Jongerencentrum Buddha in Geuzenveld

Verteller: Pieter Plenter
Geuzenveld

Uit de archieven van Pieter Plenter (lees: oude blikken trommel) dook een krantenartikel op uit 1973 of 1974.

Krantenartikel over de opening van jongercentrum Buddha in Geuzenveld door wethouder Rudy van der Velden.

Pieter schrijft: "Het artikel gaat over de opening van (het nieuwe) Buddha aan de Ruys de Berenbrouckstraat 20. Dit is bij zijn weten enige niet aan een kerk verbonden grote jongerencentrum dat Geuzenveld ooit rijk was, in ieder geval in de jaren 70 en 80.
Er zit wel een verhaal aan vast. Het eerste "jongerencentrum" genaamdBuddha, is ontstaan begin jaren 70, als min of meer Illegaal honk in de Diderotstraat in twee verbouwde garageboxen. Het werd gerund of eigenlijk bewoond door een aantal 'illegalen' uit Engeland; namen die me te binnen schieten zijn: Rocky, ML en AB. (Wel op zijn Engels uitspreken graag.)
Over het ontstaan en het beleid (als dat er al was) kan ik verder weinig vertellen, ik kwam er pas later terecht in het "bestuur" als barman. Wel is het zo dat bij mijn weten er eigenlijk maar wat aan werd gerotzooid, maar wel gecontroleerd. Er werd bier verkocht (uit kratten natuurlijk) en de gewone witte wijnen, sherry's en vooral de (Mattheus) Rosé die erg in trek was. En verder de gewone frisdranken. Daarvan was de heerlijke B3-tomatensap de topper. Er was zelfs een contract met de VDH geloof ik.
Het toilet, ja inderdaad er was er maar eentje voor beide geslachten, moet ik even apart vermelden, dat was een genot om te lezen, de commentaren en dichtsels, tekeningen en andere uitingen van plezier of frustratie die op de muren waren geschreven, zou een waardige attractie voor bussen Japanners en andere toeristen geweest zijn geweldig, ik hoop dat de sloper er een aardige zakcentje aan verdiend heeft.
Er kwamen mensen van allerlei slag, maar toch altijd wel de wat ruigere types van beiderlei kunne, veel motorrijders en verlate hippies en er werd - uiteraard zou ik bijna willen zeggen - regelmatig aan een joint gezogen onder het genot van muziek die keihard door de boxen klonk en altijd nogal heavy rock/blues/rock&roll was, en het kijken naar een wit/grijs doek waarop regelmatig films werden vertoond, die ook wel eens de grens van de toen geldende normen (ja, porno dus) ver overschreden. Ik herinner me de ongekuiste tekenfilm over sneeuwwitje en de zeven dwergen, ik zal u de grappige en zeer schokkende details besparen. Ook zal er best wat aan hard-drugs gedaan zijn, het is mij nooit opgevallen, maar nu was ik wel erg goed in de andere kant opkijken, dat moet ik wel zeggen.
Toch was het er altijd oergezellig en er gebeurde niet echt veel rottigheid. Er was zelfs een samenwerkingsverband tussen Buddha en jongerencentrum KWAK in Osdorp voor wat betreft het organiseren van dingen.
Ik kan er nog wel wat meer over vertellen, maar dat laat ik liever aan mensen over die er zich wat meer van kunnen herinneren. (Redactie: reageren mensen!)
Na verloop van tijd, twee jaar of zo, moesten er zich ineens professionelere mensen mee gaan bemoeien (agogen en wethouders). De boel werd drastisch verbouwd en er een soort van begeleid jongerencentrum van gemaakt, waar toen ook heel andere (lees: Soul) muziek werd gedraaid. Ik was toentertijd min of meer verbonden aan Buddha via het wijkcentrum op het Lambertus Zijlplein en als zodanig ben ik ook te zien op de foto (achter de bar midden) van de opening van het officieel gemaakte jongerencentrum BUDDHA. Ik moet zeggen dat er toen al niet veel meer aan was en toen ik als beleidsmedewerker werd gebruikt om op de drukkere dagen als uitsmijter samen met Joost Mulder op te treden en als ook onbezoldigd barman, hield ik het al snel voor gezien. Wij moesten in plaats van de dik betaalde 'heren' en 'dame' agogen, die de boel met praten niet meer konden oplossen, de gemoederen tot bedaren brengen. Ik ben er na 1975 ook nooit meer geweest en ik weet er dan ook niet veel meer over te vertellen. Wel heb ik begrepen dat dit een dikke verliespost is gebleken, wat me geenszins verwonderd. Ja, ja, als dingen die goed zijn ineens 'beter' gemaakt moeten worden, gaat het vaak verkeerd. Men zou eens wat meer naar de jeugd moeten luisteren, want wat is nu leuker jezelf te vermaken zonder dat je op je vingers getikt wordt door de zogenaamde geitenwollensokkenbrigade. Aan de andere kant moet ik ook bekennen dat de tijd anders is en misschien kan het allemaal niet meer zoals toen. Enfin... het zij zo."

Gepubliceerd: 20 januari 2007, Pieter Plenter

Lees ook het verhaal over Buddha van Hendrik Warmerdam.

