'Fastfood' in en rond Geuzenveld

Geuzenveld

Zelf een lekkerbek van het zuiverste soort, ben ik redelijk bekend met de diverse mogelijkheden om niet thuis te eten in de jaren 60 en 70.

Snackbar Hexpoor Met op de voorgrand de bouw van het CBR

Allereerst wil ik de dichtstbijzijnde mogelijkheid voor ons Wigbolders noemen, en dat is snackbar Hexpoor aan de Ruys de Berenbrouckstraat, nu geheten 'de Noodstop'. Het bekendste voer en meest gevraagd in de jaren 60 was het Patatje piccalilly, iets waar ikzelf niet erg gek op was, maar wel toentertijd erg populair bij de zogenaamde nozems en hun hoofddoekjes dragende naaldhakmeiden.
Ikzelf kocht van mijn schamele zakcenten daar liever een ijswafel met de overheerlijke verse!! slagroom, die Hexpoor zelf uit een handige doch zeer traag werkende slagroom machine spetterend en sputterend met een mooi gevormde romige toef op het ijs deed neerdalen. En daarna, oh ramp, er de andere helft van de wafel erop drukte, er daarmee voor zorgend dat je als eerste langs de rand van de wafels moest knabbelen om de slagroom eraf te eten voordat het, ondanks de stevigheid, eraf viel. Verder was er bij hem qua 'fastfood' nog niet de nu bekende dingen te krijgen. Wel diverse slaatjes (huzaren, Russisch ei en zalm) en natuurlijk broodjes, zoals kaas, ham, ei, leverworst, overréje (tartaar, met ui en zout en peper) of halfom (pekelvlees en lever). Ook waren er kroketten, kaassoufflés, frikadellen, (toen nog veel dikker en ja zonder N) en nog wat diverse andere olievragende dingen, verder zure leverworst uit de pot, dikke zure bommen, en grote Amsterdamse uien te krijgen.
Ik kan me alleen 'meneer' Hexpoor zelf herinneren als degene die achter de toog stond, maar er zullen ongetwijfeld ook nog anderen dit voedsel aan ons verstrekt hebben.
Een leuk verhaal schiet me te binnen, ik stond op een gegeven dag te wachten op mijn beurt, ik zal rond de 12 jaar geweest zijn, toen Kootje Hemminga, een oudere buurjongen van me, mij aanstootte en tegen me zei, let op wat ie (Hexpoor) doet. Ik keek, maar kon niets vreemds aan de handelingen van de man ontdekken tijdens het in een zakje doen van een portie patat friet die er een kwak mayonaise overheen deed, en hem met de woorden 'alsjeblieft, een patat met' aan Kootje overhandigde... Ko (die nog niet had betaald) keek de man aan en met de in plat Amsterdams uitgesproken woorden 'smeer moar in je hoar gluiperd' de zak patat, met de precisie van een honkbalwerper, midden in het gezicht van Hexpoor retourneerde en kalm de deur uitliep.
Ik was natuurlijk verbaasd en erg benieuwd wat er nu precies gebeurd was en vroeg aan Kootje enige tijd later het waarom en hoezo. Waarop hij me vertelde dat de man bij het vullen van de zakjes patat, de onderkant dichtkneep waardoor het zakje wel vol leek, maar veel minder inhoud had dan zou moeten... 'de gluiperd'. Ik ben in het vervolg steeds op dit trucje gaan letten bij iedere snackzaak, helaas heb ik er nooit iemand op kunnen betrappen, ik had ook zo graag willen roepen 'smeer moar in je hoar gluiperd'.

Het verhaal gaat verder, lees ook deel 2!

Gepubliceerd: 14 juli 2007

re: Semarang

Hey Marcel,
Het doet me deugd te lezen dat ook de generatie na mij genoten heeft van de smakelijkheden van Semarang, ik heb dit eethuisje wel besproken hoor, (lees het vervolg), al is het niet zo uitgebreid als jij. Semarang verdwenen en ja, jammer dat "onze" huiskamer is verworden tot een vervallen en verlopen achterbuurtkroeg, het is een teken des tijds.... de verpaupering slaat ook toe in de horeca, misschien is het daarom wel goed dat Geuzenveld op de schop gaat... is het nog te redden??
Bedankt voor je aanvullig Marcel.

