De jonge jaren van meneer Aart

Verteller: Aart Bernhard
Amsterdam-West, Bos en Lommer

“Ik ben geboren in de Orteliusstraat. Dat was het einde van Amsterdam.” Aan het woord is Aart Bernhard. Hij vertelt over zijn jeugd in wat nu stadsdeel Bos en Lommer is.

Meneer Aart Bernhard Menner Aart Bernhard

Hij laat een foto zien van het oude Jan van Galen bad. Boven de ingang staat aangegeven waar de dames en waar de heren naar binnen konden gaan. “De jongens mochten niet bij de meisjes komen, maar de meisjes wel naar de jongensafdeling. De jongens zaten wel achter de meisjes aan en als die daarover gingen klagen werd je door de politie uit het bad gestuurd. Ik heb de politiepost op de Admiraal de Ruyterweg vaak van binnen gezien.”

Voor en na zijn werk bij het waterzuiveringsbedrijf ging de vader van Aart Bernhard zijn broer helpen die een tuinderij had voor de Ringdijk. Aart speelde daar als kind samen met zijn broer en neef. Niet alleen op de tuinderijen, maar ook in de omliggende weilanden.
Van blikken, overgebleven van de voedseldroppings, bouwden Aart en zijn vrienden een vlot om te varen op de vele slootjes tussen de landerijen.
“Voor ik naar huis ging trok ik op de hoek bij de drogist mijn sokken uit om ze te laten drogen. Als ik met natte sokken thuis kwam kreeg ik van mijn moeder op mijn donder. Ik heb menig keer de mattenklopper gevoeld.”

De groenten werden in groetenschuiten vervoerd. Eerst voer de boot het spoelhuis in, een werkruimte achter de woning. Daar werden de groenten gewassen, gewoon in het slootwater. De afgeladen schuiten werden achter de Postjesweg door middel van een lift bij de overhaal het stadswater uitgetild en konden zo verder naar de markthallen aan de Jan van Galenstraat varen. Ook hier speelde Aart en zijn broer. In en tussen de gebouwen en in de weilanden rondom. “Afgekeurde komkommers voerde ik aan de liefste koe in het weiland.”
Als het mooi weer was liet Aart’s vader of oom een praam half vol water lopen en creëerden zo voor de kinderen een zwembad in de tuin.

“Al was het een tijd met beperkingen, zo vlak na de oorlog, ik heb een fijne jeugd gehad.” In 1961 verhuisde het gezin naar Geuzenveld, naar een woning met een douche. “Ik zal maar niet vertellen wat een kattenkwaad ik allemaal uitgehaald heb.” Het is duidelijk dat hij er in ieder geval goede herinneringen aan heeft.

Bekijk meer afbeeldingen

De ingang van het Jan van Galenbad. Rechts de ingang Dames en links Heren - Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 5 juni 1967 De ingang van het Jan van Galenbad. Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 5 juni 1967

De overhaal in de Postjeswetering naar de Kostverlorenvaart, met de bootjes met groente. De overhaal is in gebruik genomen in 1916 en gesloopt in 1955 - Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam De overhaal in de Postjeswetering naar de Kostverlorenvaart, met de bootjes met groente. De overhaal is in gebruik genomen in 1916 en gesloopt in 1955.<br />Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam

De Orteliusstraat, het einde van Amsterdam - Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, juni 1927 De Orteliusstraat, het einde van Amsterdam.

Aart Bernhard

Re: stamboom

Waar komt de belangstelling vandaan voor de familie Bernhard??

M.C. Snel

stamboom

Ik ben Mink Snel en als hobby doe ik stamboomonderzoek. Op het ogenblik ben ik de stamboom van de Bernhard familie aan het uitpluizen. Ik vermoed dat u de Aart Bernhard (1941) gehuwd met G. de Bruin bent en een zoon van Bernhard (1906) en Duit (1905). Bent u bereid om me iets meer over uw familiegeschiedenis te willen vertellen? Uiteraard niet via deze website maar via mijn emailadres. Ook hoeft deze reactie hier niet te blijven staan.

Bij voorbaat dank.

Aart Bernhard

Overhaal aan de Kostverlorenvaart

Hallo Henk,

Helaas moet ik je teleurstellen, orginele foto's van de overhaal heb ik niet. Misschien moet je naar het Gemeente Archief wat tegenwoordig in de Vijzelstraat is ondergebracht. Ik denk dat je daar zeker foto's zult vinden uit die tijd.

In ieder geval sukses ermee!!

met een vriendelijke groet,

Henk van den Brink

De overhaal en het A.B.A. terrein

Goedemorgen,

Op uw site heb ik een aantal fotogezien over de overhaal achter het voormalig A.B.A. terrein aan de Kostverlorevaart. Mijn moeder heeft tot haar trouwen in 1950 op het terrein van de kolenhandel gewoond. Haar vader, Jan Groenou, was destijds de beheerder van het terrein. Ze is inmiddels 78 en blikt steeds meer terug naar haar jeugdtijd en dus de kolenhandel en de omgeving daarvan.
We hebben thuis veel foto's van vroeger maar foto's van de overhaal en het A.B.A. terrein met het huis van de beheerder dat op het terrein stond hebben we niet.
De fotoop uw site van de overhaal heb ik wel gedownload maar de resolutie is te laag om er mooie afdruk van te maken.
Kunt u mij helpen aan orginele scans van de foto's van de overhaal en heeft u misschien ook foto's van het A.B.A. terrein toen het nog als kolenopslag werd gebruikt.
Mijn moeder zou heel blij zijn als zij foto's van het terrein en directe omgeving bij haar thuis aan de muur kon hangen.

Met vriendelijke groet,

Henk van den Brink