'Snoepwinkel voor de geest'

Johan Huizingalaan 185: Boekhandel Meck & Holt

Vanaf het prille begin is er in Slotervaart een boekwinkel. Op Johan Huizingalaan 185 had Jan Haverman decennia lang één van zijn filialen, heette de zaak enige tijd Ombrosius en is het sinds ruim tien jaar Meck & Holt die op dit adres zit.

Boekhandel Meck & Holt Het interieur van buurtboekenwinkel Meck & Holt te Slotervaart

Boekhandel Meck & Holt Het interieur van buurtboekenwinkel Meck & Holt te Slotervaart Door: Carolus van Doornen

Het assortiment is verrassend groot: naast literatuur – beslist een belangrijk deel – zijn er bijvoorbeeld ook kookboeken en detectives, nostalgische plaatjesboeken en chicklit, esoterie en scheurkalenders; alles is overzichtelijk langs de wanden geordend en in het midden van de winkel liggen de meest recente uitgaven ruim uitgestald.

Ontegenzeggelijk een buurtwinkel, waar men ook terecht kan voor tijdschriften, kantoorartikelen, stadsplattegronden en snoep en sigaretten. En voor een praatje. Mede-eigenaresse Joke Verwoert kent veel van haar trouwe klanten. “Sommige oude mensen willen even hun verhaal kwijt en vertellen bijvoorbeeld over een ziekenhuisopname. Hier kunnen ze dat, bij Albert Heijn niet”. “Als het niet druk is kan dat. Maar een kopje koffie erbij, nee, het moet wel binnen de perken blijven”. Er zijn ook veel oudere buurtgenoten die al vele decennia in de wijk wonen. Maar deze vormen langzamerhand een minderheid en wordt met de jaren niet groter.

De grote groep allochtone buurtbewoners weet Meck & Holt minder goed te vinden. “Buitenlandse Nederlanders kennen geen leescultuur. Ze lijken minder waarde te hechten aan het bezit van een boek, waar de bibliotheek, zonder deze een concurrent te noemen, in zekere zin mee te maken heeft”. Joke Verwoert formuleert het treffend: “Het gevoel: ‘een boekwinkel is een snoepwinkel’, de boekwinkel als snoepwinkel voor de geest, dat leeft minder”. De omzet is al met al niet meer wat het geweest is en ook niet wat die zou moeten zijn. Wel heeft de zaak nog goede klandizie dankzij de grote ziekenhuizen verderop, het Slotervaart Ziekenhuis, de Bloedbank en het Anthony van Leeuwenhoek Ziekenhuis. “Het personeel koopt van alles, ook veel boekenbonnen om te cadeau te geven”. Als de vestiging van Meck & Holt zou verdwijnen is er op loopafstand in Slotervaart geen boekwinkel meer te vinden. Dan zou er naar Osdorp, Nieuw Sloten of de Overtoom uitgeweken moeten worden. Jammer voor de buurt? “Ach, als je niet koopt zal het ook geen verlies zijn”, verzucht Joke Verwoert.

Dat een buurtboekenwinkel als Meck & Holt bestaat is zeker geen vanzelfsprekendheid en het kan enkel uit dankzij de grotere gelijknamige boekwinkel aan Tussen Meer 48. Minstens zo ernstig is dat de zaak al drie keer het slachtoffer is geweest van een gewapende overval. Aan een koord om haar hals draagt ze een apparaatje met drukknop, een zogenaamd ‘persoonlijk alarm’. Camera’s maken een directe verbinding met de politie mogelijk. De laatste tijd is het gelukkig rustiger.

Desondanks houdt Joke Verwoert “van de persoonlijke band die je met je klant hebt en dat je het verhaal achter de mensen ook kent. Een heel enkele keer mogen de sigaretten de volgende dag betaald worden. Bij AH kan dat niet, hier gebeurt het weleens, overigens zonder het te promoten.” En in welke winkel worden tijdschriften nog op een stapeltje vastgehouden? “Voor een vrouw die de deur niet meer uitkomt. We leggen het blad Vorsten apart en eens per maand gaat het hele zwikkie dan naar haar toe”. Ze zegt het nog een keer: “in een andere winkel kan dat niet”. En ze benadrukt hoe belangrijk het is, “dat je als volwaardige boekwinkel-uit-de-buurt juist meer en betere boeken kan blijven aanbieden in de wijk”.