Knikkeren, voetbal en blikkie trap in Osdorp

Verteller: Koen Everts
9 Fans

Palmpasen optochten, carnaval en de intocht van Sinterklaas, hij weet het nog allemaal. Maar opgroeien in Osdorp betekende vooral: buiten spelen!

Koen Everts 2006 en toen Koen Everts kan terugkijken op een fijne jeugd in Osdorp

"De tuinder zal ons tijdens de schoolexcursie ongetwijfeld het een en ander verteld hebben over de planten in de kassen, maar wat me bij is gebleven zijn de ritjes in de lorrie. Met z’n allen in zo’n karretje op en neer door de kassen, geweldig, de kermis was er niks bij."

Tuinderij 1

Tuinderij 1

Aan het woord is Koen Everts, een geboren Osdorper, die vol vuur vertelt over zijn jeugd in dit stadsdeel. Of beter gezegd het stuk tussen het Van Zuphenplantsoen, Baden Powell weg, Hoekenesgracht en de Roosje Vosstraat. Hij woonde zelf in de Jan Oudegeeststraat. De uitstapjes werden gemaakt vanuit Paulineke, de kleuterschool van de (sint) Paulusschool.

Het was een dorp, waar iedereen elkaar kende en elke buur een ‘oom’ of ‘tante’ was. Het schoolplein en het park waren vrij toegankelijk en ideale speelplaatsen.

Speelveld

Speelveld

Er was een groot grasveld waar iedereen speelde. Kerstbomen gingen er in de fik, aardappels werden er gepoft en niemand had er last van, er was ruimte genoeg. En er was altijd wel een oom of tante die een oogje in het zijl hield.
De binnentuin was heel geschikt voor blikkie trap omdat de lage beplanting uitstekende verstopplekken bood. De sigarenman die destijds zijn nering had aan de Pieter Calandlaan kende alle kinderen uit de buurt, want als je een paar centen had, ging je daar snoep kopen.

De ooms en tantes vertrokken langzamerhand, vooral naar de nieuwe delen van de stad zoals de MAP en Nieuw Sloten. De contacten met de nieuwe, buitenlandse, buren waren minder vanzelfsprekend. Ze waren minder betrokken bij de kerk en de school. Het buurtje verloor de cohesie.
De stadsvernieuwing laat niet veel ruimte voor veldjes waarop gespeeld kan worden, de binnentuinen zijn omgeven door hekken, de openbare ruimte wordt steeds kleiner. De kassen hebben plaats moeten maken voor de nieuwe woonwijken met veel eengezinswoningen en ook hier zijn de speelplekken dun gezaaid. Voetballende kinderen zijn nu overlastveroorzaker nummer 1. Zandbak en klimrek concurreren met een parkeerplaats; de ruimte is beperkt. Was het vroeger dan toch beter…

tuinderij 2 Start van de schoolexcursie

tuinderij 3 Vol verwachting klopt ons hart

tuinderij 4 Met z'n allen in een wagentje

tuinderij 5 Broodje eten in de kas

Sinterklaas De intocht van Sinterklaas

Osdorp nu Osdorp nu Blikkie trap in de binnentuin

Renata walburg

Osdorp

Hier ook wat jaartjes gewoond met mijn broer rudy en zus helen die er helaas niet meer is en natuurlijk mijn ouders die erook niet meer zijn.

Wij speelde ook altijd onder de tunnel van de grote straat voor de lodijkestraat 1 en de speeltuin en er zat een kleuterschool .

Achteraf was het best een groot huis wij woonde op 1 hoog met beneden ook een klein tuintje .

Ik heb er heel wat afgelopen ook naar osdorpplein en dan in de fontein zwemmen haha dat leek heel wat en het meer verderop waar de verhalen rond gingen over Lochness het monster.

Ik had wel een paar vriendinnetjes op school vond ik het niet zo leuk vreselijke pestkoppen .

Maar ik mis die tijd en heb een keer de lodijkesstraat 1 gezocht maar bestaat niet meer dat is echt zo raar .

En je had ook ergens langs een weg een groot open zwembad voorbij die tuinen ergens.

En de grote straat met de winkels en veel verder zag je al veel nieuwbouw .

Maar bij ons achter een paar straten had je ook een binnenhof met de bakker etc.

Zou de tijd wel terugwillen zo jammer .

