Jongerencentrum Buddha in Geuzenveld

Verteller: Pieter Plenter
Geuzenveld

Uit de archieven van Pieter Plenter (lees: oude blikken trommel) dook een krantenartikel op uit 1973 of 1974.

Krantenartikel over de opening van jongercentrum Buddha in Geuzenveld door wethouder Rudy van der Velden.

Pieter schrijft: "Het artikel gaat over de opening van (het nieuwe) Buddha aan de Ruys de Berenbrouckstraat 20. Dit is bij zijn weten enige niet aan een kerk verbonden grote jongerencentrum dat Geuzenveld ooit rijk was, in ieder geval in de jaren 70 en 80.
Er zit wel een verhaal aan vast. Het eerste "jongerencentrum" genaamdBuddha, is ontstaan begin jaren 70, als min of meer Illegaal honk in de Diderotstraat in twee verbouwde garageboxen. Het werd gerund of eigenlijk bewoond door een aantal 'illegalen' uit Engeland; namen die me te binnen schieten zijn: Rocky, ML en AB. (Wel op zijn Engels uitspreken graag.)
Over het ontstaan en het beleid (als dat er al was) kan ik verder weinig vertellen, ik kwam er pas later terecht in het "bestuur" als barman. Wel is het zo dat bij mijn weten er eigenlijk maar wat aan werd gerotzooid, maar wel gecontroleerd. Er werd bier verkocht (uit kratten natuurlijk) en de gewone witte wijnen, sherry's en vooral de (Mattheus) Rosé die erg in trek was. En verder de gewone frisdranken. Daarvan was de heerlijke B3-tomatensap de topper. Er was zelfs een contract met de VDH geloof ik.
Het toilet, ja inderdaad er was er maar eentje voor beide geslachten, moet ik even apart vermelden, dat was een genot om te lezen, de commentaren en dichtsels, tekeningen en andere uitingen van plezier of frustratie die op de muren waren geschreven, zou een waardige attractie voor bussen Japanners en andere toeristen geweest zijn geweldig, ik hoop dat de sloper er een aardige zakcentje aan verdiend heeft.
Er kwamen mensen van allerlei slag, maar toch altijd wel de wat ruigere types van beiderlei kunne, veel motorrijders en verlate hippies en er werd - uiteraard zou ik bijna willen zeggen - regelmatig aan een joint gezogen onder het genot van muziek die keihard door de boxen klonk en altijd nogal heavy rock/blues/rock&roll was, en het kijken naar een wit/grijs doek waarop regelmatig films werden vertoond, die ook wel eens de grens van de toen geldende normen (ja, porno dus) ver overschreden. Ik herinner me de ongekuiste tekenfilm over sneeuwwitje en de zeven dwergen, ik zal u de grappige en zeer schokkende details besparen. Ook zal er best wat aan hard-drugs gedaan zijn, het is mij nooit opgevallen, maar nu was ik wel erg goed in de andere kant opkijken, dat moet ik wel zeggen.
Toch was het er altijd oergezellig en er gebeurde niet echt veel rottigheid. Er was zelfs een samenwerkingsverband tussen Buddha en jongerencentrum KWAK in Osdorp voor wat betreft het organiseren van dingen.
Ik kan er nog wel wat meer over vertellen, maar dat laat ik liever aan mensen over die er zich wat meer van kunnen herinneren. (Redactie: reageren mensen!)
Na verloop van tijd, twee jaar of zo, moesten er zich ineens professionelere mensen mee gaan bemoeien (agogen en wethouders). De boel werd drastisch verbouwd en er een soort van begeleid jongerencentrum van gemaakt, waar toen ook heel andere (lees: Soul) muziek werd gedraaid. Ik was toentertijd min of meer verbonden aan Buddha via het wijkcentrum op het Lambertus Zijlplein en als zodanig ben ik ook te zien op de foto (achter de bar midden) van de opening van het officieel gemaakte jongerencentrum BUDDHA. Ik moet zeggen dat er toen al niet veel meer aan was en toen ik als beleidsmedewerker werd gebruikt om op de drukkere dagen als uitsmijter samen met Joost Mulder op te treden en als ook onbezoldigd barman, hield ik het al snel voor gezien. Wij moesten in plaats van de dik betaalde 'heren' en 'dame' agogen, die de boel met praten niet meer konden oplossen, de gemoederen tot bedaren brengen. Ik ben er na 1975 ook nooit meer geweest en ik weet er dan ook niet veel meer over te vertellen. Wel heb ik begrepen dat dit een dikke verliespost is gebleken, wat me geenszins verwonderd. Ja, ja, als dingen die goed zijn ineens 'beter' gemaakt moeten worden, gaat het vaak verkeerd. Men zou eens wat meer naar de jeugd moeten luisteren, want wat is nu leuker jezelf te vermaken zonder dat je op je vingers getikt wordt door de zogenaamde geitenwollensokkenbrigade. Aan de andere kant moet ik ook bekennen dat de tijd anders is en misschien kan het allemaal niet meer zoals toen. Enfin... het zij zo."

