Rodeo en theater op het Eckeharthof

Verteller: Anita Florijn

Zomer of winter, op het Eckeharthof was altijd wel wat te doen.

Copy: naam van de afbeelding wie, wat, wanneer, waar Sneeuwpret in ons Eckeharthof (winter 1957/1958)

Naar aanleiding van de verhalenwedstrijd is bij mevrouw Anita Florijn een fotoalbum op tafel gekomen en elke foto roept een herinnering op. "Anita van het hoekje " woonde op de Bierens de Haanstraat, maar het hof was haar speelplaats. Het Eckeharthof is meerdere malen gefotografeerd. In de winter als er sneeuw lag en de kinderen elkaar op een slee, of gewoon op hun hurken, voorttrokken. En het sneeuwfort, een strategische positie in de sneeuwballen gevechten.
In de zomer werd het grasveld van het hof gebruikt voor “theatervoorstellingen" of om te “kamperen"in tenten van tafelkleden en wasknijpers.
Het was ook in de zomer dat mevrouw Florijn als kind ging vissen in de sloot achter het hof. Rustig aan de waterkant kijkend naar de dobber. Totdat er opeens in een oorverdovend lawaai een man op een grasmaaier op haar af kwam. In de overtuiging dat ze niet gezien werd haalde Anita in een noodvaart de hengel in waardoor het haakje in haar rok belandde. Hollend en in paniek rende ze naar huis waar haar moeder haar opving. Toen ze samen gingen kijken naar de enge man, bleek dat deze net zo geschrokken was van het plotselinge wegstuiven van het vissertje.
Ook de wildwest scène die ontstond toen er een losgebroken paard over het hof galoppeerde kan mevrouw Florijn zich nog goed herinneren. De dappere kleine cowboys en cowgirls die het niet lukten het paard in te sluiten, stoven het eerste beste huis binnen als het woeste paard zich in hun richting draaide.
Nu doet ze het wat rustiger aan en kijkt mevrouw Florijn vanaf de negende etage van haar woning aan de Sloterplas over een veranderde wereld. De beelden zijn vastgelegd in het album en de verhalen zitten in haar hoofd. De verhalenwedstrijd was een goede aanleiding de herinneringen te delen. Wie volgt?

Winter in het Eckeharthof 1957-1958 all on board!! Foto: collectie Anita Florijn

eckharthof kamperen op het Eckharthof

van Vroenhoven-Hondeman

Re: Jan ten Cate

Ineke Hondeman:
Jan,
Wat ontzettend leuk dat ik je reactie (al is dat al bijna een jaargeleden) zie. Sterk, ik vroeg me af hoe het met jullie ging.
Ben je nooit vergeten.
Natuurlijk weet ik dat jij vaak met Joop speelde. Ik ben toe ik 2 was zelfs een de ladder opgekolommen van jullie huis in aanbouw.

Hoi Jan. Mijn vader is 6 oktober jl. gestorven. Volledig goed van geest. 5 Minuten na zijn damwedstrijd.

WM van Vroenhoven-Hondeman

Re: Re: re.Rodeo en theater op het eckeharthof

jbeunk:
tiny ter schure:Tiny ter schureWij hebben ook op het Eckehaerthof gewoond op de hoek we hadden een melk winkel .De Fam Hondeman woonden naast ons en de Fam. ten Cate tegen over ons. We hebben nog steeds contact met de Fa. Epskamp.
Ik kan de melkwinkel zeker herinneren heb er een tijd Joop de melkboer geholpen het was een hele leuke tijd, Joop had een eigen wijk en hij eindigde altijd bij Cafe Hesterman, hij lustte er wel een. In de vakantie namen we ook vaak een andere wijk erbij eerst nog met de houten kar wat erg zwaar was daarna met een motor kar.

Hoi onze papa is 6 oktober jl. overleden. 93 jaar oud. Na het dammen op het Zaandammerplein. Om 22:15 uur.

Ien (ineke)

Re: Re: Rodeo en theater op het Eckeharthof

John Beunk:
Op deze foto sta ik zelf ook nog op,ons huis zie je er recht achter.
Dat waren nog eens winters veel sneeuw(pret) en schaatsplezier.
Het hof ondergespoten en als schaatsbaan vol met kinderen uit de buurt ze hadden zelfs verlichting gemaakt zodat we er zolang mogelijk van konden genieten.
Sneeuwburchten maken en dan ware sneeuwgevechten.
Kan me nog wel herinneren dat het had geijzeld en we zo vanuit ons huis met schaatsen aan naar school konden schaatsen.