Paula Klein Rouweler

Warme herinneringen aan Osdorp

Ook ik heb mijn kinderjaren in Osdorp doorgebracht. Wij woonden van 1963 tot 1972 op de Theo de Grootweg 43, op 4 hoog. Ik heb geweldig leuke en warme herinneringen aan die tijd. Bij Lia Verhaar in de klas gezeten op de Paulineke kleuterschool. Menig keertje kwam "mijn" juf tussen de middag bij ons thuis haar boterhammen eten en ik weet nog dat ze ging trouwen en wij als kleuters naar de receptie mochten. Later naar de Jozefschool tegenover de Paulusschool aan de Koos Vorrinkweg. Ook ik heb heel wat uurtjes buiten gespeeld. Stoepen, op het klimmenrek en in de zandbak bij ons voor de deur, rondjes steppen om de flat. Ook herinner ik me dat we vaak op zondag een ijsje mochten halen uit die geweldige softijsjes automaat bij de slager aan de Pieter Calandlaan. Je gooide er een kwartje in, het koekbakje viel in een houder en daarna werd het gevuld met softijs. Daarna werd het deurtje ontgrendeld en kon je je ijsje pakken. Ook een mooie herinnering aan de levende kuikentjes in de etalage bij de schoenmaker op de Pieter Calandlaan in de weken voor pasen. Ik herinner me ook de sigarenzaak (waar het snoepgoed je altijd toelachte), de Vivo op de hoek en een band-en garenzaakje waarvan ik de naam niet meer weet. Echt een superleuke tijd daar gehad. In 1972 verhuisden we naar Gouda waar ik nu nog steeds woon

Els Koppers

Mooie herinneringen

Wat leuk om deze pagina te ontdekken. In de reacties herken ik Irene van de familie van Veen, wij woonden op 2 hoog “op dezelfde trap” en herinner me hun grote gezin nog goed! Dolf zat bij mij in de klas, er was ook een Marian in het gezin.
Ook zie ik een reactie van Irish Hesp van wie er een versje in mijn poëzie album staat, een oud klasgenootje dus van de Paulusschool.

Een geweldige jeugd gehad in Osdorp, eindeloos veel buiten gespeeld en geschaatst en gezwommen in/op de gracht. In 1971 is ons gezin verhuisd.

groeten Els Pennewaard-Koppers

Rob van Schaik

Mooie plaatjes

Mijn overleden schoonvader was ook tuinder op sloten , helaas geen foto's van , fijne herinneringen.

Zelf woonde ik ook in Osdorp , Blomwijckerpad 13

Groet

Rob van Schaik

Karin Harkema-Pessel

Paulineke en st Paulusschool

Ik heb vanaf mijn eerste jaar tot ik ging samen wonen in 1980 op de Wolbrantskerkweg gewoond.

Ook ik heb op de Paulineke en St Paulusschool gezeten. De kleuter jaren bij Lia Verhaar. Wat was dat een geweldige tijd. Idd blikje trap en verstoppertje. Wij woonde boven de poort en in de zomer als het warm was stond mijn moeder op het balkon met de tuin slang om ons af te koelen. Of er hing een schommel. Nu herken je het jiet meer terug helaas. Woon nu zelf weer sinds 2004 in Osdorp maar vanaf 2020 gaan we vertrekken en emigreren om te genieten van ons pre pensioen.

Van mijn jeugd bewaar ik mooie herinneringen.

veen

Heb de Paulineke op schoolbank.nl laten vermelden met Hertingenstraat... (Lodijkestraat is niet meer, Lia). Hoop dat ik nu niet iedereen van schoolbank over me heen krijg, hihi, Jan van Zijp schreef ook artikel Paulineke kleuterschool, en nu staat deze kleuterschool hoop ik apart goed op schoolbank (vermelding niet meer aan Hoekenes.....)

irene

Re: Paulineke aan de Baden Powellweg/Lodijkestraat

Lia Verhaar:
"Geweldige jaren, voor mij als kleuterleidster aan de Paulineke Kleuterschool. Van 1962 t/m 1968 .-.... name op de Wolbrantskerkweg weet ik nog precies wie er woonden . De flats zijn al even geleden gesloopt ............."