Bekijk meer afbeeldingen

Nog een foto uit de trommel van Pieter Plenter met waarschijnlijk de eerste oprichters van Buddha, in ieder geval twee Engelsen, op de binnenplaats vóór Buddha ...

Toegangsbewijs van het grootste evenenment wat buddha ooit heeft georganiseerd: het beruchte popweekend op het Geuzeneiland, met diverse grote namen zoals Unit gloria, Livin' Blues en Earth and Fire. Dit is een groot fiasco geworden, de bezoekers aantallen waren dusdanig laag dat er een groot tekort aan inkomsten was, waardoor er de nodige problemen ontstonden met de uitbetaling aan de bands. Toen hoorde Buddha al onder de paraplu  van het wijkcentrum Geuzenveld, maar zeker ben ik daar niet helemaal van. Hoe de afloop is geweest weet ik ook niet. Misschien zijn er mensen die dit lezen en het wel kunnen vertellen?

Toegangsbewijs van het grootste evenenment wat buddha ooit heeft georganiseerd: het beruchte popweekend op het Geuzeneiland, met diverse grote namen zoals Unit gloria, Livin' Blues en Earth and Fire. Dit is een groot fiasco geworden, de bezoekers aantallen waren dusdanig laag dat er een groot tekort aan inkomsten was, waardoor er de nodige problemen ontstonden met de uitbetaling aan de bands. Toen hoorde Buddha al onder de paraplu van het wijkcentrum Geuzenveld, maar zeker ben ik daar niet helemaal van. Hoe de afloop is geweest weet ik ook niet. Misschien zijn er mensen die dit lezen en het wel kunnen vertellen?

Space7 Foto: Fred Friskes, de voormalig Bassist van Geuzenvelds eigen SPACE7, de bekendste rock bluesband uit de jaren '70 uit Noord-Holland. Geuzenvelds eigen SPACE7, de bekendste rock bluesband uit de jaren '70 uit Noord-Holland.

Brigitte Koeslag

Mijn vader is Rob Koeslag

Mijn vader is Rob Koeslag die inderdaad destijds Buddha heeft opgericht. Ik zal eens aan hem vragen of hij zijn kant van het verhaal op papier wil zetten, zodat alle ontbrekende stukjes aangevuld worden!

(Rob Koeslag is op 3 februari 2008 overleden, de redactie)

de waarheid omtrent buddah

ik ben door piet plenter opmerkzaam gemaakt op deze site en zal zeer snel het ware verhaal op deze site zetten. Het complete verhaal is best uitgebreid. Het is vandaag 12 februari en ik zal proberen deze week uitgebreid te reageren. Een ding is mij wel duidelijk: een hoop schrijvers hebben de klok wel horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt.
Wordt vervolgd.

NB Beste schrijver, wanneer u het verhaal opstuurt aan geheugenvanwest@planet.nl dan wordt het als verhaal gepubliceerd ipv. in het gastenboek. (de redactie)

Nanda Goddelijke stem

Rectificatie: Nanda is in 1997 overleden, dus al weer bijna 10 jaar geleden.

Bassie

Er kwam in Buddah ook een meisje ene Jetje, ze was (half?) indisch en kwam uit Osdorp ik dacht de Pieter Calandlaan. Ze had mooi lang zwart haar. Ik heb nog eens een halve maandag verkering met haar gehad, weet iemand haar achternaam nog en of waar ze nu woont??
Zag laatst nog op RTV NH, of was het nou AT5 ? ene Ton Motoja, motorfreak, die werkt in Artis bij de apies, aardige goser. Kreeg helaas toen een ernstig motorongeluk en heeft heel lang op krukken gestrompeld.

Re; Ruud

Klopt Ruud, het was hetzelfde popfestival, alleen Nanda (Doest) stond niet op de poster omdat ze min of meer als reddende engel speelde ipv. de rest van de groepen, die niet hebben opgetreden wegens de eerder genoemde financiële problemen. Ze was zogezegd een vriendin van de organisatie en eigenlijk ook als bezoekster aanwezig (helaas 2 jaar terug véél te jong overleden). Scapa Flow heeft ook geheel belangenloos opgetreden om nog iets te redden van het festival, evenals naar ik meen de groep Sight, die vaak in KWAK speelde. De regen waar je over sprak was alleen op de laatste dag (zondag 1e pinksterdag dus) in de middag en gaf eigenlijk de teneur goed aan van de sfeer die toch een gevoel van saamhorigheid had... De rest van de 2 dagen hadden we, hoewel fris (en zeker s'nachts), toch wel goed weer.

Buddha festival Geuzeneiland

Ik kwam vaak in Buddha in de Diderotstraat en ben ook op een muziekfestival rond 1974 op Geuzeneiland geweest. Maar daar traden bands op als Scapa Flow en zangeres Nanda. Het was een regenachtige dag, weinig mensen op dat grote terrein, maar wel ontzettend gelachen. Kan me nog goed herinneren dat Nanda het protestlied aanhief "we shall overcome" waarop iemand uit het weinige publiek droog, ondanks de regen, antwoordde "Yeah, that shall well".
Was dat nou hetzelfde festival vraag ik me af?
Ik was 16 toen en vond de sfeer in Buddha in ieder geval altijd heel erg leuk en nooit rottigheid meegemaakt daar.
Grappig was het om bv filmpjes te zien van Laurel&Hardy met op de achtergrond keiharde "underground" muziek terwijl de joint vriendschappelijk rondging. Ja, mooie herinneringen aan die unieke garages met dat smalle deurtje als ingang.