Gepubliceerd: 20 januari 2007, Pieter Plenter

Lees ook het verhaal over Buddha van Hendrik Warmerdam.

Bekijk meer afbeeldingen

Nog een foto uit de trommel van Pieter Plenter met waarschijnlijk de eerste oprichters van Buddha, in ieder geval twee Engelsen, op de binnenplaats vóór Buddha ...

Toegangsbewijs van het grootste evenenment wat buddha ooit heeft georganiseerd: het beruchte popweekend op het Geuzeneiland, met diverse grote namen zoals Unit gloria, Livin' Blues en Earth and Fire. Dit is een groot fiasco geworden, de bezoekers aantallen waren dusdanig laag dat er een groot tekort aan inkomsten was, waardoor er de nodige problemen ontstonden met de uitbetaling aan de bands. Toen hoorde Buddha al onder de paraplu  van het wijkcentrum Geuzenveld, maar zeker ben ik daar niet helemaal van. Hoe de afloop is geweest weet ik ook niet. Misschien zijn er mensen die dit lezen en het wel kunnen vertellen?

Toegangsbewijs van het grootste evenenment wat buddha ooit heeft georganiseerd: het beruchte popweekend op het Geuzeneiland, met diverse grote namen zoals Unit gloria, Livin' Blues en Earth and Fire. Dit is een groot fiasco geworden, de bezoekers aantallen waren dusdanig laag dat er een groot tekort aan inkomsten was, waardoor er de nodige problemen ontstonden met de uitbetaling aan de bands. Toen hoorde Buddha al onder de paraplu van het wijkcentrum Geuzenveld, maar zeker ben ik daar niet helemaal van. Hoe de afloop is geweest weet ik ook niet. Misschien zijn er mensen die dit lezen en het wel kunnen vertellen?

Space7 Foto: Fred Friskes, de voormalig Bassist van Geuzenvelds eigen SPACE7, de bekendste rock bluesband uit de jaren '70 uit Noord-Holland. Geuzenvelds eigen SPACE7, de bekendste rock bluesband uit de jaren '70 uit Noord-Holland.

Buddha Diderotstraat

Al enige tijd zijn de garage’s uit de Diderotstraat verdwenen en staan er moderne flats.

Hans

Re: Re: Re: Wat Incrowd !

Mooi onbezorgde tijd was dat.ik denk er vaak aan terug.

Daar sluit ik mij bij aan Hans.
Mvg. Biepi ( Rob)

Een late reactie,maar ik zit ook niet elke dag op de site.
Rob, leuk dat je reageerde...bedankt.
Hoe gaat het verder...alles goed?
Wat betreft die knuppels: volwassen worden kost tijd en zij hebben de plank misgeslagen, volgens mij.
Onze generatie wist er wat van te maken en zorgde zelf wel voor lol.
Nogmaals: een geweldige tijd en een zorgeloze jeugd waar ik nog vaak aan terug denk.
Met vriendelijke groeten en misschien lees ik nog iets over "onze" groep.

Hans.

Robert Jans

Re: Re: Wat Incrowd !