HIER EEN NAZAAT, wij een gezin met 8 kids, woonden op de Wolbrantskerkweg 120. IK LEES JOUW STUKJE EN WORDT HELEMAAL BLIJ!!! Ik heet Irene, en ben blij dat ik eindelijk!!! door foto's ook weer weet dat ik op deze kleuterschool zat door Lia's beschrijving: zo leuk!!!! ben al 53 nu maar zat tot 1968 op deze kleuterschool aan de BP/Lodijkestraat, maar kon NERGENS elders op internet deze info vinden, wel over Paulineke/Jozefieneke, twijfelde ontzettend maar nu ik Lia's stukje lees en foto's herken.......:-) leuk!!!! Jammer dat ik Paulineke met ander adres op schoolbank vind, ik zat op deze die LIA V. beschrijft...weet niet hoe dat zit met paulineke Jozefieneke...., volgens mij was die laatste aan de overkant!van het water/ hoekenes? o.i.d... Wij woonden, fam. van Veen, met zijn 10-en(!) op de Wolbrants-kerkweg, mijn moeder tot de flats platgingen (en die torens erna kwamen ), na Paulineke ging ik naar de Sint Paulusschool op de Koos Vorrinkweg, die nu ook al gesloten is, helaas! Zo verandert er zo veel in Osdorp, maar het blijven bijzondere plekjes!!
groetjes en dank voor je stukje!
irene

Lia Verhaar

Paulineke aan de Baden Powellweg/Lodijkestraat

Geweldige jaren, voor mij als kleuterleidster aan de Paulineke Kleuterschool. Van 1962 t/m 1968 .
Omdat onze zoon een dezer dagen een reünie bezocht van zijn kleuter/ basisschool , zit ik zelf ineens finaal terug in mijn tijd als juf. Ik woonde niet in Osdorp, maar als nu het woord Osdorp ergens opduikt (helaas nogal eens in negatieve zin) overvallen mij gevoelens van warmte en geluk.
Bij mijn weten waren de gezinnen in groten getale blij met hun nieuwe woonplek. En dat straalde af op ons als leidsters.
Velen kwamen uit de binnenstad , hadden ingewoond enz. Er was veel ruimte, brede stoepen en groene stroken om zorgeloos te kunnen spelen. Van diverse trappenhuizen met name op de Wolbrantskerkweg weet ik nog precies wie er woonden . De flats zijn al even geleden gesloopt en aldus valt niet meer te onderzoeken of er misschien nog ergens nakomelingen op die trappen zijn te vinden. De trap, bij ons op de trap , zo werd gesproken over het wonen.
Voordat ik verder ga, eerst maar eens kijken of ik dit stukje hier kwijt kan.

Marja

Re: Veel ruimte, veel kinderen

Veel ruimte, veel kinderen:
Leuk te lezen over Osdorp. Ons gezin kwam in 1960 naar de Jan Oudegeeststraat 10. Ik was toen 5 jaar. We hebben er vijf jaar gewoond en hebben dus het eerste begin meegemaakt. Ik heb vijf broers en twee zussen. Een groot katholiek gezin. Net als de buren woonden veel grote gezinnen op een hoog, met op de begane grond de slaapkamers, achter de boxen . We klopten op de muren en seinden zo met buurmeisjes/vriendinnetjes. Het was gehorig. Inderdaad aardappels poffen (die raapte je op van straat als de groenteman/aardappelboer geweest was). Mijn broers smeedden ijzeren dolken! Ik verzamelde bosjes klein hoefblad en probeerde die te verkopen, zodat ik snoep kon kopen. Wij kregen geen zakgeld. Ik herinner me ook 'stoeprandje'.
Ik heb een leuke foto gekregen van Pierik Barlag. Deze zou gemaakt zijn door meneer Oudt. Deze grote familie woonde twee huizen verderop. Bijzonder om foto's van de St. Paulusschool te vinden.

Wat leuk, wij woonden op 43, 1 hoog, groot gezin. Met aan de overkant de school, het grote veld ertussen eraan de achterkant de speeltuin met zandbak. De gemeenschappelijke tuin waarin je echt niet mocht komen. Het eigen tuintje waarin je ook als kind niet mocht komen, wel op het balkon maar als kind was dat niet weg. We hadden genoeg te doen. Op de rolschaatsen achter de melkboer, de schilleboer die kwam en het schaatsen op de ringvaart wat toen elk jaar kon. Een heerlijke kindertijd heb ik er gehad.