Buddah

Als je maar graaft kom je steeds meer te weten.
Hier is de true story.
De garages aan de Diderotstraat waren eerst in gebruik als materialen opslagruimte van de woningbouw.
Gerda v.d.Kruk en ene Steef kregen het voor elkaar om een van de
2 latere Buddah garages te huren. Er kwam een soort van jongerencentrummetje genaamd Incrowd. Later kwam de 2e garagebox erbij.
Toen deze kids er genoeg van hadden hebben Warmerdam en Koeslag in de zomer van ? de zaak overgenomen.
Utopia (onder de kerk) kreeg een vervolg als Buddah (ook, in 1e instantie, onder de kerk). Na allerlei gedonder van de lieve jeugd, denk aan o.a. gesloopte WC potten en kranen met de nodige overstromingen als gevolg , kreeg het kerkbestuur er genoeg van en konden de lieverdjes van Buddah vertrekken.
Erg jammer voor de vele goedwillenden, want de sfeer was er in principe goed. Maar zoals altijd ,een handjevol raddraaiers verknalde het voor de rest.

Rectificatie: ontstaan Buddha

Mij is ter ore gekomen hoe het onstaan van Buddha ongeveer moet zijn gegaan.
Toen de jeugd in Utopia (OLVvd 7 smarten kerk) zich dusdanig en regelmatig misdroeg en vernielingen en diefstal gemeengoed waren geworden, werd door dezelfde jeugd naarstig gezocht naar een alternatief.
Dit werd gevonden in een pand in de Diderotstraat (bestaande uit 2 garageboxen) waar al een jongerenhonk was gevestigd, maar dat op sterven na dood was. Het was het daarvoor alom bekende IN-CROWD. De Drie eerder genoemde Engelsen bleken niet illegaal te zijn maar wel de bewoners van het toen niet meer in gebruik zijnde Pand. Een agressieve overname door eerder genoemde heren Warmerdam en Koeslag zorgden voor een nieuwe opstart van een jongerenplek en gaven het de naam Buddha, de rest is history, en bekend, na verloop van tijd kreeg de vereniging "Ons Huis", een dikke vinger in de pap, en heeft daar Supervisors in geplaatst, met name Arie Keuning was daar de gevierde man, deze was al eerder nauw betrokken geweest bij het reilen en zeilen van Utopia, en hij was toen ook verbonden aan "het Buurthuis". voor de rest klopt het eerder geschreven verhaal wel ongeveer.

Jeugdmuziek Festival

Alle informatie over de optredende bands op dit festival heb ik van een poster gehaald die in die tijd in Amsterdam werd opgehangen en waarvan ik er nog 1 in mijn bezit heb..
Het gekke is dat de data op de poster (1 en 2 juni 1974) niet overeenkomen met de data (1 en 2 Juli 1974) op het toegangsbewijs.

Het eerste Buddah is, bij mijn weten, opgericht door Hendrik Warmerdam en Rob Koeslag (overleden 3 februari 2008, de redactie). Het zat aan de Diderotstraat 36. Een min of meer vervolg op het jongerencentrum Utopia, dat enige tijd in de zaal onder de kerk, OLV Zeven Smarten, zat en door de steeds terugkerende vernielingen van de jeugd op deze locatie niet meer welkom was.
Alle 3 de Engelse jongens op de foto waren de illegale dagelijkse bewoners.
Het eerste en laatste popfestival dat Geuzenveld ooit heeft gehad was op Zaterdag 1 en Zondag 2 Juni 1974 op het Geuzeneiland.
Dat het geen succes werd kwa bezoekersaantallen, kwam omdat er te laat en te weinig publiciteit aan gegeven was. Zelfs de verlaging van het toegangsbedrag, was eerst 10 gulden voor 2 dagen en 6,50 gulden voor een dag, naar 4,50 gulden mocht niet meer baten.
Het programma, met de volgende bands was, voor die tijd, zeker niet verkeerd;
Earth and Fire , Livin Blues , Bonny st.Claire and Unit Gloria, Bintangs , Hobo String Band, The Shoes , Acton Green , Sight , Sail , Distance , The dutch rythem steel orchestra , Space 7 , Catapult, Toni Macaroni and the swinging devils. Wat ik me ervan herinner is dat Earth and Fire, Bonny st Clair and Unit Gloria , Space 7 ,in ieder
geval hebben opgetreden. De problemen begonnen op zondagmiddag toen The Shoes voor de deur stonden en er geen geld meer was om hun en de volgende acts te kunnen betalen.
Al met al, ondanks de teleurstellende bezoekersaantallen en een aantal teleurgestelde bands, een overgetelijke gebeurtenis.