Hans Menge:
Rob:Klopt wat Joop zegt.De ruimte in de Diderotstraat werd wel van die Mol en Bieb overgenomen maarer kwam een ander jongerencentrum (Buddah) in dat zeker geen voortzetting was van Incrowd want in dat geval zou het een met flikkerlichtjes en naar parfum ruikende soultent gebleven zijn en het tegenovergestelde was waar.
In die tijd van Incrowd was ondergetekende ook aanwezig.
Ik kan bijna stellen dat ik bij de oprichting was.
Bieb, ook wel biepie genoemd, (echte naam Robert Jans) had de wind er onder.
Hij was 1 van de "baasjes" van de club, maar ook van de hele groep die zich daar verzamelde.
Je had respect voor hem.
Het begon overigens met 1 garagebox, later werdt er doorgebroken naar de 2e.
In de 2e box hadden we een zoldertje gemaakt waarop de DJ zat en platen draaide.
Ik heb daar zelf ook "gedraaid".
Mooi onbezorgde tijd was dat.
ik denk er vaak aan terug.

Mvg. Biepi ( Rob)

Hans Menge

Re: Wat Incrowd !

Rob:
Klopt wat Joop zegt.
De ruimte in de Diderotstraat werd wel van die Mol en Bieb overgenomen maar

Ron Hagenstein

Buddha

Volgens mij is buddha een afspinsel van Omschiwah, door twee jonge Duitsers opgericht. Later werd de naam dus gewijzigd. Ik kan me niet meer zo goed herinneren of Robbie Koeslag in de oprichtingsfase in beeld was.
Hendrik Jan Warmerdam wel. Die intellectuele "rooie" was een goede vriend en ik heb veel lol met hem gehad. Als hij tegen je aan het praten was en je kon hem niet meer zo goed volgen (door alcohol en stuff) dan ging hij over het zelfde onderwerp door tegen een muur. "Zeg muur ik wilde nog zeggen......".

Rob

Wat Incrowd !

Joop

Knuppels

Ha die Rob , knuppels van Utopia ?
Ik dacht juist dat jullie (Rob (bieb???, Mol)die knuppels waren.Sterker nog ik weet het wel zeker.
Verveelde hangjongeren die helaas niets positiefs bijdroegen in die tijd zo herinner ik me jullie. Altijd uit op rotzooi.
Van die domme gassies die niks zinnigs met hun leven wisten te doen dan de boel zieken. Aan je taalgebruik te horen ben je niks veranderd , eigenlijk nog zieliger dan je toen was want toen was je een etterig puberknulletje.
En Incrowd is natuurlijk (gelukkig) geen Buddah dus heeft niets met elkaar te maken . Incrowd is zelfs geen voortzetting van Buddah. Jullie probeerden een soort van clubje op te richten wat absoluut niet gelukt is. Daarna kwamen er mensen met creativiteit en hersens in de Diderotstraat en werd het pas echt gezellig.
Ik las net in het gastenboek dat je eigenlijk Rob Jans heet, vanwaar die schuilnaam dat op zich is al vreemd.

Rob

Wat Buddah

De oprichters waren van oorsprong Bieb, Mol en Buis.
Voorheen hete het Incrowd ( opgericht in 1966.) en Kreatie3. en een hele korte periode in 1966 zat Scrotum 66 er bij Harry de Vries en Hans Kooyman, René Boom.
In 1972 is Bieb er mee gestopt en heeft het toen overgedaan aan een stelletje knuppels van Utopia.
Het is dat jullie het even weten waar de oorsprong van daan komt.
Bieb

Dennis Plantenga

buddah

Leuk dat er nog zoveel belangstelling is voor die periode. Ik was zelf drummer bij Space 7 van 1972 tot 1974 en ik ben een korte film uit die periode aan het monteren waar ook de Buddah in voorkomt. Ook heb ik een boek geschreven waar o.a Space 7 en de periode Geuzenveld aan bod komt. Het manuscript ligt momenteel ter beoordeling bij uitgevetij Het Spectrum en laten we hopen dat ze het publiceren. Helemaal nu ik dit gelezen heb.
mvg

Dennis Plantenga

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

geuzenveld

Hoi Geuzenluitjes

Leuk hoor deze site en ik heb met plezier alles gelezen.

een paar opmerkingen: Ik wist niet dat ik uit een criminele naar pis ruikende familie kwam !!! Maar goed er is mee te leven.

