Van Nieuw-West terug naar Nieuw-West

Verteller: Paulus de Wilt
Auteur: Marian Boer

De cirkel is rond

Paulus de Wilt (links) vertelt aan de cursisten Foto: Shirley Brandeis, 2 december 2010

Als een van de deelnemers aan de schrijfcursus in het Van Eesterenmuseum ben ik bij een interview met stadsdeelwethouder Paulus de Wilt van GroenLinks. Hij is portefeuillehouder kunst en cultuur, stedelijke vernieuwing en de Sloterplas. Voor ons als cursisten is het een kennismaken met het stellen van vragen en het uitwerken ervan. Na een korte introductie door Shirley Brandeis, de cursusleider, neemt de heer de Wilt het woord.

Hij vertelt over zijn jeugd in Slotermeer, de plekken waar hij woont en over zijn opa die toen een grote rol in zijn leven speelde en ook in Nieuw-West woonde. Opa leert hem kijken naar de natuur. Een belangrijk onderwerp in zijn leven is de spoordijk, toen nog een braakliggende heuvel. Deze loopt als een rode draad door zijn leven. De dijk met zijn vele groen, die jarenlang als speelobject diende voor de jeugd en nu eindelijk zijn bestemming heeft gekregen.

Na enkele jaren buiten Amsterdam gewoond te hebben, komt hij weer terug en begint zijn studie Biologie aan de UvA. Altijd geïnteresseerd in de politiek blijft hij vechten voor milieu en natuur, ook op landelijk niveau. Eerst bij de PSP, later en nu bij GroenLinks. Diverse functies hebben geleid tot zijn benoeming tot stadsdeelwethouder.

In Nieuw-West gebeurt het volgens hem. Sterke punten zijn het vele groen en de emancipatie van de bevolking. De Sloterplas is een sterk punt van dit stadsdeel. Veel recreatie- mogelijkheden, hoewel er wat meer kleine horecagelegenheden gerealiseerd zouden kunnen worden. Een minder sterk punt is het gebrek aan stedelijkheid, weinig of geen cultuur. Het is hierdoor een saaie buurt geworden.
Het liefst zou hij een muziekpodium opzetten. Muziek is internationaal en verbroedert en houdt de jeugd van de straat.
Nog een kort stilstaan bij de bezuinigingen in de buurt. Deze staan nog niet vast, maar er zullen wel impopulaire maatregelen genomen moeten worden. Zal het groen en de cultuur gespaard worden?

Zijn jeugd bij de spoordijk. Nu woont en werkt hij tegenover deze spoordijk.
De cirkel is rond.

Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursus november-december 2010.

Bekijk meer afbeeldingen

Paulus de Wilt tijdens het groepsinterview in het Van Eesterenmuseum Foto: Shirley Brandeis, 2 december 2010