Schoffies

Auteur: T. Bosma

Ze waren 'schoffies' en kwamen uit de omgeving van de Van Suchtelen van Haarestraat.

Moeders en spelende kinderen op de speelplaats met zandbak en klimrek aan de Van Suchtelen van de Haarestraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Gif op hun speelplek

Ze 'vergaderden' onder de fundering van een houten schoolgebouw en hadden daar een ruimte van bijna een meter met planken en karton als vloerbedekking en een kaarsje erbij voor wat licht. Ze kwamen nooit zwerfkatten of gif tegen maar dat waren wel de redenen dat ze daar niet meer mochten komen. Want in de jaren 70 was men heel radicaal. Als je ergens last van had dan ging er gif overheen en hun speelplek was dus besmet.
Zo werd er ook tonnen aan gif in de Sloterplas gegoten. Kopersulfaat tegen algenbloei. Terwijl men wist dat er ook in de plas gezwommen werd. Ze zwommen vanaf het strandje, waar nu het restaurant staat, naar 'het ganzenkak-eiland'. Wie niet weet waar dat ligt is geen echte Osdorper!

Alles mocht

Wat hadden ze veel ruimte en lichaamsbeweging als kind in die tijd. Spelen op het braakliggende landje achter de OSG (Osdorper Staats Gevangenis): fietsen en crossen met zelfgemaakte karren . Er was een springschans waar ze littekens hebben opgelopen die ze nog steeds met trots dragen. Er lag een springveren matras om op te trampolinespringen en ze maakten doolhofgangen in de prikkelstruiken. Ondergrondse hutten bouwen waren een belangrijke bezigheid. Moeder gaf een aardappel mee om te poffen in het zelf aangelegde vuurtje. Het was de tijd dat alles mocht. Met ouders vanuit de oorlog was het vrijheid blijheid in de zeventiger jaren. Na het spelen liepen ze terug naar huis, maar konden het vaak niet laten om nog even in een van de kuilen met water van de bouwactiviteiten voor de OSG te springen om vervolgens zeiknat thuis te komen. Hun moeders keken allang nergens meer van op en stopten hun favoriete t-shirts van de Esso 'een tijger in je tank' zonder verder commentaar in de wasmachine.

Windeieren

Er waren opvallend veel rupsen tot er begin jaren zeventig met het gif DTT gespoten werd. Na 3 à 4 jaar intensief spuiten was het resultaat zichtbaar. Vogels legden windeieren. Eieren zonder schil. Nederland stopte met intensief spuiten en verkocht de spullen notabene door aan Afrika en Zuid-Amerika. In de flats van toen zaten spouwgaten met in elk gat een mussennest. Soms zat er een valk tegen een muur aan die zo'n nest aan het leegeten was. Er waren buren met een haan op balkon of een landschildpad over de vloer. Thuis had één van hen een grasparkiet die van het bord mee at en en een aquarium van 2 meter.

Voetbalkooi

In tegenstelling tot vroeger voetballen de kinderen van nu in een voetbalkooi en het lijkt wel alsof alles onder begeleiding gebeurt.
Er is voorschoolse opvang, naschoolse opvang en zelfs in het weekend begeleiding , terwijl je als kind de kans moet krijgen om spannende dingen te ervaren en je eigen aktiviteiten te kunnen bedenken.
De tijd is strenger geworden en de ruimte kleiner. Als er mega-citys in het verschiet liggen met nog meer auto's erbij, dan wordt het voor kinderen alleen maar erger. Een kind moet toch kind kunnen zijn?

Michel Koper

Re: Vroeger was echt alles beter

Wie heeft dat bovenstaande stuk geschreven?
Het gaat over mij. Ik was zo'n schoffie uit de van Suchtelen van de Haarestraat. Die parkiet die van het bord at en dat aquarium van twee meter was bij ons thuis. Dat Esso t-shirt was het mooiste shirt dat ik ooit had. Het was een heerlijke tijd van crossen op de dijk, braak liggende landjes waar alles mocht, een geheime club onder de school tegenover ons huis en avonturen op het "Duivelseiland" (Ruige Riet) in het Sloterpark.
Ik heb vaak medelijden met de kinderen die nu opgroeien. Die geen fikkie meer mogen steken. Ik kreeg inderdaad lucifers mee en een aardappel om te poffen.
Natuurlijk ging er wel eens iets mis. Een diepe snee waarmee je naar de dokter moest. Die vroeg of ik een litteken wilde of niet. Ik koos voor het eerste en hij zit er nog steeds. Ik ben er zeker trots op. Of het verhaal van die driedubbele beenbreuk bij mijn broertje, dat ik zei dat ie zich niet moest aanstellen, krijg ik nog regelmatig te horen. Wij waren echte schoffies en deden dingen die niet 'meer' kunnen. Ik ben blij dat ik het heb meegemaakt.

Vroeger was echt alles beter

Het klopt gewoon , vroeger was alles beter omdat de mens nou eenmaal de neiging tot zelfdestructie heeft. Dus het word alleen maar slechter totdat we zoveel hersenmassa krijgen dat we ons eigen falen gaan inzien dan pas kunnen we terug.