Utopia vond ik altijd hardstikke leuk en op zondagmiddag gingen we uit ons dak op goede muziek. Natuurlijk veel lol gehad met alle meiden (vooral over de jongens) We gingen ook heel vaak met een hele groep jongeren naar Spaarnwoude om te roeien en te zwemmen. Volgens mij is er ook een keer een roeiboot gezonken omdat er zoveel passagiers waren !!!! We hebben in ieder geval heel veel gelachen en als we in Buddha waren gingen we vaak even wandelen naar snackbar Buddy want daar vonden we de patat zo lekker. Ik weet ook nog dat we een keer in de buurt liepen en in een etalage een kartonnetje zagen met daarop vermeld: Onderbroek te koop met klein vlekje. We hadden net een slok chocomel in ons mond en moesten zo lachen dat de hele etalageruit onder de chok. zat. (overmacht)
Het Geuzeneilandconcert daar ben ik ook nog geweest maar het enige wat ik daar nog van weet is dat mijn vriendin Nanda optrad en dat we ons helemaal suf geklapt hebben voor haar. Trouwens er schiet me nog wat te binnen. Nanda en ik hebben in Utopia mijn broer Hendrik een keer een hele middag onder de bar laten zitten omdat er een meisje binnenkwam dat hij even niet wilde zien. Hendrik vroeg steeds of ze al weg was en dan zeiden wij van niet. Hij kreeg super pijn in zijn rug van het bukken.(hi hi hi) Toen Utopia opgericht werd hadden we veel vergaderingen en ik weet nog dat er een vergadering over de leeftijdgrens was en Hendrik en ik meteen de grens wilden hebben op in ieder geval niet ons jongste broertje (we waren bang dat hij dingen ging verklappen thuis) We waren heel fanatiek en ons P.P.tje was zo kwaad op ons dat hij er niet bij mocht!!!!! Moet eerlijk zeggen dat ik ook niet meer weet of hij later toch kwam. Op de trap naar de kerk zaten we heel vaak te zingen en dan speelde Nanda gitaar. We hadden altijd gospelrepertoire en we vonden onszelf geweldig. Ik heb trouwens ook nog op het Ambassadejongerenkoor gezeten en dat was ook een hele leuke tijd. Ik weet nog dat we naar Parijs zijn geweest en hebben daar in een hele mooie kerk gezongen. Verder heb ik het altijd erg naar mijn zin gehad in Geuzenveld en ik weet nog dat we vaak gingen zwemmen in Zwanenburg met een hele groep. Onze buurjongen Fred speelde in een bandje en we gingen natuurlijk mee naar optredens en dan vroegen we steeds of ze "ride my pony" wilden spelen want dat was zo'n lekker dansnummer.

mijn buurmeisje Tineke nam een keer een fles wodka mee naar Buddha en die avond hadden we supermixen en superlol. En ja ik ben ook een keer verschrikkelijk dronken geworden. Er was een feestje en we hadden een leuke avond. Ik bleef helpen opruimen en toen heb ik alle bodempjes opgedronken. Oeps!!!! Ene Lody heeft me thuisgebracht.(nog bedankt) Ik ben drie dagen ziek geweest maar het was meteen een goede les!!!!!

Die bewegingsexpressie herinner ik me ook en al die onzin vonden we zo interessant en gewoon het bij elkaar zijn was al leuk. Het was heerlijk om aan de rand van een grote stad op te groeien.

Nou Geuzenluitjes dit was het weer even en ik hoop dat er nog veel reacties komen Doei van Marie-Anja

Martin Minte

Sightseeing moet het natuurlijk zijn.

