In Coronatijden (18)

Demonstratie, een spijkerbroek en een kleurig Osdorpplein

Zaterdag 24 juli. Terug van een ‘volledig gevaccineerd-vakantie’ in Duitsland zie ik dat ik nog drie streepjes heb op mijn e-bikecomputertje. Ruimschoots genoeg voor een rondje van zo’n 20 kilometer. Korte mouwtjes, korte broek en voor de zekerheid een vestje in de fietstas. Er wordt vanmiddag wat regen voorspeld.

De oude grens van Sloten volgend, dus via de Bretten, de oude haven bij Halfweg en verderop doorstekend over de Lutkemeerweg beland ik bij het Ma Braunpad. Ik had vanmorgen al gelezen dat zich duizenden demonstranten in (Nieuw) West verzamelden voor een mars door het stadsdeel. Een demonstratie tegen van alles en nog wat, onder meer (of vooral) de coronaregels. Borden met teksten als 'Wanneer wordt de politie wakker', 'Freedom for all', 'Rage against vaccine', en veel vlaggen van andere landen waar ook demonstraties plaatsvonden.
En ja hoor, daar zie ik ze aankomen over de Van Karnebeekstraat. Het ziet er gemoedelijk en kleurrijk uit.

Op pad tegen de coronaregels en meer Foto: Ruud van Koert, juli 2021

Uit een speaker klinkt helaas even een niet mis te verstane oproep aan de politie – de aanleiding zie of hoor ik niet - die de mars begeleidt: 'Hé beste politiemensen! Als wij iets roepen of uitspraken doen beroepen wij ons op de vrijheid van meningsuiting! Dus….flapdrollen (rvk: toch jammer van een dergelijke uitlating), nogmaals: de vrij-heid van me-nings-ui-ting!’
Een studente met een Nijmeegse tongval naast mij vertelt dat ze uit Zuid is komen fietsen, want hier met een kennis afgesproken die meeloopt. ‘Wat prachtig ruim en groen is het hier’, zegt ze vol bewondering uitkijkend over de Osdorper binnenpolder. Ik vertel haar meteen ook wat over het Geheugen van West en wens haar veel succes met het vinden van haar kennis tussen al die demonstranten.

Richting Osdorpplein zie ik plots een spijkerbroek zonder eigenaar over een bankje hangen.
Waar is de eigenaar? Foto: Ruud van Koert, juli 2021

Soms zie je wel eens een verlaten slipper of schoen langs de weg liggen, waarbij je dan denkt: hoe komt die daar, wat is er gebeurd? Ik kan het niet laten om een foto van de broek te maken en ook hierbij gaat mijn fantasie haar eigen weg: is ie opgehangen, omdat de eigenaar/eigenares even in de sloot erachter wilde zwemmen? Of is het een overblijfsel van een ruig nachtje in het struikgewas erachter (er liggen wel wat lege blikjes en etenswarenpapiertjes achter de bank)
Enfin, genoeg gefilosofeerd over dit bijna kunstobject en verder.

Het Osdorpplein blijkt in onze vakantie geweldig te zijn opgefleurd met kleurige bloemschilderingen op het straatje vanaf Meer en Vaart naar het plein.

Een fleurig straatje Foto: Ruud van Koert, juli 2021

En ook de vuilnisbakken hebben een mooi fris kleurtje gekregen. De ene geel en de andere blauw.

Daar gooi je toch met plezier je rommel in Foto: Ruud van Koert, juli 2021

Ondanks het toch weer oplopen van de besmettingen een heerlijk zomers aanzicht waar je zelf ook weer van opfleurt.