Al 71 jaar vriendschap

Verteller: Herbert de Vries
Auteur: T. Bosma
Surinamepleinbuurt

"Ik heb al 71 jaar vriendschap met twee jongens van toen uit dezelfde straat", glundert de nu 75-jarige Herbert de Vries. "We vullen elkaar goed aan: de ene is een geinjurk, de ander is het stoere typ en ikzelf ben een timide persoon".

1946 Foto: collectie Herbert de Vries

Net als veel mensen van zijn generatie heeft hij tijdens het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog in een gastgezin te Groningen gewoond. Met zijn broertje stapte hij met een groep andere kinderen in een Rijnaak ( lage sleepboot). Ze vertrokken vanaf de Ruyterkade en legden in de nacht in Lemmer aan waar ze aan wal koolrapen aten. In Musselkanaal stapten ze van boord om vervolgens naar een school vervoerd te worden. Van daaruit werden de kinderen ‘gedistribueerd’ aan mensen die ze onder hun hoede wilden nemen. "Een geweldige tijd”, memoreert Herbert, “de oorlogsdruk viel van ons af en het leven was vrijer". Na 1 1/2 jaar verblijf bij ‘tante Annie en oom Gerrit’ kwam er een moeilijk afscheid. Daarna is er altijd contact gehouden, tot aan beider overlijden.”
Herbert pakt pen en papier en schetst de Warmondstraat 63 en de directe omgeving, terwijl hij verteld: "De foto is van 1940 maar mijn ouders woonden hier van 1939 tot en met 1979. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader had schildersbedrijf De Vries. Onze straat was bij het Surinameplein in de buurt en daar hield de wereld op. De rest bestond uit landerijen tot en met de Ringvaart. Als ik vanaf huis de straat overstak stond ik meteen voor een hele berg zand en er lag een steiger pal voor de deur." Herbert kijkt even naar kleinzoon Dion die met rode wangen zit te luisteren. "Er reden veel vrachtauto's met mest, er vaarden tuinders met pramen (boten) met daarop lof-pennen of water dat in tonnen was opgeslagen. Dirk van den Broek, bij de Postjeskade, noemde men in de Volksmond De Koeie-Markt van Dirk van den Broek." (Er tegenover stonden immers van die dieren dus de nieuwe benaming was niet meer dan logisch.)
Het ouderlijk huis was klein, maar dan spreekt Herbert niet over de kelder, want daar kon je zo een tweede huis van maken. Toen hij in militaire dienst zat haalde Herbert zijn broer van de lagere school af met de legertruck. Het leeftijdsverschil tussen hem en zijn 3 broers is groot. Zijn vader heeft voetbalclub WMS opgericht (Wilskracht Maakt Sterk), de hele familie stond elke zondag op het veld. Moeder waste de voetbalkleding van alle spelertjes op de hand. De club bestaat al sinds 1919 en met gepaste trots verteld Herbert dat de club nog steeds bestaat: ZSGO/WMS locatie Sportpark Ookmeer. Toen de club opgestart werd bestond deze uit niet meer dan een hokje (de kantine) waar je wat ‘te bikken’ kon halen (gevulde koek en repen). De priklimonade zat in een beugelflesje. Aan voor- en achterzijde twee sobere kleedkamers. Wat een verschil met locatie Ookmeer waar het gebouw aanzien kreeg in de vorm van een groot clubgebouw met 6 kleedkamers, douches en een grote kantine waar ook feestjes gehouden worden. Herbert voetbalde bij zijn vaders club vanaf zijn 10e jaar en stopte pas bij op 40e levensjaar.
"Ik zou in deze tijd geen 16 of 20 meer willen zijn; we leven in een consumptiemaatschappij en het is moeilijk om aan werk te komen. Vroeger kon je met de buitendeur open leven en hoefde de auto niet perse aan alle kanten op slot ... Het leven was gemoedelijker." Herbert vermaakt zich met bouwpakketten. Met figuurzaagje en bouwtekening in de hand heeft hij al menig project gestart. Een paar eindresultaten: de Titannic, de ouderwetse fiets, de haringkar en het poolbiljartje. Via een blind-date heeft hij zijn vrouw leren kennen. In hun vriendenkring heten ze "Snoetje en Snuitje". We nemen nog even Amsterdams straatjargon door: Mikmak, Ratsmodee, Goochem, Balorig, Krakkemikkig ... "Iemand die dat niet verstaat, is geen Amsterdammer. Sommige dingen kun je niet uitleggen, dat moet je gewoon begrijpen. Da's logisch.”