Marcel de Graaf

Warung Semarang (eten in de garage)

Aan de andere kant van het De Grote Geusplein, schuin tegenover 'De Huiskamer van Geuzenveld', zat een klein Indisch restaurantje.....Misschien ken je het wel....Warung Semarang.

Lieve mensen en heerlijk eten in een tot eethuis omgebouwde garage.
Tot aan mijn vertrek uit de buurt, at ik er en haalde ik er geregeld eten.

Helaas is het restaurantje aan een triest einde gekomen. Op een dag was het leeg en ik hoorde dat dat kwam door een torenhoge belastingschuld.

Ik frequenteerde De Luifel ook wel, maar in een later stadium, toen Ton achter de bar stond en bolle Bertus.
De Luifel was gezellig, vooral als jongens als Arno de Groot en zijn voetbalvrienden de boel eens op stelten kwamen zetten, maar ook daar is de klad ingekomen.
Een latere eigenaar, ik geloof Aad, maakt er nogal een potje van. Junks en dealers bepaalden het beeld aan de bar.

Trouwens mijn grootouders hebben jaren in de Van Beuningenstraat gewoond. Mijn vader is er opgegroeid, dus je begrijpt ik ben erg blij verrast met deze leuke en onderhoudende sit.

re: Wilma - Fred

De toko in de Sam, natuurlijk, hoe kon ik die vergeten, evenals die andere Toko (Joyce) in de Savornin L. die nu ook rondrijd in Purmerend als de afhaal/thuisbreng Indo... Dankjewel voor dit hiaat in mijn verhaal Wilma. (overigens er zullen ongetwijfeld nog meer gaten in mijn verhaal ziiten)
En Fred, ik hoop dat na deze onverbloemde uitwijding , je excrementen inmiddels weer hun oorspronkelijke kleuren hebben gekregen, anders zou je wel eens een opiumjunk kunnen worden.
bedankt voor je bijdrage.
(Ik ga weer verder vakantie doen in Drenthe)

Hexspoor en chinees

Hexspoor was bij mij niet favoriet!
Echt smakelijk was het eten niet en het was een behoorlijke afzetter. Wat is er eigenlijk van hem geworden?
Van die chinees heb ik nooit begrepen dat die het zo lang heeft volgehouden. Ook ik heb er slechts 1 x gegeten maar dat was meer dan genoeg.
En pieter, wat dacht je van de Toko in de Sam van Houtenstraat? Die zit er nog steeds en verkoopt de lekkerste nasi rames van heel Amsterdam. Ook de loempia's, Inidische kroketten e.d. zijn daar heerlijk. Zo heel af en toe rijden mijn man en ik heel erg om om daar wat lekkers de halen.

Bijna vergiftigd door Snackbar Hexspoor

Ergens begin jaren 70 was ik op bezoek in het buurtcentrum Geuzenveld aan het Lamb.Zijlplein.
Aangezien mijn maag daar nogal aan het knorren was besloot ik een kroketje te gaan halen bij snackbar Hexspoor.
De kroket smaakte goed, ik ging terug naar het buurtcentrum en vertrok na enige tijd richting huis.
Later op die dag voelde ik me alsmaar beroerder en beroerder
worden,misselijkheid en enorme maagkrampen.
Ik had verder niks gegeten die dag dus begon me af te vragen of die kroket misschien niet goed was.
Vanaf een uur of 5 tot de andere morgen, groen en geel kotsend en maagkrampend op de WC gezeten. Het leek wel groene vogelpoep die eens zo patente drollen van me. Mijn pa was de hele nacht standby. Toen de beroerderigheid de hele volgende dag aanhield besloot mijn pa de dokter te bellen. Na een kort onderzoek en mijn krokettenverhaal gedaan te hebben had hij zijn diagnose snel gesteld. Paratyphus mijnheertje!!!. Hij schreef een heftig medicijn voor, daar mocht ik een paar druppeltjes van op een theelepeltje doen en met wat water innemen. Toen mijn pa het betreffende medicijn bij de apotheker had gehaald en het mij overhandigde , zag ik wat het goedje was. Opiumacetaat.
Ongelooflijk wat dit met me deed , na inname van de eerste druppels , knapte ik binnen een half uur op.
Toen ik dit hele verhaal vele tijd later aan de heer Hexspoor vertelde keek ie natuurlijk zeer verbaasd, maar voegde er meteen aan toe dat dit nooit van zijn kroketten kon komen.
Ik heb het hem inmiddels vergeven.