Hi allemaal, ja het is zover, mijn vader op 93 jarige leeftijd, 6 oktober jl. om 22.15 uur overleden op het Zaandammerplein tijdens het dammen. Een unieke dappere en onvergetelijke man. Verder stilte.

jbeunk

Re: re.Rodeo en theater op het eckeharthof

tiny ter schure:
Tiny ter schure

Jan Baas - automobiel bedrijf Baas & Zn

jan baas

graag wil ik een steentje bijdragen aan de herinneringen van deze site
Ik ben nu 84 jaar, maar heb mogen beleven het begin van Osdorp, Slotermeer en al die nieuwe wijken. Ik werkte bij het internationaal transportbderijf D.P.de Rond,en voor de firma Bos en Kalis voerde wij de werkzaamheden uit.
Eerst werden de tuinderswoningen en boerderijen ontruimd, verhuizingen voerde wij ook uit, daarna het opspuiten van zand, maar ook het uitbaggeren van het Slotermeer. Wij hebben veel zandstraalbuizen vervoerd, maar ook veel dragline's, tenslotte ook veel bouwmaterialen, zoals ook de Straatstenen, die in hoofdzaak werden aangevoerd door de firma Haukes te Kekerdom.
In het haar 1958 werd ons bedrijf verkocht en kon ik het niet vinden met de nieuwe eigenaar, en kwam in dienst bij de ANWB als wegenwacht, dat heb ik 5 jaar gedaan, daarna ben ik een zelfstandig garagebedrijf begonnen op de sloterkade 170, naast de smederij van der Linden, dat heb ik 30 jaar met veel plezier gedaan, tot 1992 toen heb ik de zaak verkocht en ben goed bedrogen
mede schuldig door de nieuwe huiseigenaar, nu woon ik in Heiloo samen met mijn vrouw die 81 jaar is.
Van hier uit een groet aan alle bekenden en voormalige klanten
Jan Baas jabimsn@live.nl

tiny ter schure

re.Rodeo en theater op het eckeharthof

Tiny ter schure

Ineke Hondeman

Jan ten Cate

Jan,

ton

naam van de straat

de naam van die straat is rudolf agricolastraat

null

Carla Honselaar -Hondeman

Carla ik kwam heel toevallig op deze site terecht, ik ben Jan ten Cate van de Thomas a Kempisstraat 33 mijn ouders speelden vrijwel iedere week kaart met jouw ouders.
Allebei m'n ouders zijn overleden, m'n moeder in 2004.
Ik woon nadat we uit Amsterdam vertrokken zijn al weer vanaf '79 in Roosendaal.
Heb heel vaak gespeeld in die tijd met je Broer Joop (Jopie)
Heb op de Roellschool gezeten, en kan me ook nog wel herinneren dat we sneeuwballen gooide op het eckhardthof, tegen de indonesische jongens uit de straat achter het hof (naam weet ik niet meer)

Jan ten Cate 16 november 2008

Carla Honselaar - Hondeman

Familie Hondeman

Ons gezin bestond uit 5 kinderen. Er werd veel buiten gespeeld. Elastieken, knikkeren, pinkel houtje, trefbal op het grasveld, hinkelen en die hinkelbaan werd op de hoek bij van Leeuwen gekrijt. Bordje tik vond mevrouw van Leeuwen minder leuk. Ieder uit ons gezin had zijn eigen vrienden want er woonden allemaal gezinnen met kinderen. Weer of geen weer ik speelde altijd buiten.

Familie Hondeman

Ja wat geweldig al die goede herinneringen aan het Eckeharthof. Mijn ouders hebben er gewoond tot 2006 en het afscheid was moeilijk. Een halve eeuw hebben ze daar met veel plezier gewoond. Voor een kind was het er erg veilig en heerlijk veel kinderen. Saskia van Ooijen, Joke Odinot Rina Schoen, Petra en Monique Epskamp en de jongens Jonker. Hoorn hier woon ik al jaren maar mijn jeugd ligt hier.

Re: Rodeo en theater op het Eckeharthof