunnen die wij ook hebben gehad.