1947 Foto: collectie Herbert de Vries

1949 Foto: collectie Herbert de Vries

Herbert de Vries en zijn vrouw Bep Zijlstra. Foto: 2000

ronald fafiani

voetbalclyb wms

Goedenavond ik ben ronald fafiani ik heb vanaf 1968 pupillen gevoetbald bij wms het was mijn mooiste tijd met oa mijn leider woutje de vries en meneer vis en meneer vd hart ook meneer smeels ja ik wert nog heel veel uit die geweldige tijd.wit shirt met het embleem zwart broekje en zwarte sokken.ik krijg heimwee als ik hierover spreek.De sinterklaasfeesten geweldig de kantine en de mensen vd club.ik weet niet of wout nog ergens woont wie weet het en fred vis Of andere maatjes van de b1 en c1 of a1.

Ronnie Raadsaheer

buren

ik woonde een stoep verder op 65 boven de fam Zwaan mij vader had zijn motorfiets een Trijumf 350 cc verborgen voor de Duitsers 40-45 in de kelder van Joop de vries op63 hs.
ik speelde ook in WMS aan de Velzerweg met o.a Adrie de vries zoon van een broer van Joop!
Zijn broer was agent of bij de marachausee.ik woonde er van mijn geboorte in '35 tot mijn trouwen in 1958 het was een super buurt.in de oorlog stonden eerst duitse tanks en in Mei '45 Canadesche

Ron Raadsheer

DHR

Niets meer vernomen na mijn reactie,niemand meer in leven?

Ron Raadsheer Almere

Hallo Herry,hier iets van een oude buurjongen

Ja ik heb jou en je hele familie goed gekend,Ik woonde op 65''' naast jullie! op de foto bij de tent staat lijkt mij ook Hans Spruit,broer van Jannie. Piet de goudsmit en Willie. Met de zoon van je vaders broer (Adrie) zat ik in de aspiranten van WMS we speelden thuis op de Velserweg de broer van Adrie was bij de politie dacht ik. Ik trok veel op met Boudie en voetbalde voor de deur. In jouw portiek speelde ik met Rob van Vliet, Meisje lÍstelle en de broertjes Flier van eenhoog.ik weet nog veel van die jaren 1935-1958 toen ik daar woonde. mijn Vader had zijn motorfiets in de oorlog bij jullie in de kelder tussen de ladders voor de Duitsers verstopt! Mogelijk Herbert spreek ik je nog een keer.

Henk Mulder

Hallo Herbert

Hallo Herbert, ik was op zoek naar de naam WMS en vond deze bijdrage van jou. Heel leuk en het toeval wil, dat ik enige tijd geleden op het veld van WMS je broertje Woutje gesproken heb. Hij herkende mij meteen.Volgens mij heb ik ook nog met jou gespeeld in senioren 2.Jij stond links of rechtsbuiten dacht ik. Samen met Henk Koers, Kees Zaal, Karel Beijne, Berend Hamer en Gerrie Bouweriks. En de keeper was die jongeman die naderhand naar Canada of zo is geemigreerd. Ik hoop je op de feestavond van 28 febr. a.s. nog eens te ontmoeten.
Groetjes Henk Mulder(Ik kwam van AFC)