Walstaal

Het heeft even geduurd voordat ik in de gaten had dat er twee zussen zijn; ze zijn nooit tegelijk in de winkel en lijken zo veel op elkaar dat je ze makkelijk door elkaar haalt. Sandra en Moira zetten het bedrijf voort van hun vader, Niek Walst, die weer zijn vader heeft opgevolgd. Walstaal is een ijzerwinkel.

Walstaal

Walstaal

Vanaf 2003 woon ik in Oud-West, een leuke buurt met veel winkels in allerlei maten en soorten. Walstaal is een van de buurtwinkels waar ik dankbaar gebruik van maak. Het is prettig als je niet voor elke spijker of snoer naar zo’n grote hobbyzaak hoeft te fietsen aan de rand van de stad op een naargeestig bedrijfsterrein en waar ze niet uitblinken in persoonlijke service.

De winkel is sinds 1938 gevestigd in de Jan Pieter Heijestraat, eerst op nummer 118 en sinds 2001 op 97 en 99. Voor de oorlog was het een levendige straat met mooie winkels en druk verkeer. De buurt heeft veel ups en downs gekend en een groot verloop van bewoners en winkeliers. Walstaal is een van de oudste nog bestaande zaken in de straat, andere zaken zijn verdwenen maar gelukkig zijn er nieuwe voor in de plaats gekomen.

De ijzerwinkel heeft het kunnen bolwerken omdat de eigenaren met hun tijd zijn meegegaan. Vroeger woonde Walst senior met zijn vrouw en negen kinderen boven de winkel op 118. Nu wonen de personeelsleden in West Friesland en Almere, maar het zijn natuurlijk allemaal echte Amsterdammers, ook Francesco afkomstig uit Italie. Hij en collega Roland zijn altijd in voor een grapje en een prettig gesprek. Ik vind het fijn om hen advies te vragen: deze of die verf, zo’n tangetje of toch die andere en natuurlijk kun je er touw en blok huren en je schaatsen laten slijpen.