In Coronatijden (16)

Vaccinaties en versoepelingen: op naar de zomer (als alles en iedereen meewerkt)

De Bretten, Plein '40-'45

Hoera! We hebben onze eerste prik gehad. Vanwege onze leeftijd (allebei dit jaar 66 geworden) waren we bijna aan de beurt voor Pfizer toen onze huisarts eind april om 13.00 belde. Of mijn echtgenote om 15.15 kon komen, want ze stond op een lijst en ze hadden Astra Zeneca over. De telefoon stond op de speaker en ik haakte meteen in: ‘Sta ik ook op jullie lijst? Wij schelen namelijk maar zes dagen’. En jawel hoor, ik mocht ook meekomen.

Enfin, hupsakee, prik erin en geen verontrustende bijwerkingen in de dagen daarna. Dus met een wat geruster gemoed begin mei voor een kleine boodschap naar Plein 40-45.
Maar met de versoepelingen van Rutte c.s. kort na Koningsdag (de dag waarop de binnenstad geen versoepelingen nodig had voor bomvolle grachten en parken) troffen we echter iets aan wat we alleen kenden van documentaires over de hongerwinter. Lange rijen voor C&A, de Hema, de Blokker en kleding – en schoenenwinkels waar weer zonder afspraak gewinkeld mocht worden. Het was alsof een meute jonge honden na maandenlange opsluiting was losgelaten. De pijlen op de grond voor de gewenste looproutes hadden er net zo goed niet kunnen staan, want iedereen kon niet anders dan om iedereen heen.

‘Kom schat, we gaan fijn een stukje wandelen in de Bretten’. En daar was het zoals gehoopt zeer rustig genieten van het ontspruitende lentegroen en de zwaan op haar vertrouwde nest in het riet.

Daar zit ie weer zoals ieder jaar; ook in coronatijden Foto: Ruud van Koert, 2021

Voor de verandering ook eens vanaf de fietsroute een wandelpad ingelopen. Nog rustiger. Een Schotse Hooglander kijkt ons lodderig aan van achter de omheining en boven het getjirp van rietzangers uit hoor ik in de verte een koekkoek. Wat een heerlijk brok natuur toch zo vlakbij de drukke stad.

Een heerlijk zijpaadje. Foto: Ruud van Koert, 2021

Lekker beetje grazen met uitzicht op het water. Foto: Ruud van Koert, 2021

Nou maar hopen dat al die samenklonteringen van mensenmassa’s de coronacijfers niet weer omhoog doen schieten. En als de IC-cijfers en de buitentemperaturen de komende tijd nou ook nog meewerken, dan kan er nog meer worden losgelaten en hoeven mensen niet voor een paar slippers een uur in de rij te staan.
Met knuffelen van familie en vrienden toch nog maar even wachten tot na de 2e prik in juni.