greet schalekamp

paulinke

ik heb met mijn gezin van 1973 tot 1983 10jaar in de bart poesiat gewoont
mijn kinderen zijn er op gegroeit nou word mijn jongste dit jaar 40 jaar
nou wil ik een fotoalbum maken van haar leven maar ik kan maar niet aan foto's
komen van paulineke wie heefd er foto's zij heet anoushka vinkers zij zat van
1975 tot1980 op paulinke mijn andere twee kinderen zaten op de paulus en daar zijn wel foto's van
mevr greet schalekamp
schale006@kpnmail.nl

wilma pare

memories

hallo meneer vol met tranen heb ik alles gelezen ik zelf kwam in 1963 in de jan oudegeest straat wonen.ik herinner inderdaad blikje trap op het school plein slag bal in de binnentuin gingen spelen stoep rand en een hut bouwen om popcorn te verkopen mijn straat is er niet meer maar bedankt voor deze stukjes

Farah

Koen everts

Hey Koen ,ik ben het Farah!! Ken je me nog??? Ik zat bij je in de klas en op school op de paulineke kleuterschool en op de Sint paulusschool. Ik woonde in de ferdinandspitsstraat 27-3 Hoog. Ik keek op schoolbank.nl en kon geen enkele schoolfoto met mezelf erop vinden maar wel een paar met jou,heb jij nog klassefotos waar ik ook op sta? Laat het me ff weten aub. me email is; aquaterraamsterdam@live.nl

Irish Hesp

Veel ruimte, veel kinderen

André Burgers

Wat een herinneringen!!

Ik ben zelf van 1956 en ben als peuter naar Osdorp verhuist. We woonden op het Johann Ammanhof 10-3 met een enorm binnehof achter en een nog groter "wild" veld met "de dijk" vóór.

Als kleuter ben ik óók naar de kleuterschool van de foto geweest. Ben nog van de generatie die zaterdag ochtend nog naar school moest.
Daarna naar de Paulusschool(we waren nu eenmaal katholiek).

Fikkie stoken, voetballen, belletje trekken bij de "verzuurde" oudere bewoners; úúren in de klimrekken op het Braillehof.

Rond 1978 ben ik gaan studeren in Wageningen en mijn ouders verhuisden naar A'dam Zuid-oost.
Woon nu al 20 jaar nabij Sevilla in Spanje, maar toen ik die fotoos zag was ik eventjes weer "thuis".

Zou leuk zijn als er nog meer fotoos kwamen op de site.

de oude doos

Echt leuk om weer te zien,zeker het grasveltje waar later de school op afgefikt is.
Ik woode in de lodykestraat,maar dat is ook niet meer,wel jammer.

Mirjam Melanie

Domela nieuwenhuisstr osdorp

Ik woonde van 1978 tot aan 1990 in de Domela nieuwenhuisstraat. Heb er lief en leed gehad. Kerstbomen verbranding weet ik nog. En mijn vader rookte altijd vis in een ronde ton op het grasveld/park naast ons huis. In de binnentuin speelde we altijd oorlogje,stoepen,knikkeren,blikkietrap,eilandje veroveren en konden we ons goed verstoppen tussen alle bosjes en tot ergens toe van bewooner bordjetik. Ook kwamen de kids geregeld thuis met babypoesjes die verzorging nodig hadden. Ik nam er zelf ook steeds mee naar huis. Ook in de bosjes naast het gebouw vond ik altijd vroegere centen in de aarde. Voelde spijtig toen ik hoorde dat alles afgebroken zou worden. Denk nog met een warm hart aan terug!
op speeltuin van de van tienhovenschool kwam altijd de hond van de bakker een witte american pitbull. Was mijn beste vriend en van anderen misschien ook wel! Wil mn speelvriendjes nog wel eens terug zien uit die tijd.

Memories

13 Feb 2008, 12:42
Beste Koen,Ik kom uit een wat later tijdperk, maar
na 17 jaar in amsterdam-osdorp (Bart poesiat
straat 32 I) gewoont te hebben kan ik naar mijn
idee praten over historie. En lach en een traan.
Dacht dat ik alleen was in de behoefte om de
historie levend te houden. Maar helaas is mijn
Osdorp is er niet meer, teveel veranderd. Klaas
katerstraat is ronduit lelijk geworden.Gr,J.
Lubbersen

Voor de compleetheid woonde ik van 1984 t/m 2001 in Osdorp.

Memories

Beste Koen,

Ik kom uit een wat later tijdperk, maar na 17 jaar in amsterdam-osdorp (Bart poesiat straat 32 I) gewoont te hebben kan ik naar mijn idee praten over historie. En lach en een traan. Dacht dat ik alleen was in de behoefte om de historie levend te houden. Maar helaas is mijn Osdorp is er niet meer, teveel veranderd. Klaas katerstraat is ronduit lelijk geworden.

Gr,
J. Lubbersen