In Coronatijden (11)

Niet bouwen in de Sloterplas!

Sloterplas

Ha, eindelijk echt herfst rond de Sloterplas en nog steeds rustig qua publiek. En dus, zo blijkt een eind verderop, blijkbaar tijd om ook hier de nodige klussen op te knappen.

Eindelijk herfstkleuren Foto: Ruud van Koert, 2020

Premier Mark heeft herhaald: ga niet onnodig naar buiten of op pad. Een multi-interpretabele lockdownvorm ergens tussen intelligent, gedeeltelijk en volledig in. Ik heb weer even frisse lucht nodig dus is deze wandeling voor mij niet ónnodig. En als iedereen thuiswerkt kan ik mijn vrijwillige schrijverschap in de buitenlucht uitoefenen.

Tijdens een sproeibui regen (Weerplaza gaf toch echt droog aan voor Amsterdam) overweeg ik even te schuilen in de M van I Amsterdam aan de Zuidoostoever. De bui blijkt gelukkig van korte duur. Op de kade wordt met een forse pneumatische boorhamer een sleuf asfalt weggehakt. Ik spreek de oranje beheste man aan die met een schep de stukken asfalt opzij gooit en pyloonnetjes rond de geul plaatst.

Hak- en breekwerk voor een goed doel. Foto: Ruud van Koert, 2020.

‘Nou kijk’, beantwoordt hij mijn vraag waar de geul voor dient, ‘er worden nieuwe afvoerbuizen gelegd. De afwatering naar de plas was niet goed, waardoor het regenwater niet goed wegliep.’
En zo kon ik weer wat wijzer geworden mijn weg vervolgen.

In de Westerpost had ik al gelezen dat er zonder inspraak van bewoners van Nieuw West een plan is aangenomen voor de bouw van een nieuw Meervaarttheater ín de Sloterplas.
Ik zie dat tegenstanders (zoals de Vrienden van de Sloterplas) zich ook hebben uitgesproken met een spandoek in het water.

Een duidelijke mening Foto: Ruud van Koert, 2020

Een eenzame visser op de steiger voor het spandoek zegt dat de tegenstanders groot gelijk hebben.
‘Ook al is het plan om half ín het water en half óp de kade te bouwen, het uitzicht over de plas wordt er door verpest. Er is al steeds minder natuur in de stad. En als ze hier beginnen volgen de andere oevers natuurlijk ook. Zonde!’
‘Daarbij komt’, vervolgt hij gedreven, ‘de huidige Meervaart is nog maar een paar jaar geleden flink verbouwd (rvk: de Blauwe Zaal in 2018). En wat gaat dit dan weer kosten? Kijk, die dingen daar (wijst op café restaurant Meram en de andere eet-en drinkgelegenheden eromheen) zijn ook niet mooi, maar brengen in ieder geval gezelligheid.'

Met de uitgesproken mening van deze bewoner ingeprent zoek ik de door corona nu toch mindere gezelligheid van het Osdorpplein op. Maar wie weet zie ik nog zomaar een verrassend cadeautje van de Sint.
Mondmasker op!