Van der Hoopstraat voor 1960 (14)

Staatsliedenbuurt
Hier was ik tussen 8 en 10 jaar oud. Foto: collectie Jan Wiebenga, circa 1950-1952.

Staatsliedenbuurt circa 1952.
Foto’s zoals die toen gemaakt werden op school en in de familie. Stereotiepe vorm foto’s zoals door vele fotografen gemaakt in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw.

Deze foto moet op de St.Gregoriusschool, van Beuningenstraat 141, gemaakt zijn. Achter mij een plaat uit de Nederlandse geschiedenis. Zo te zien van een overzee’s gebiedsdeel van het toen 17e eeuwse Nederlandse imperium? Je moest ook de belangrijkste steden van Nederlands Indië uit je hoofd leren. Persoonlijk vond ik dat niet zo erg, geschiedenis en aardrijkskunde waren mijn favoriete vakken. Eigenlijk waren alle vakken interessant, behalve rekenen.

De foto is gemaakt door de vader van Rob De Vré, een schoolvriend van mij. Zijn vader was beroepsfotograaf en kwam ook op onze school de klasfoto’s maken. Op het stempel achterop de foto staat ook zijn adres: Haarlemmerweg 197, speciaal in reportages en kinderfoto’s. Circa 1954 zijn ze verhuisd naar de Schopenhauerhof in Geuzenveld. Niet veel later is het hele gezin De Vré geëmigreerd naar Amerika. Als ik me goed herinner ben ik nog op hun afscheidsreceptie geweest. Ik heb nog steeds contact met Rob.

Het hele gezin De Vré in de woning Schopenhauerhof, vlak voor hun emigratie naar Amerika. Rob staat achteraan Het hele gezin De Vré in de woning Schopenhauerhof, vlak voor hun emigratie naar Amerika. Rob staat achteraan.<br />Foto: collectie Jan Wiebenga. Foto: collectie Jan Wiebenga.

In die 50-er jaren emigreerden veel Nederlanders naar Canada, Australië en ook Amerika. Men dacht het daar beter te krijgen dan hier in Holland. Velen is dat gelukt maar er zijn er ook velen teruggekeerd. Ja, zelfs mijn eigen ouders speelden met de gedachte uit de Hollandse klei te stappen. Maar zij speelden het slimmer. Zij lieten eerst andere familieleden voorgaan. Deze kwamen echter snel weerom met waarschijnlijk negatieve ervaringen. Daarna werd er bij ons thuis niet meer over emigreren gesproken.

Lees ook de andere verhalen over de Van der Hoopstraat.

Jan Wiebenga

Helemaal goed

Theo, je hebt het op alle punten goed. Met jou is niks mis. Ik wil uit die tijd nog wel eens wat vergeten. Maar daar is op mijn leeftijd ook niks mis mee. Ik ben ook inderdaad familie van 'van Heusden', de melkboer op de hoek van de Van Beuningenstraat. De naam Theo Prijs komt mij niet bekend voor. Zijn wij van dezelfde leeftijd? denk het wel. Mijn school stond wel in de Van Beuningenstraat, maar ook daar komt je naam mij ......?

Voor nu groet van Jan W.

Theo Prijs

Oude bekende?

Goed verhaal Jan, er gingen een aantal bellen rinkelen. Destijds woonachtig in de Van Beuningenstraat. Kan het dat ik jou ken als welp bij de Clemens Willibrordgroep welp of als misdienaar in de "Magdalena"? IK kan mij inderdaad herinneren dat je in de Van der Hoopstraat woonde en dacht ook al lezende, dat je familie was van de van Heusdens, maar verder nog weinig.