In Coronatijden (10)

Verkeerssituaties ook in ‘gedeeltelijke lockdown’?

Vorige week hebben Rutte & co nieuwe maatregelen afgekondigd om ‘het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken’. Kortom: blijf zoveel mogelijk thuis, horeca alleen afhaal – en bezorgservice (verder dicht). (Nog steeds) geen verplichting, maar een dringend advies voor een mondkapje in openbare binnenruimtes, wat wij al deden, want ja wij vallen onder de risicogroep en willen ook niet onbewust medesupermarktbezoekers infecteren. En nog steeds 1,5 meter afstand en je handen wassen natuurlijk!

Enfin, met dagen binnen, films en sport kijken, boeken lezen en – in mijn geval – verhalen schrijven, heb je af en toe frisse lucht nodig. Dus hupsakee, op de fiets richting het reisdoel van vandaag: het Amsterdamse Bos.
Huh? Bij de kruising Fockstraat/Vlugtlaan manen een reeks borden mij tot stoppen en omlopen om verder te kunnen, want dit deel van de Vlugtlaan is blijkbaar toe aan een opknapbeurt.

Stop! Omlopen! Foto: Ruud van Koert, 2020

Door het Rembrandtpark kan ik gelukkig verder. Het park straalt een weldadige rust uit. De scholen in Amsterdam zijn vandaag weer begonnen, dus zie ik voornamelijk leeftijdgenoten en ouder in het nu eindelijk een beetje herfstig kleurende park.

Een beetje herfst Foto: Ruud van Koert, 2020

Door de Woestduinstraat verder richting de sluisjes bij de Nieuwe Meer. Dus oversteken vanuit de Woestduinstraat bij de Heemstedestraat. Stop, halt! Dat kan, maar dan wel lopend met de e-bike aan de hand, want.... opgebroken.

De volgende wegopbreking Foto: Ruud van Koert, 2020

Aha, ook zo worden mijn reisbewegingen dus ingeperkt. Alhoewel, nu moet ik nog verder omlopen en – fietsen. Straten en kruisingen zijn juist in deze tijd in Amsterdam blijkbaar toe aan een ‘facelift’, maar voor mij voelt het of een aantal verkeerssituaties ook in gedeeltelijke lockdown zijn. Of is in mijn geval eerder sprake van een ‘close out’?
‘Ja, zonde hè’, zegt een jonge buurtbewoner tegen mij terwijl ik uitleg waarom ik een foto maak, ‘al die prachtige bomen langs de weg zijn omgehaald. Nu maar afwachten wat ervoor in de plaats komt.’

In het Amsterdamse bos worden hier en daar wel wat bomen gesnoeid, maar daar blijft het bij. De brede paden bedekt met een bladertapijt en uit de grond schietende paddenstoelen worden met rust gelaten.
Wat een herfstpracht Foto: Ruud van Koert, 2020

Gewoon mooi zo knus samen Foto: Ruud van Koert, 2020