Deco Home Brandeis 1975 - nu

Een winkel waar je je thuis voelt terwijl je voor thuis uitzoekt

Slotermeer

Het (compacte) verhaal van hoe een klein winkeltje met verf en behang uitgroeide tot een grotere zaak met alles voor het huis en hoe dat dan toch een buurtwinkel bleef.

Deco Home juni 2010

Deco Home juni 2010 Door: Shirley Brandeis

Deco Home Brandeis (anno 1975)

Slotermeer – Of ze met hun bijna vijfendertig jaar de oudste winkel aan de Burgemeester de Vlugtlaan hebben? Dat zou heel goed kunnen. Hoe dan ook is Deco Home Brandeis in drieënhalve decennia uitgegroeid van een verf- en behangwinkeltje tot een 'alles onder één dak'- zaak voor het hele interieur.

Zesentwintig en achtentwintig jaar jong waren ze, toen ze eind 1975 de grote stap zetten. Een eigen winkel was de droom. In verf en behang, zijn achtergrond. Nu kijken Sandra en Richard Brandeis (24 uur per dag samen en toch nog gelukkig getrouwd) achterom en verbazen zich hoe snel het is gegaan. Van het winkeltje op nummer 15, met in het begin ook nog schildersmaterialen en glas, tot de dubbele zaak een pand even verderop met een nog uitgebreider assortiment aan verf, behang (met ruim 900 boeken een van de grootste collecties van Nederland), raamdecoratie en vloerbedekking. Van een winkel met z'n tweeën tot een leuke club medewerkers: Jannie, Maarten, Ravish en Wendy. Voor elk type klant staat wel een bijpassende (oudere of jonge) medewerker klaar.

Visitekaartje

Deco Home Brandeis gaat met de tijd mee. De eerste stappen voor een website werden al in 1995 gezet, nog voor de gemiddelde Nederlander wist wat internet was. Inmiddels vinden veel klanten - ook van verder weg - de winkel via dit medium. Bestellen kan al via de site, een webshop is in oprichting. “Maar leuker is natuurlijk als we de klanten in de winkel kunnen ontvangen. Met koffie, thee, wat lekkers en gratis parkeren voor de deur. De site is natuurlijk wel een mooi visitekaartje. Wie hier nog niet binnen is geweest, krijgt een goede indruk. Je kunt zelfs een tour door de winkel maken en de omgeving bekijken met Streetview. Ook handig is de link naar het kinderbehang. Hier staan alle tachtig kinderbehangboeken omschreven en zijn ze grotendeels in te zien.” Trots staat op de website ook de deelname aan de wedstrijd Ondernemer van het Jaar in Nieuw-West in 2008 (waarbij Deco Home Brandeis net niet de eerste prijs behaalde) en de vele positieve reacties van klanten en in de media.

Keukenhof

Beursbezoek – van de Interio in Gent tot de Maison Objet in Parijs – houdt de medewerkers up to date op het gebied van woontrends, al worden klanten niet in een stramien van wat 'in' is geduwd. “We luisteren goed naar wat mensen willen. Wat hun smaak en stijl is.” En trends komen en gaan. En komen weer. “Je zou bijna kunnen zeggen dat het cirkeltje rond is qua woonmode. De fotowanden uit de jaren zeventig, die in de jaren negentig werden verguisd als je ermee aan kwam zetten, zijn sinds begin deze eeuw weer hartstikke in. En gemoderniseerd. De collectie bestaat uit zo veel meer nu dan de bekende keukenhof- en bergwandtafereeltjes.” Ook voiles zijn met de tijd meegegaan en wie bij het woord 'behang' nog denkt aan het klassieke bloemetje bij oma aan de muur, zal verbaasd de collectie van vandaag de dag aanschouwen. “Als je het echt eer aan wilt doen, kun je het beter wandbekleding noemen. Dat dekt de lading meer: je bekleedt je wand. Dat klinkt ook veel liever.”

Hapje verf

Naast 'Alles onder één dak' wordt ook 'Je thuis voelen in een winkel waar je een thuis uitzoekt' als slogan vaak gebezigd. Twee duidelijke aspecten van de Deco Home-klantenformule in Slotermeer zijn: flink in de watten leggen en een beetje in de maling nemen. En dus is er altijd wat te drinken, vaak ook wat (mee) te eten, vieren klanten de verjaardagen van de medewerkers ook mee, doet Richard al bijna vijfendertig jaar de truc met het hapje verf (en trapt iedereen onder de acht jaar er nog steeds in), is er een kinderhoekje met Duploblokken, strips en kleurtjes, worden er af en toe wedstrijden voor de klanten gehouden, zoals SchilderjeRoerhoutje, zijn er de Deco-huisdieren (Paint de zielige eend en de iedereen napapegaaiende papegaai) en staan er altijd bakken snoepgoed op de toonbank. Voor wie het netjes vraagt (of als ze het bij Deco net niet zien) om lekker van te snoepen.