Van Beuningenstraat, melkslijterij Baltus

Staatsliedenbuurt

Dit verhaal is ontstaan door enige correspondentie tussen Huub en Ria Baltus en Jan Wiebenga. Huub en Ria stuurden het Geheugen van West twee bijzondere foto’s en wat achtergrondinformatie, die door Jan Wiebenga verwerkt en aangevuld is.

De melkslijterij C.M.Baltus, staande in de deuropening, en zijn vrouw in de winkel, van Beuningenstraat 108, circa 1933 Foto: collectie Huub en Ria Baltus

Huub:

"Een foto die ongeveer in 1933 moet zijn gemaakt van de melkzaak van mijn vader in de van Beuningenstraat 108. Prachtig is de tekst op het raam 'Melk Slijterij' C.M.Baltus. Wat ook opvalt is dat het woord ‘margarine’ op het raam was geschilderd. Volgens de familie zou dit toen een vereiste zijn geweest voor melkslijters die zowel roomboter als margarine verkochten.
Mijn vader was in 1930 gestart met deze melkslijterij. Helaas heb ik geen foto van de zogenaamde 'Lange fiets' die hij gebruikte om de melk uit te venten naar de klanten in de buurt en verder. Er kon aan twee kanten een melkbus op.
Ik herinner me nog dat de eerste jaren na de oorlog op 5 mei bevrijdingsfeest werd gevierd in de straat. Voor de kinderen waren er spelletjes en wedstrijden hardlopen, zaklopen, blokkenrapen, enz. En in onze winkel konden de kinderen gratis karnemelk drinken, want het was warm. Als je de foto nader bestudeerd dan zie je dat toen een ei 8 cent kostte en jam 24 cent."

"In 1948 zijn wij verhuisd van de van Beuningenstraat 108 naar een naastgelegen dubbelpand dat was vrijgekomen op 110-112. Een grote verbetering met een mooiere winkel met een vitrine. Vooruitstrevend was zeker dat er direct achter de winkel een spoellokaal was gemaakt voor het schoonspoelen van de melkbussen. Ook het assortiment werd grondig uitgebreid wat goed te zien is op de foto van mei 1964 met op het ene raam de tekst Melk en Zuivelprodukten en op het andere raam Levensmiddelen. Als toenmalige eigenaar staat de naam van mijn moeder vermeld: K.A.Baltus-Vink. De foto heb ik genomen vooral ook omdat mijn Lambretta scooter er op staat, volgens mij was het de eerste scooter in de straat."

Jan Wiebenga:

"Schuin aan de overkant van de van Beuningenstraat op 127 (hoek Fannius Scholtenstraat) zat de melk en zuivelhandel N.W.van Heusden. Voor mij genaamd ome Nico en tante Mien. Ook zij hadden achter in de winkel een spoelhok voor de melkbussen. En volgens mij ongeveer hetzelfde assortiment artikelen. In dezelfde straat op nummer 9 zat nog zuivelhandel J.E.Smink en A.J.Voskuilen in de 2e Keucheniusstraat 12. En dan heb ik het alleen over de zaken die toen in het katholieke parochieblaadje adverteerden. Er waren veel meer zaken in de Staatsliedenbuurt met gerelateerde handel. Je zou zeggen, ze concureren elkaar dood. Maar dat was niet zo, ieder had een goeie boterham."

Gepubliceerd: 11 augustus 2009

Lees ook de andere verhalen over de Staatsliedenbuurt.

Bekijk meer afbeeldingen

Melk, zuivelproducten en levensmiddelen, K.A.Baltus-Vink, van Beuningenstraat 110-112, mei 1964 Melk, zuivelproducten en levensmiddelen, K.A. Baltus-Vink, van Beuningenstraat 110-112, mei 1964 - - Foto: collectie Huub en Ria Baltus

Advertenties uit het parochieblad van de RK kerk Maria Magdalena 1957-1959 Advertenties uit het parochieblad van de RK kerk Maria Magdalena 1957-1959