Martin Minte

Asl Martim Minte in de buurt was gebeurde er altijd wel wat.
Zo liep ik op een avond door de Ruys de Beerenbrouckstraat op weg naar ?
Komt er van tegenovergestelde richting een bekende grote bebrilde verschijning aanlopen. Martin Minte. Hee Fred hoe is tie , vroeg ie met zijn wel bekende slepende stem. Waar moet je naar toe ?
Ik zou niet meer weten waar ik toen naar toe moest maar weet nog wel dat ik er nooit gekomen ben.
Ik breng je wel even met de auto. Heb jij een auto dan ? vroeg ik.
Ja joh hij staat aan de overkant. Hij liep op een oranjerode Fiat 850 af.
Rommelde wat aan het slot (1 1/2 seconde) en nodigde mij uit om naast hem plaats te nemen. Al rijdende richting de Colijnstraat zei ik
dat ik helemaal niet wist dat ie een auto had. Hij zei toen zoiets in de trand van je hoeft geen auto te bezitten om er in te rijden.
Al rap vertelde hij dat ie regelmatig ging joyrijden met Fiat's 850 's.
En de auto waarin ik dus zat was er ook een. SHIT !!!!!
Had ik dat geweten was ik echt niet ingestapt , stel je voor dat........
en dan ben je nog medeplichtig ook. Na een korte , met dichtgekenepen billen, side seeying door Geuzenveld bedankte ik hem vriendelijk voor de eer maar wel of ie mij z.s.m. weer in de Beerenbrouckstraat wou afzetten. Ik had haast en moest nog iets doen, ja,ja.......... Trots vertelde ie me dat dit al zijn honderdzoveelste gekaapte 850 was en dat er nog wel velen zouden volgen want het was zo gemakkelijk om dat slot van die auto's open te krijgen. Ik zou het ook kunnen , nou nee, bedankt.
Ik zei nog zou je hem niet terugzetten op de plek waar je hem net weghaalde. Maar dat was ie echt niet van plan het was veel leuker om hem 100 meter verderop neer te zetten , zodat die eigenaar de volgende ochtend .......enz.enz.
Kan dit verhaaltje nu wel opbiechten want naar ik hoorde heeft Martin al reeds lang geleden het tijdelijke voor het eeuwige omgewisseld.

Buddah foto's

Ja, leuk die foto's maar ik bedoelde van het 1e Buddha uit de Diderotstraat.

foto

hallo fred

er staan wat foto,s op buddha hyves ff zoeken
heb ik samen met een vriendin opgezet

groetjes hans

Foto's

Heeft iemand foto's van de binnenkant van Buddah ?

Onno

Kwak

Leuk, die verhalen over Utopia en Budah. Het was goed dat er zo iets was in die tijd, want voor de rest was het een saaie boel.Nadat het lollige Boeda de deuren sloot, ging ik met een aantal mensen naar Kwak in Osdorp om daar en soort gelijke te vinden. Overigens houden ze in het nieuwe Kwak op zaterdag 31 Mei een reunie, dus waarschijnlijk zijn er mensen, die elkaar daar nog eens willen ontmoeten.

Onno

Martin Minten

In die tijd kwam ik ook in Utopia en later in Buddah.In Buddah hadden ze een muur geverfd in de kleuren van de Engelse vlag. Ook Martin Minten kwam daar veel (Overleden) en was bizonder nadrukkelijk aanwezig, hij had al als kind van zich laten spreken, toen hij een keer in de kerktoren was geklommen en er niet meer uit wilde.Hij was daar vaak met zijn motor. Toen Kwak in Osdorp een tijdje was gesloten, kwamen er veel bezoekers in Buddah.

Rob Koeslag

He rooie rakker,

Ik vind het leuk om dit te lezen allemaal. We hebben toch een leuke tijd gehad toen. Wat een tijd. Bibi de soulfreak. Al die herinneringen van Utopia. Volgens mij hebben wij Buddha gekocht met het geld van de platen die we verkochten aan Concerto. Utopia had toen geen muziek meer. Dat moet je toch nog weten Rooie rakker!

Groet Rob!
(Rob Koeslag is op 3 februari 2008 overleden, de redactie)

Koeslag

Robbie heeft beloofd dat ie even gaat kijken hier. Nog even geduld! In ieder geval vertelde hij me een mooi verhaal over hem en Hendrik in duitsland. Slapen op een voetbalveldje waar de lichten nog aanstonden. Tenminste, Hendrik moest plassen en dacht dat ie het licht van de WC had gevonden.

Groetjes,

Highschool

Er staat hier een boel over Buddha maar niets over het Highschooltje wat de voorganger was van dit alles. Het Highschooltje was een verlaten (houten)school tegenover de kerk in de Louis Couperusstraat. Toen dit gebouwtje is afgebrand vertrok de meute naar een zaaltje in de lourdeskerk en na hieruit gegooid te zijn kwam Buddha. Ikzelf ben nog met een aantal mensen naar de redactie van een aantal kranten geweest, De Waarheid, het Parool , de volkskrant en .... om ons verhaal te doien dat er niets werd gedaan voor de jeugd in slotermeer. Vele jaren later is er toen een soort bunker neergezet tegenover het restaurant van de sloterpals bij de riollzuiveringsinstallatie. Ik kan me helaas geen namen meer herinneren.